Ondanks de explosie in Beiroet blijft Hezbollah stevig in het zadel zitten

Op 4 augustus, toen de haven van Beiroet werd verwoest door een enorme explosie, kreeg Hezbollah een klap – maar zijn vermogen om zijn illegale wapensmokkel en drugsexportactiviteiten van Beiroet naar andere locaties in Libanon te verplaatsen, zal het in staat stellen om de controle over het land te behouden.

Fatima was de dochter van de profeet Mohammed uit zijn eerste vrouw, Khadija. Mohammed huwde Fatima met zijn neef Ali ibn Abi Talib, de stichter en eerste imam van de sjiitische tak van de islam. Een van hun zonen was Hussein, die in 680 na Chr. door het leger van de Umayyad-kalief Yazid in Karbala werd onthoofd.

Fatima Gate
Tot op de dag van vandaag komen sjiieten jaarlijks bij elkaar om rituelen uit te voeren met zelfkastijding en zelfbeschadiging om het martelaarschap van Hussein te herdenken. Fatima, de moeder van Hussein, heeft een status onder de sjiieten die vergelijkbaar is met de status van Maria, de moeder van Jezus, in het christendom.

Sjiieten noemen na Fatima belangrijke dingen in hun leven. Een daarvan is de Fatima Gate – niet die tussen Israël en Libanon bij Metulla, maar die in de haven van Beiroet. Deze poort wordt al vele jaren bediend en gecontroleerd door Hezbollah. De organisatie gebruikt het om te importeren en exporteren wat ze maar wil, zonder door de douane of inspectie te gaan.

De gebruikelijke lading die door Hezbollah via Fatima Gate wordt geïmporteerd, zijn raketten, raketonderdelen, standaard explosieven en grondstoffen voor de militaire industrie van de groep. Fatima Gate wordt ook door Hezbollah gebruikt om drugs te exporteren, waarmee het een deel van zijn activiteiten financiert.

Afgelopen april namen de Libanese autoriteiten een zending van 25 ton cannabis in beslag die op het punt stond uit de haven van Beiroet te worden geëxporteerd. Nu de Fatima Gate samen met de rest van de haven van Beiroet is vernietigd, zal Hezbollah zijn smokkelactiviteiten overbrengen naar de luchthaven in het zuiden van Beiroet en waarschijnlijk naar de kleine havens van Sidon en Tyrus.

Inlichtingendiensten over de hele wereld moeten zich concentreren op deze sites, maar ook op de luchthavens van Syrië en op de derde ‘Fatima Gate’: die tussen Syrië en Libanon, die ook (tot geen verrassing) wordt gecontroleerd door Hezbollah en niet door de Libanese autoriteiten.

Het vermogen van Hezbollah om Beiroet te vervangen door de bovengenoemde locaties, is de reden waarom het de krachtigste macht in Libanon blijft ondanks de schade die het heeft geleden in de haven van Beiroet. Het is in staat om de touwtjes in handen te houden ondanks de economische en politieke crisis in Libanon.

De pijn van het Libanese volk maakt het immers gemakkelijker voor Hezbollah om voordeel te halen uit het geweten van de wereld en in zijn zakken te duiken, met name die van Saoedi-Arabië. Dit is dan de situatie in Libanon: Hezbollah vernietigt het land, vermoordt en verwondt zijn burgers, en de wereld betaalt om de ruïnes te herstellen.

Video: Diplomaten bezoeken een aanvalstunnel van Hezbollah
13 juli 2020 by the IDF


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Mordechai Kedar “After the Beirut Explosion, Hezbollah Remains In Charge” van 12 augustus 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

Een gedachte over “Ondanks de explosie in Beiroet blijft Hezbollah stevig in het zadel zitten

  1. Hezbollah vernietigd het land, vermoord/verwond de burgers en word daarna door het Westen gefinanciert om dit carrousel des dooods in stand te houden.

    Zolang de burgers van Libanon niet wakker worden, de straat op gaan en eindelijk dit corrupte regime omvergooien & het verrotte systeem veranderen, de hen steunende UN/EU afgevaardigden eruit smijten ……én vrede met Israel sluiten zullen ze blijven bloeden.

    De keuze is aan hen!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.