Onwetendheid over het Zionisme leidt tot antisemitisme

Campussen zijn lange tijd een voedingsbodem geweest voor radicale, zelfs totaal onlogische, anti-Israëlische onverdraagzaamheid.

Maar als alumna van de University of Southern California (USC) vond ik altijd troost in het feit dat mijn alma mater mij ruggesteunde als joodse studente en als leidster in de pro-Israëlische activiteiten op de campus. In tegenstelling tot de scholen van de University of California, was het USC een stevige basis voor joodse studenten.

Maar vandaag is dat niet meer zo. De dramatische verandering in campussen zoals het USC, die voorheen bakens van hoop waren voor Joodse studenten, toont aan hoe ernstig de situatie is met de toename van antisemitisme. De giftige campuscultuur is zo radicaal geworden dat zij zich zelfs richt op mensen die vechten voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

Vorige week heeft Rose Ritch, de (voormalige) vice-president van de studentenregering van de universiteit, in een aangrijpende brief ontslag genomen na een maandenlange online pesten- en intimidatiecampagne tegen haar om haar te ‘beschuldigen’. De misdaad van Ritch was niets meer dan een Jood en een zionist zijn – twee dingen die blijkbaar onveilig zijn geworden om tegenwoordig op de campus van het USC te zijn.

De kern van deze intimidatiecampagne was niemand minder dan de haatgroep Students for Justice in Palestina op de campus, die eiste dat Ritch zou aftreden omdat zij een zioniste was. Hoewel het niet verwonderlijk is dat de dwepers in SJP zulke absurde eisen stelden, is het verschrikkelijk dat anderen luisterden, en onaanvaardbaar dat de regering niets deed tijdens deze lastercampagne.

Zelfs tijdens mijn tijd als USC was SJP problematisch, maar de universiteit had een nultolerantiebeleid ten aanzien van hun intimidatie. Ik herinner me duidelijk dat toen ze protesteerden tegen onze viering van de Onafhankelijkheidsdag op de campus, het hoofd van de studentenzaken zijn kantoor verliet en eiste dat ze het pand zouden verlaten om Joodse studenten niet lastig te vallen met hun hatelijke propaganda.

Waar is de verantwoordingsplicht van de administratie over deze kwestie? Waar is de opvoeding en bevordering van tolerantie voor verschillende ideeën? In de brief van Ritch legde ze uit:

Er is mij verteld dat mijn steun aan Israël me medeplichtig heeft gemaakt aan racisme en dat ik, door associatie, racistisch ben … Studenten lanceerden een agressieve campagne op sociale media om ‘mijn zionistisch gat’ (zionistic asshole). Mijn joodse en zionistische identiteit heeft bijgedragen aan het vormen van elk deel van wie ik ben, en ze kunnen niet van elkaar worden gescheiden.

De gerichte intimidatie van Ritch is niets meer dan puur onvervalst antisemitisme, en dit is waarom: geen enkele andere student zou worden geannuleerd, lastiggevallen, gepest en uit zijn ambt worden geduwd voor het steunen van een ander land ter wereld. Zelfs afschuwelijke schendingen van de mensenrechten in regimes als Syrië, Iran of China.

Er zijn geen campusgroepen die zich uitsluitend richten op het bestrijden van mensenrechtenschendingen in Iran, het boycotten van China of het ter verantwoording roepen van Syrië. Alleen de Joodse staat. Bovendien is geen enkele andere staat onderworpen aan het niveau van controle en kritiek dat Israël, ondanks het feit dat Israël een diepgaande invloed heeft gehad op de wereld ten goede, als eerste reageerde met humanitaire hulp in bijna elke crisis van de afgelopen 20 jaar. Jaren, zelfs in staten die vijandige landen zijn zoals vorige week in Libanon.

Maar keer op keer zien we dat alleen de Joodse staat onderworpen is aan zo’n hartstochtelijke haat. Evenzo is geen enkele andere bevrijdingsbeweging onderhevig aan het niveau van aanwakkerende woede en irrationele kritiek als het zionisme. Alleen het zionisme, de beweging voor joodse zelfbeschikking – die wederom wederzijds niet uitsluit en het recht op zelfbeschikking voor andere mensen niet teniet doet – roept woede op van links en rechts.

