Arabische landen loven vrede tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

Wie volgt? Netanyahu en de Amerikanen streven er naar om nog meer vredesverdragen tussen Israël en de Arabische wereld te sluiten. Terwijl in de Palestijnse Autoriteit (PA) eerder gejammerd en met de tanden geknarst werd, loofden veel Arabische landen heel openlijk het komende vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

“Ik waardeer de inspanningen van diegenen die zich op dit akkoord inlaten om welvaart en stabiliteit voor onze regio te bereiken”, zei de Egyptische president Abd al-Fattah el-Sissi in een officiële verklaring. De regering van Bahrein gaf een verklaring af, waarin ze de VAE ervoor bedankte dat zij “de regio vooruit gebracht hebben op de weg naar de vrede”.

De Saoedische minister van Informatie en Cultuur, Adel al-Toraifi, zei te verwachten dat dit ook zo gezien zou worden door andere landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC). Al-Toraifi schreef op Twitter:

Het wordt tijd dat de GCC-landen uitstijgen boven de destructieve discussie van het foute Arabisch nationalisme en terroristische ‘islamisten’. De GCC-landen zouden er bij de Palestijnen op moeten aandringen het terrorisme van Hamas te laten vallen en te streven naar een moderne staat. 

Wie volgt?
De reacties van de Arabische wereld op het akkoord tussen Israël en de VAE zorgden direct voor speculaties over welk Arabisch land als volgende de betrekkingen tot de joodse staat zou kunnen normaliseren.

Een Israëlische functionaris, bekend met het proces, deelde aan de publiekrechtelijke zender “Kan” mee dat Bahrein de komende weken in de voetstappen van de VAE zou treden.

Ondertussen deelde een Amerikaanse ambtenaar aan de Palestijnse media mee dat zowel Bahrein als Oman in de nabije toekomst vredesakkoorden met Israël zouden ondertekenen. Minister-president Benjamin Netanyahu werd al in 2018 voor een officieel staatsbezoek aan Oman uitgenodigd.

Ook Indië reageerde erg enthousiast:

We verwelkomen volledige normalisatie van de banden tussen de VAE en Israël. Beide landen zijn belangrijke strategische partners van India. India zet zijn traditionele steun aan de Palestijnse zaak voort. We hopen dat de directe onderhandelingen snel worden hervat om een ​​acceptabele tweestatenoplossing te vinden: MEA

In zijn toespraak over de aankondiging van de VAE afgelopen donderdagavond stelde Netanyahu vast dat “veel, veel landen Israël al jarenlang als strategische bondgenoot voor stabiliteit, veiligheid,m vooruitgang en ook voor vrede zien”, en hij voorspelde dat “er nog meer Arabische en islamitische landen zullen komen die zich zullen aansluiten bij de kring van de vrede met ons.”

De vooraanstaande adviseur van de Trump-regering, Jared Kushner, bevestigde dat de VS zich al in vergevorderde gesprekken met meerdere andere Arabische landen bevinden om de betrekkingen met Israël te normaliseren, en hij duidde aan dat er de komende maanden nog meer vredesakkoorden aangekondigd zouden worden.


Bronnen:

♦ naar een artikelWho’s Next? Arab States Praise Israel-UAE Peace” van 14 augustus 2020 op de site van Israel Today

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Arabische Staaten loben Frieden zwischen Israel und VAE” op de site van Israel Heute van 14 augustus 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.