Israël en de Verenigde Arabische Emiraten normaliseren hun relaties

President Donald J.Trump, premier Benjamin Netanyahu (rechts) van Israël, en sjeik Mohammed Bin Zayed (links), kroonprins van Abu Dhabi en plaatsvervangend opperbevelhebber van de Verenigde Arabische Emiraten spraken vandaag en stemden in met de volledige normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze historische diplomatieke doorbraak zal de vrede in het Midden-Oosten bevorderen en getuigt van de gedurfde diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een ​​nieuwe weg uit te stippelen die het grote potentieel in de regio zal ontsluiten. Alle drie de landen staan ​​voor veel gemeenschappelijke uitdagingen en zullen wederzijds profiteren van de historische prestatie van vandaag.

Delegaties uit Israël en de Verenigde Arabische Emiraten zullen de komende weken bijeenkomen om bilaterale overeenkomsten te ondertekenen met betrekking tot investeringen, toerisme, directe vluchten, veiligheid, telecommunicatie, technologie, energie, gezondheidszorg, cultuur, het milieu, de oprichting van wederzijdse ambassades en andere gebieden tot wederzijds voordeel.

Het aanknopen van directe banden tussen twee van de meest dynamische samenlevingen en geavanceerde economieën in het Midden-Oosten zal de regio transformeren door economische groei te stimuleren, technologische innovatie te bevorderen en nauwere relaties tussen mensen te smeden.

Als resultaat van deze diplomatieke doorbraak en op verzoek van president Trump met de steun van de Verenigde Arabische Emiraten, zal Israël de soevereiniteitsverklaring over de gebieden die zijn uiteengezet in de visie van de president op vrede opschorten en zich nu concentreren op het uitbreiden van de banden met andere landen in de Verenigde Arabische Emiraten in de Arabische en moslimwereld.

De Verenigde Staten, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben er vertrouwen in dat aanvullende diplomatieke doorbraken met andere landen mogelijk zijn en zullen samenwerken om dit doel te bereiken. De Verenigde Arabische Emiraten en Israël zullen de samenwerking op het gebied van de behandeling en de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus per direct uitbreiden en versnellen.

Door samen te werken, zullen deze inspanningen bijdragen tot het redden van moslim-, joodse en christelijke levens in de hele regio. Een Israëlische bron vertelde donderdag aan Kan 11 News dat Bahrein naar verwachting het volgende land zal zijn dat officiële banden met Israël zal aangaan.

Joden in de VAE
De geschiedenis van de joden in de Verenigde Arabische Emiraten beschrijft de historische en moderne aanwezigheid van joden gedurende millennia in het Midden-Oosten en de geregistreerde ontmoetingen met joodse gemeenschappen in gebieden die zich tegenwoordig in de geografische gebieden van de Verenigde Arabische Emiraten bevinden.

Sinds de formatie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in 1971, groeide er een kleine joodse gemeenschap die jarenlang in de VAE woonde. De gemeenschap omvat Joden die de Verenigde Arabische Emiraten naar huis bellen, evenals Joden die naar de VAE zijn verhuisd omdat ze betrokken zijn bij zaken en handel in Dubai en Abu Dhabi.

De synagoge in Dubai wordt ondersteund door de VAE, met de benoeming van een minister van Verdraagzaamheid in 2016. Het Ministerie van Tolerantie leidde tot de oprichting van het National Tolerance Program en de officiële erkenning van de joodse gemeenschap in de VAE.

In 2019 kondigde de regering van de Verenigde Arabische Emiraten het jaar van tolerantie aan, waarmee officieel het bestaan ​​van Joden in de VAE werd erkend. Volgens rabbijn Marc Schneier zijn er vanaf 2019 naar schatting ongeveer 150 gezinnen op 3.000 Joden die vrij leven en hun religie  belijden.

In 2019 werd toen ook een Joodse zegening voorgedragen aan de president van de VAE, Sheikh Khalifa bin Zayed al Nahyan, en ook aan de rest van de bestuurders van de VAE tijdens Shabbat. Er zijn twee permanente synagogen in Dubai, de Joodse Gemeenschap van de Emiraten (JCE) die sinds 2013 wordt geleid door Ross Kriel en de JCC (Joods Gemeenschapscentrum) van de VAE, wordt geleid door Rabbi Levi Duchman.

VAE en de Sharia
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bestaat uit zeven emiraten: Abu Dhabi (de hoofdstad), Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah en Umm al-Quwain. Elk emiraat wordt bestuurd door een absolute monarch; samen vormen ze de Federale Hoge Raad. Olie en zijn aardgasreserves zijn de zevende grootste ter wereld. De meest bevolkte stad is Dubai.

Islam is de officiële religie en het Arabisch is de officiële taal, Engels wordt veel gebruikt. De regering legt beperkingen op aan het verspreiden van andere religies via welke vorm van media dan ook, aangezien dit wordt beschouwd als een vorm van bekering.

De strafwet is afgeleid van de sharia-wetgeving en is sinds 2005 de federale wet. Sommige huishoudelijke werkers in de VAE zijn het slachtoffer van de interpretaties van het land van gerechtelijke straffen uit de sharia, zoals geseling en steniging die wettelijke straffen zijn in de VAE.

De VAE heeft een bescheiden dresscode. De dresscode maakt deel uit van het strafrecht van Dubai. De meeste winkelcentra hebben een kledingvoorschrift bij ingangen. Vrouwen moeten hun schouders en knieën bedekken; daarom mogen vrouwen geen mouwloze tops of korte broeken dragen.

Het jaarlijkse Freedom House-rapport over vrijheid in de wereld vermeldt de Verenigde Arabische Emiraten sinds 1999 elk jaar als ‘niet vrij‘.

 


Bronnen:

♦ naar een artikelMajor Breakthrough in Middle Eastern Peace Talks; Joint Statement of the United States, the State of Israel, and the United Arab Emirates” van 13 augustus 2020 op de site van Secure America Now

♦ naar een artikelIsrael And The United Arab Emirates Have Reached a Historic Agreement” van 13 augustus 2020 op de site van NovoNite

Een gedachte over “Israël en de Verenigde Arabische Emiraten normaliseren hun relaties

 1. Relaties waren er al jaren maar wat vooral een doorbraak is is de openlijke verandering van de jarenlange mantra…..

  “Géén normalisatie zonder éérst een oplossing van het palestijnen probleem”.

  Er staan nog genoeg Arabische landen in de rij om dit voorbeeld te volgen.

  Pragmatisme is de taal van de nieuwe Arabische leiders en dat is maar goed ook. Het palestijnen ‘probleem’ heeft niemand ook maar iets opgeleverd, behalve de leiders & hun familie/vrienden want die hebben kapitalen vergaard van de Westerse domheid in geschriften.

  Vandaar dat “de palestijnen” boos zijn……alwéér!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.