Hoe durven de joden – de meest systematisch onderdrukte minderheid uit de hele menselijke geschiedenis – onafhankelijk te zijn? Het huidige antizionisme is het bewijs dat klassiek antisemitisme nergens heen is gegaan. Vooral het Westen veroordeelt snel antisemitisme, maar wil een Jood gelijkheid?

Dat bedreigt de diepgewortelde kolonialistische denkwijze van zo velen die geloven dat ze ons een plezier doen door de jodenhaat vandaag de dag te veroordelen. Ze zullen knikken en het erover eens zijn dat antisemitisme slecht is, bespreken hoe verschrikkelijk de Holocaust wel was, lippendienst bewijzen aan ‘Never Again’, maar dat is allemaal zinloos als ze ons alleen steunen als we afhankelijk zijn van hun bescherming.

Er is een reden waarom de meerderheid van de joden het zionisme steunt: omdat de menselijke drang naar onafhankelijkheid en zelfbeschikking aangeboren is, en duizenden jaren geschiedenis bewijzen dat wij de enigen zijn die in staat zijn om ons bestaansrecht te verdedigen.

Het zionisme eist dat de Joden worden behandeld als elke andere natie, niet meer en niet minder. Zoals Ze’ev Jabotinsky schreef:

We hoeven aan niemand verantwoording af te leggen, we mogen voor niemand examen doen en niemand is oud genoeg om ons te vragen om te antwoorden. We kwamen voor hen en zullen achter hen vertrekken. We zijn wat we zijn, we zijn goed voor onszelf, we zullen niet veranderen en dat willen we ook niet.

Alleen iemand met haat in zijn hart voor het Joodse volk wordt bedreigd door het zionisme, want antizionistisch zijn betekent niet dat je het beleid van Israël niet haat, maar dat het in strijd is met het Joodse recht op zelfbeschikking. Dàt is antisemitisme.

Ik vind het diep bedroevend dat een studentenleider bij het USC misbruik heeft ervaren op een niveau dat haar ontslag bij een studentengroep noodzakelijk maakte, om haar eigen geestelijke gezondheid en persoonlijke veiligheid te beschermen – en dat allemaal om geen andere reden dat ze een jood is die in de bevrijding gelooft. Beweging van het Joodse volk – Zionisme.

Het USC heeft al toegezegd antisemitisme te bestrijden, maar de universiteit moet actie ondernemen om de culturele vijandigheid te corrigeren en de onwetendheid rond antizionisme of antisemitisme zal alleen maar toenemen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emily Schrader “Ignorance on Zionism leads to antisemitism” van 10 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Gabriel Greshler “S.F. native resigns from USC student government over Israel views” van 11 augustus 2020 op de site van The Jewish News of Northern California

2 gedachtes over “Onwetendheid over het Zionisme leidt tot antisemitisme

 1. Onwetendheid over het Zionisme leid tot Jodenhaat.

  Correctie:
  Onwetendheid leid tot Jodenhaat.

  Had de hysterische en vooral ongeinformeerde massa zich een beetje educatie in geschiedenis toegeëigend & feiten geaccepteerd dan had de wereld er een stuk vreedzamer uitgezien.

  Hadden deze progressieve & liberale Jodenhaters (de meesten van hen uit goed Christelijke families) een beetje kennis van zaken gehad, dan hadden ze kunnen weten dat hun ‘Zion’ Jodenhaat vooral tegen zichzelf is gericht, daar hun lichtend voorbeeld Jesus een van de broeders was.

  Vandaag had men deze beweging door Jehoshuah (Jezus) opgericht gewoon een cult of NGO genoemd.

  Was Jezus erin geslaagd de liefde & adoratie van zijn Christelijke broeders te overleven ( Spaanse Inquisitie én de gaskamers van Auschwitz) , dan had de Joodse Jehoshuah vandaag een Israelische Zionist geweest.

  Hoog tijd voor de Jodenhatende anti Zionisten om deze prangende feiten te analyseren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.