Belgisch dagblad toont antisemitische prent die Antwerpse Joodse wijk ‘Coronavirus Village’ noemt

Een Belgisch dagblad ligt onder vuur vanwege een cartoon die volgens critici de orthodox-joodse buurt van Antwerpen ‘coronavirus-dorp’ noemt.

De tekening van 7 augustus in de franstalige krant Le Soir van kunstenaar Pierre Kroll, die beschuldigingen van antisemitisme voor verschillende eerdere tekeningen heeft bestreden, toont een toeristenbus onder de titel ‘Ga naar Antwerpen‘ (Visitez Anvers). Boven het tafereel cirkelen een tiental gieren …

Een orthodox-Joodse man fietst in de buurt zonder een gezichtsmasker, waarvan er verschillende op de grond rond de bus te zien zijn. Een tekstballon boven de buschauffeur luidt: “Na de zoo brengen we een bezoek aan ‘Coronavirus Village’” waarmee Kroll de Joodse wijk aan het Centraal Station in Antwerpen bedoelt.

’t Is blijkbaar lang geleden dat Kroll nog Antwerpen heeft bezocht want van Joodse bedrijvigheid in de Diamantindustrie is tegenwoordig nauwelijks sprake, op een handvol Joodse handelaars na.

‘Den Diamant’ wordt de voorbije decennia gecontroleerd door voornamelijk Indiërs, Libanezen en Afrikaners. Maar dat zal Kroll worst wezen. Kroll is niet op zoek naar de waarheid, maar is een volbloed Jodenbasher. Niks meer of minder.

Richard Kennigsman, een bekende Joods-Belgische satiricus, schreef op Facebook dat hoewel hij “Kroll niet een antisemiet heeft genoemd, zijn tekening als zodanig kan worden beschouwd“.

Bij de karikatuur hierboven: Joel Rubinfeld, de voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme, zei dat de karikatuur “opnieuw laat zien dat Kroll in zijn werken obsessief terugkeert naar Joden. De karikatuur van 7 augustus is subtiel in vergelijking met eerdere Kroll-werken“, voegde Rubinfeld eraan toe, waaronder een van een rijkelijk geklede joodse diamantair die glimlachte terwijl hij het belastingkantoor bezocht te midden van ongelukkige en arme bezoekers.

In een interview in 2010 voor L’ Avenir zei Kroll dat hij “er niet tegen kan te worden beschuldigd van antisemitisme omdat hij dat niet is“, en dat hij “veel joodse vrienden” heeft. Dat is overigens helemaal niet ongewoon. Antisemieten die erkennen dat ze “antisemiet zijn” bestaan eenvoudigweg niet. Behalve dan misschien Reichsführer Adolf Hitler.

Pierre Kroll en de Joden:
“Moordenaars in de naam van G’d”

De orthodox-joodse gemeenschap van Antwerpen heeft minder dan 20 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gehad, grotendeels dankzij een vroege en waakzame naleving van de maatregelen ter bestrijding van besmetting. Le Soir en twee van zijn hoofdredacteuren reageerden niet op het verzoek van JTA om commentaar.

Eén van de grote fans van Pierre Kroll is – hoe kan het ook anders – de antisemiet Dieudonné M’bala M’bala die van Jodenspot zijn métier heeft gemaakt. Onlangs verspreidde Dieudonné een andere beruchte antisemitische prent van Kroll:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgian daily runs cartoon seen to label Jewish neighborhood ‘Coronavirus Village’” van 14 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

3 gedachtes over “Belgisch dagblad toont antisemitische prent die Antwerpse Joodse wijk ‘Coronavirus Village’ noemt

 1. Sorry dat ik het moet zeggen, maar soms overdrijven sommige Joden met de zogenaamde “Jodenhaat”. Je kunt het vergelijken met het tegenwoordige “racisme” tegen zwarten. Als blanke mag je je mond niet opendoen of het is “racisme”. Bij de Joden is het meteen “Jodenhaat”. Onzin natuurlijk! Zonder dat men het beseft, of misschien is dat net doelbewust, wordt de vrije mening beknot. Blijkbaar wil men vrijheid voor zichzelf, maar niet voor anderen.

  Er zijn berichten verschenen in de media, waarbij melding werd gemaakt van een hogere besmettingsgraad of -risico in de Joodse wijk in Antwerpen. Of die berichten correct zijn weten we natuurlijk niet. Het is op die melding dat deze cartoon slaat. Is dat Jodenhaat? Totaal niet. Maar blijkbaar mag men over alles een cartoon maken, behalve over Joden. Gelukkig vermoorden Joden nog geen cartoonisten.
  Hoe komen de Joden aan die typische clichés? Ze zijn er niet zomaar gekomen. Waarom worden moslims vaak als terrorist afgebeeld? Dat is er ook niet zomaar gekomen. Maar ja, we moeten hypocriet doen: geen grappen maken, doen alsof er geen slechte moslims en Joden bestaan.
  Ach, het begint zo ziekelijk te worden met die zogenaamde “haat” of “racisme”, dat ik daar zelfs mee begin te spotten. Is dat haat? Nee, het zou gezonde mensen eens aan het denken moeten zetten. Maar ja, als een geest vol zit met ingelepelde dogma’s, dan is daar niet veel gezonds meer aan.
  Het probleem is dat men altijd alles uit de context trekt en er een persoonlijke “belediging” van maakt. En bij veel (gelukkig niet bij alle!) Joden en moslims behoor je enkel tot één van de uitersten: ofwel ben je “voor”, ofwel ben je “tegen”. Neutraal zijn en een cartoon maken is meteen gelijk aan “tegen” en dus een “hater”. Op die manier word je al vlug ten onrechte tot de “racisten” of “haters” gerekend. Het is een nieuw fanatiek geloof geworden. Het is natuurlijk de bedoeling om elke vorm van spot of kritiek in de kiem te smoren. Zeer gevaarlijk!

  Ik vraag me af hoe men mensen met extreem lange tenen en zonder relativeringsvermogen noemt… Ik zal maar geen woorden geven, zodat ik niet op een extreem lange teen trap. 😉

  De cartoon “Moordenaars in naam van God” gaat over de gevolgen van een fanatieke godsdienst. Dat slaat niet op personen, maar op overtuigingen. En overtuigingen kunnen inderdaad aanzetten tot moord en waanzin. Kijk bijvoorbeeld naar de IS-strijders. In de geschiedenis heb je bij elke overtuiging wel enkele dolgedraaide fanatiekelingen. Sommigen vallen zelfs over een cartoon waar geen kwaad in zit! Sommigen moorden zelfs voor een cartoon! Maar we moeten vooral accepteren wat die lang-tenigen verkondigen…

  Vriendelijke groet

  Like

 2. Pierre Kroll, 62 jaar en kind van het Belgische Coloniaal bewind en dus gevormt door blank Colonialisme & Racisme.

  Pierre Kroll is natuurlijk geen antisemiet, maar gewoon een banale Jodenhater, natuurlijk buiten zijn schuld want zo is hij opgevoed.

  Kroll, de ‘kunstenaar’ toont ons met zijn tekeningen van welke proportie maar die door racistische boodschappen probeert zijn miskent talent op te krikken.

  Le Soir is natuurlijk niets te verwijten want zij proberen alleen maar kranten te verkopen en Jodenhaat werkt altijd.

  Het is de oudse truc in de business.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.