President Assad zegt dat nieuwe Amerikaanse sancties Syriërs willen ‘verstikken’

Plaatje hierboven: In juli 2017 gaf de Syrische bank een nieuw bankbiljet uit van 2000 Syrische pond (SYP) uit met de beeltenis erop van de Syrische president Bashar Al Assad. Dit biljet van 2000 SYP is thans amper 3,3 euros waard of 3,91 dollars. Vóór het begin van de burgeroorlog in maart 2011 was 50 SYP voor één dollar normaal.

De Syrische president Bashar Assad zei woensdag dat ingrijpende nieuwe Amerikaanse sancties neerkwamen op een nieuwe fase van economische oorlogvoering tegen zijn regering en deel uitmaakten van langdurige inspanningen van de VS om de levensstandaard van Syriërs te ‘verstikken’.

In een toespraak tot afgevaardigden in het presidentiële paleis gaf Assad ook de schuld aan de sancties, bekend als de Caesar Syria Civilian Protection Act van 17 juni 2020, voor een daling van de Syrische munteenheid tot nieuwe dieptepunten, waardoor Syriërs die zich zorgen maakten over hun economische situatie, paniekerig dollars gingen kopen?

Bij het plaatje hierboven: De Caesar Act, genoemd naar de Syrische fotograaf die dapper met de wereld duizenden foto’s deelde van martelingen in de gevangenissen van Assad, biedt de Amerikaanse regering een krachtige manier om verantwoording voor de wreedheden van het regime te promoten [beeldbron: Daily Mail].

Assad drong er bij zijn onderdanen op aan de valuta te steunen, die ongeveer tweederde van zijn waarde heeft verloren sinds het begin van het bijna tien jaar oude conflict in Syrië dat honderdduizenden mensen het leven heeft gekost en miljoenen vluchtelingen heeft gemaakt.

“Onze steun van het pond is een bron van onze kracht”, zei Assad, die kritiek had op de gewone Syriërs die zich moeizaam haasten om vreemde valuta te kopen als een veilige haven om zichzelf te beschremen tegen de torenhoge inflatie.

Het pond bereikte in juni een dieptepunt van 3.000 pond tav één dollar, omdat velen vreesden dat de nieuwe sancties de strop rond Assad zouden verstevigen en de erbarmelijke economische situatie van Syrië zouden verergeren. De Syrische pond werd verhandeld tegen 47 pond per dollar voordat de protesten tegen het bewind van Assad in maart 2011 losbarsten.

De ineenstorting van de valuta heeft de inflatie opgedreven en de ontberingen verergerd, omdat Syriërs worstelen om zich voedsel, macht en andere basisvoorzieningen te veroorloven. Assad zei dat westerse tegenstanders een langdurige economische oorlog voerden die Syrië kon weerstaan ​​door de zelfvoorziening van zijn voedsel te vergroten en door hard te werken aan corruptie, waarvan hij zei dat het de openbare middelen verspilde die nodig waren om de levensstandaard te verhogen.

“De Caesar Act is geen aparte zaak, het is een andere fase in fasen van sancties die er jaren aan vooraf gingen en die enorme schade hebben aangericht”, zei hij tegen de deputanten. Washington zegt dat het doel van de nieuwe sancties is om Damascus ter verantwoording te roepen voor oorlogsmisdaden en het ervan te weerhouden de oorlog voort te zetten. De sancties stellen humanitaire hulp vrij.

Eerder hadden de staatsmedia opgemerkt dat Assad een paar minuten een lage bloeddruk had gehad tijdens het houden van een toespraak voor het parlement, voordat hij normaal zou hervatten, en dat Assad deze later op de avond zou uitzenden.

Assad werd getoond in een vooraf opgenomen toespraak waarin hij vroeg om op een ​​stoel even te mogen bekomen nadat hij zijn toespraak had onderbroken en in de bewerkte beelden verscheen hij opnieuw op televisie voor de afgevaardigden.

“Dokters zijn de ergste patiënten, eigenlijk heb ik sinds gisteren niets meer te eten gehad. Ik had wat suiker en zout nodig,” zei de 55-jarige ex-oogarts zonder uit te weiden.

President Assad even onwel ….


Bronnen:

♦ naar een artikelAssad says new US sanctions seek to ‘choke’ Syrians” van 13 augustus 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelSyria’s Assad briefly leaves parliament speech after ‘drop in blood pressure’” van 12 augustus 2020 op de site van The Times of Israel