Israël verwelkomt het besluit van Litouwen om de hele Hezbollah op te lijsten als terreurgroep

Plaatje hierboven: De gewapende en de niet-gewapende vleugels van Hezbollah, met hun leider Hassan Nasrallah (2de van rechts), lachen zich een kriek met die ‘onnozel kiekens in België’ [beeldbron: Reuters/Sharif Karim]

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken prees donderdag het besluit van Litouwen om Hezbollah – de sjiitische proxie van het Teheran-regime in Libanon – op de zwarte lijst te zetten als een terroristische groepering.

Het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn Twitter-feed:

De belangrijke beslissing van Litouwen om Hezbollah aan te wijzen als een terroristische organisatie, trekt een duidelijke lijn tegen het terrorisme van Hezbollah. We roepen andere Europese hoofdsteden op om Litouwen te volgen in deze poging om door Iran gesponsorde terreur te verbieden. 

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius zei donderdag dat de Baltische natie “naast de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland staat, die Hezbollah in zijn geheel” een terroristische groepering hebben verklaard.

België houdt voorlopig nog de boot af en houdt enkel de militaire vleugel van Hezbollah in de ban. Op 26 mei 2019 koos België weliswaar een nieuw parlement maar een Federale Regering werd bijna 15 maanden later (meer dan 440 dagen!) nog steeds niet gevormd en niets dat er op wijst dat dit snel staat te gebeuren.

De regering-Wilmès II is sinds 17 maart 2020 de Belgische federale regering ad interim, met Philippe Bodson (MR) als minister van Defensie en Buitenlandse Zaken die zich voorlopig niet uitspreekt over Hezbollah.

Michel Malherbe, toenmalig woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken en tegenwoordig Belgisch ambassadeur aan Turkije in Ankara, verklaarde eerder:

Wij geloven dat het zinvol zou kunnen zijn om, in plaats van Hezbollah als geheel te kwalificeren, gewapende subgroepen of individuen te isoleren. Deze methode heeft zijn waarde bewezen en verdient het om te proberen. België is natuurlijk niet naïef. We hebben geen eigen personeel ter plaatse, maar we realiseren ons perfect dat Hezbollah op zijn zachtst gezegd een twijfelachtige, schaduwrijke kant heeft. We weten echter ook dat we de situatie alleen kunnen wegen met een coherent Europees standpunt. Daartoe zullen we de polarisatie tussen de 27 lidstaten van de EU niet vergroten, maar juist het meerderheidsstandpunt versterken. Wat het Europese standpunt beïnvloedt, is het feit dat Hezbollah ook een speler is op het politieke toneel in Libanon. Syrië staat al in vlammen; Hezbollah in zijn totaliteit veroordelen zou de regionale situatie kunnen verergeren. U weet wellicht ook dat België nog steeds troepen levert aan UNIFIL

Dat meerderheidsstandpunt binnen de EU brokkelt steeds meer af, met reeds vier landen die de hele criminele bende van Hezbollah al in de ban hebben geslagen. Hezbollah maakte ook deel uit van de Libanese regering die deze week ontslag nam in de nasleep van de verwoestende explosie in het havengebied van Beiroet op 4 augustus.

Rekening houdend met de informatie die onze instellingen en partners hebben verkregen, kunnen we concluderen dat Hezbollah terroristische middelen gebruikt die een bedreiging vormen voor de veiligheid van een aanzienlijk aantal landen, waaronder Litouwen“, zei Linkevicius in zijn verklaring waarin hij het tienjarige verbod aankondigde.

Joodse organisaties juichten ook de actie van Litouwen toe. “De lijst van landen die zich aansluiten bij de wereldwijde strijd tegen Hezbollah wordt steeds groter! Dank je wel, @LinkeviciusL en @ LithuaniaMFA voor het erkennen van de ware aard van de door Iran gesponsorde terreurgroep”, aldus het American Jewish Committee (AJC) op Twitter:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sarah Chemla “Lithuania recognizes Hezbollah as a terrorist organization” van 13 augustus 2020 en een artikel van Benjamin Weinthal “Belgium rejects putting Hezbollah on EU terror list” van 9 november 2012 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “Israel Welcomes Lithuanian Designation of Hezbollah as Terrorist Organization” van 13 augustus 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.