De snelgroeiende Joodse gemeenschap in de VAE prijst een ‘historisch’ vredesakkoord

Plaatje hierboven: Toen de Joden nog gewoon ‘Arabieren’ waren in het Midden-Oosten. “In deze wereld ben ik de eerste en de laatste Arabier. Jodendom is een bijvoeglijk naamwoord dat mijn Arabischheid modificeert“, aldus Massoud Hayoun die een belangrijke persoonlijke geschiedenis heeft geschreven van de levens van Joden die werden beroofd van hun diepe wortels in de Arabische wereld [beeldbron: Middle East Eye]

In de nasleep van het historische vredesverdrag van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten zei Rabbi Levi Duchman van de Chabad organisatie, die dient als rabbijn in de Joodse gemeenschap in Dubai, donderdag tegen Israel Hayom:

We zijn enorm opgewonden. Dit is een historische dag voor alle mensen in het Midden-Oosten en voor de mensheid in het algemeen. We hebben een Joodse gemeenschap opgebouwd – we hebben Torah-studie, kasjroet (naleving van Joodse spijswetten), een gemeenschap en sterke steun van de overheid. Het verbaast me niet dat onze leiders zo bijzonder zijn. Ik dacht dat dit zou gebeuren. De Verenigde Arabische Emiraten zijn een leider in alles wat goed is voor de mensheid. Ik geloof dat als gevolg van het vredesakkoord meer Joden zich bij onze gemeenschap zullen aansluiten. We zijn voorbereid; De infrastructuur is klaar.

De joodse gemeenschap in de VAE telt vandaag zowat 2.000 leden. De joodse gemeente van Dubai opereert vanuit een ongemarkeerde villa in een chique wijk.

Hoewel de leden de precieze locatie geheim houden, vertegenwoordigen zij het bestaan ​​van de synagoge en de stilzwijgende goedkeuring die het heeft gekregen van deze islamitische sjeik en houdt een langzame wedergeboorte in van een snelgroeiende Joodse gemeenschap in de Perzische Golf, ontworteld in de decennia na de oprichting van Israël.

De regeerders van de VAE hebben geprobeerd de gemeenschap een boost te geven door interreligieuze evenementen te organiseren en te beloven een enorm multireligieus complex te bouwen met een synagoge, als onderdeel van hun inspanningen om het imago van het land naar het Westen te polijsten.

Opperrabijn van de VAE, Rabbi Yehuda Sarna, vertelde donderdag aan Al Arabiya English dat het vredesakkoord toekomstgericht is en het product is van de visie van Abu Dhabi kroonprins Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan:

Ik geloof dat wat we waarnemen de ontvouwing is van de visie van Zijne Hoogheid van tolerantie, synergie en de versmelting van verleden en toekomst. Vorig jaar was het jaar van verdraagzaamheid van het land, waarin paus Franciscus werd verwelkomd in de hoofdstad Abu Dhabi, als een voorbeeld. Wat me het meest opwindt aan de overeenkomst is het potentieel om samen te werken op het gebied van onderwijs en cultuur.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanan Greenwood “UAE’s burgeoning Jewish community hails ‘historic’ peace agreement” van 14 augustus 2020 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.