Gazaconflict laait weer op; de vele brandstichtingen door Hamas nopen Israël tot maatregelen

Plaatje hierboven: Brandstichtingen door Hamas met explosieven bevestigd aan ballonnen en vliegers in de akkers en velden aan Israëlische zijde van de Gazastrook gaan onverminderd door

Israël viel in de vroege uutjes van deze donderdagochtend doelen aan in de Gazastrook in reactie op een golf van brandstichtingen met luchtballonnen en explosieven die de afgelopen dagen vanuit de strook naar Israël werden gelanceerd.

De Israëlische strijdkrachten zeiden dat Israëlische gevechtsvliegtuigen, gevechtshelikopters en tanks een aantal doelen van de terreurgroep Hamas hebben geraakt. “Tijdens de aanval werden militaire faciliteiten van de zeemacht van Hamas, ondergrondse infrastructuur en observatieposten van de terreurgroep Hamas aangevallen”, zei de IDF in een verklaring.

‘De aanval werd uitgevoerd als reactie op ballonnen met explosieven en brandgevaarlijke ballonnen [gelanceerd] vanuit de Gazastrook naar Israëlisch grondgebied in de afgelopen week’, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat Israël Hamas verantwoordelijk houdt voor alle handelingen in en uitgaande van de Strip.

Op dinsdag en woensdag werden tientallen door ballonnen gedragen apparaten in Zuid-Israël gelanceerd, waarbij meer dan 80 branden ontstonden.

De in Gaza gevestigde media zeiden dat de aanvallen doelen in de Gazastrook troffen, van Rafah in het zuidelijke deel van het grondgebied tot Beit Hanoun in het noorden.

Volgens de rapporten waren de luchtaanvallen de meest intense reactie van Israël in de meest recente aanval van tit-for-tat-vuur. Hamas-observatieposten werden aangevallen in de buurt van Gaza-stad en Deir al-Balah in het centrale deel van de Strook, zeiden aan Hamas gelieerde media.

Yoav Limor zei over de recente aanvallen van Hamas:

Hamas wil meer druk op Israël uitoefenen vanwege de coronaviruscrisis. Ze hebben niet alleen het oor van de internationale gemeenschap verloren, maar de 7.000 Gazanen die een visum hebben om in Israël te werken, zitten vast in Gaza. Israël zou bereid zijn hen binnen te laten, maar Hamas is bang dat ze het virus zullen oplopen en terugbrengen, wat een massale uitbraak tot gevolg zal hebben. De beslissing is vanuit medisch oogpunt begrijpelijk, maar heeft lastige financiële gevolgen. Er komt minder geld Gaza binnen en veel inwoners zitten zonder levensonderhoud.

Israëlische sancties
Minister van Defensie Benny Gantz keurde donderdagochtend na nachtelijk overleg een verbod op de invoer van brandstof in Gaza goed. Gantz nam de beslissing op basis van aanbevelingen van IDF-stafchef Aviv Kohavi, veiligheidsfunctionarissen en de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT), de militaire verbinding van Israël met de Palestijnen.

Na veiligheidsoverleg keurde minister van Defensie Benny Gantz de aanbeveling van chef-staf Aviv Kochavi goed. De IDF en veiligheidsfunctionarissen, en hebben vandaag de vermindering van de visserijzone van Gaza goedgekeurd van 15 zeemijlen naar acht. Het bevel wordt onmiddellijk van kracht en duurt tot nader order.”

Eerder besloot het ministerie van Defensie dat de Kerem Shalom-kruising tussen Israël en Gaza vanaf dinsdagochtend wordt gesloten. De grensovergang van Kerem Shalom, enkel bestemd voor goederen, zal tijdelijk worden gesloten, behalve voor de toegang van essentiële humanitaire uitrusting en brandstoffen.

“Hamas zal de gevolgen moeten dragen van het geweld tegen de burgers van de staat Israël”, zei COGAT in een verklaring waarin de beslissing werd aangekondigd.

Visserijzone van Gaza verminderd van 15 mijl tot 8 mijl

Egypte opent grens met Gaza
Egypte heeft dinsdag voor het eerst in maanden de belangrijkste passagiersdoorlaatpost van Gaza heropend voor duizenden Palestijnen die aan beide zijden van de grens zijn gestrand als gevolg van de coronavirus-crisis, aldus een bericht van Israel Hayom.

Inwoners van Gaza met Egyptische paspoorten, buitenlandse paspoorten en patiënten die in het buitenland behandeld willen worden, zouden tijdens deze driedaagse opening via de grensovergang bij Rafah vertrekken, zei het door Hamas geleide ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza.

Ongeveer 500 mensen zouden dinsdag vertrekken, de eerste keer dat de overtocht sinds maart mag vertrekken. Palestijnen die zijn gestrand in Egypte en in het buitenland zullen naar huis mogen terugkeren, voegde het ministerie eraan toe.

Hieronder: De Egyptische veiligheidsmuur met Gaza
waarover niemand spreekt …


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael strikes Hamas targets in Gaza amid spate of balloon-borne arson attacks” van 13 augustus 2020 en een artikelSuspected arson balloons spark fires in south after Israel shuts Gaza crossings” van 11 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Israel halts entry of fuel to Gaza” van 13 augustus 2020 en een artikelArson balloons ignite 12 fires in Gaza envelope” van 12 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva