Palestijnen boos op de VAE omwille van normalisatie met Israël

De Palestijnse (PA) Autoriteit kondigde donderdag de ‘onmiddellijke’ terugroepactie aan van haar gezant naar de Verenigde Arabische Emiraten uit protest tegen de deal van het land om de banden met Israël te normaliseren.

PA ‘minister van Buitenlandse Zaken’ Riyad Al-Maliki zei in een verklaring aan AFP:

Op verzoek van [PA-voorzitter] Mahmoud Abbas heeft het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten om zijn ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten onmiddellijk terug te roepen.

De deal tussen Israël en de VAE werd ook verworpen door de terreurorganisatie Hamas en zei dat het “de Palestijnse zaak niet dient”. Een woordvoerder van Hamas beschuldigde de VAE ervan “Palestijnen in de rug te hebben gestoken” door ermee in te stemmen de Joodse staat te erkennen.

“De overeenkomst met de VAE is een beloning voor de Israëlische bezetting en misdaden”, zei Hamas-woordvoerder Hazem Qasem tegen AFP.

Een andere woordvoerder van Hamas-woordvoerder Hazem Qassem zei eerder in januari 2020 naar aanleiding van de constructie van het Israëlische tentoonstellingsgebouw op de Dubai Expo 2020, in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE):

Oproep aan de partijen die proberen te normaliseren met de bezetter om dit gedrag te stoppen. Dit (gedrag) moedigt de bezetting aan om het tempo van zijn misdaden tegen ons Palestijnse volk te verhogen en zijn schendingen tegen de heiligdommen van de [islamitische] natie. De zionistische entiteit moet de centrale vijand van de [Arabische] natie blijven, het conflict ermee handhaven en haar beleid onder ogen zien dat erop gericht is om alle kansen te benutten om de opkomst en ontwikkeling van [onze] natie te ondermijnen.

Abbas en Hamas-chef Ismail Haniyeh spraken na de aankondigingen van de deal, ondanks de spanningen tussen de twee kampen, vertelde een Hamas-bron aan AFP. “Alle Palestijnse facties zijn verenigd om normalisatie (met Israël) te verwerpen'” voegde de bron eraan toe.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi prees donderdag de door de VS bemiddelde deal tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten die normale betrekkingen tussen de twee landen tot stand zal brengen, en van Israël zal eisen dat het zijn plan om soevereiniteit toe te passen in Judea en Samaria ‘opschort’.

Ik las met belangstelling en grote waardering de gezamenlijke verklaring tussen de Verenigde Staten, de broederlijke Verenigde Arabische Emiraten en Israël over de stopzetting van de annexatie van Palestijns land door Israël’, zei Sisi in een tweet, eraan toevoegend dat dit zou helpen om ‘vrede’ te brengen in Het Midden-Oosten.

Ook Hend al-Otaiba, de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE),  verklaarde dat de VAE zich blijft zinzetten voor de Palestijnse kwestie en een onafhankelijke Palestijnse staat: “De VAE zet zich in voor het Arabische vredesinitiatief en de rechten van het Palestijnse volk voor een onafhankelijke staat in vreedzaam samenleven met de staat Israël,” en zij twitterde:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “PA recalls UAE envoy over agreement with Israel” van 14 augustus 2020 en een artikelEgypt praises UAE-Israel deal, PA and Hamas condemn it” van 13 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “UAE committed to Palestinian state, Arab Peace Initiative, spokeswoman tells ToI” van 14 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnen boos op de VAE omwille van normalisatie met Israël

  1. “Palestijnen zijn boos”.

    Waar hebben we dat meer gehoord?

    Juist….het is de zuurstof van hun hele armzalige bestaan als “”volk””.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.