Hoe zit het met de 17 miljoen slaven in de islamitische wereld?

In Fort-de-France, Martinique, trokken activisten een verkeersbord met de naam Victor Hugo neer voordat ze het verbrandden. ‘Als Victor Hugo onwaardig is, is niemand het waard’, zei de International League Against Racism and Anti-Semitism.

Ook het standbeeld van Josephine, de vrouw van Napoleon Bonaparte, werd in Fort-de-France onthoofd en afgebroken. Hetzelfde lot voor het monument van Victor Schoelcher, de Franse wetgever die de slavernij afschafte.

De dekolonisatie van de herinnering vordert niet alleen in voormalige koloniën, maar ook in Parijs, waar Voltaire als eerste de klappen van de annuleringscultuur kreeg, wiens standbeeld in die stad werd vernield. Dan die van Hubert Lyautey, minister van Oorlog tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Vervolgens Jean-Baptiste Colbert, auteur van het document dat de voorwaarden van slavernij vaststelde. Op het voetstuk de inscriptie ‘staatsnegrofobie’. Nu komt een oproep van Franse intellectuelen: ‘Handen af ​​van mijn verhaal.’

Ondertekend door de filosoof Alain Finkielkraut, door de essayist en schrijver Pascal Bruckner, door de geleerde Bérénice Levet, door de voormalige premier Manuel Valls, verklaart de oproep dat ‘deze import van de politiek correcte Amerikaan absoluut rampzalig is’ en dat ‘we het risico lopen een proces te ondernemen dat geen einde zal hebben, dat geen einde kan hebben.

Vandaag is het Colbert, morgen is het Jules Ferry, omdat hij sprak over de plicht om ‘de ondergeschikten te beschaven’. We moeten de geschiedenis in zijn context herlezen en onze huidige obsessies niet in het verleden projecteren. ‘

De Franse historicus Pétré-Grenouilleau kwam in de problemen met het boek ‘La Traite des Noirs’ waarin hij uitlegt: ‘Het aantal christelijke slaven dat door moslims wordt geplunderd, overtreft dat van Afrikanen die naar Amerika worden gedeporteerd.’

Door het verleden van racisme te beschuldigen en te beweren dat alle culturen gelijk zijn, “zouden we verhinderen – en overal – excisie, polygamie of gedwongen huwelijken krachtig te veroordelen. We laten ons leiden door het verhaal om te zetten in een proces met een eindeloze lijst van beklaagden.”

Geschiedenis is kennis, ze gaat door. “We moeten praten over slavernij, maar we moeten erover praten in al zijn dimensies. Natuurlijk is de slavenhandel een misdaad tegen de menselijkheid. Maar slavernij bestond in Afrika, Afrikanen namen deel aan de traktaten. Terwijl er onder de Europese verdragen elf miljoen gedeporteerden waren, waren er zeventien miljoen onder de oosterse slavenhandel, slaven van de moslimwereld.”

Terwijl alle culturen besmet zijn met misdaad, schrijven ze: ‘alleen de westerse cultuur kent de pijn van schuld’. Bovendien was Frankrijk het eerste land ter wereld dat de slavernij afschafte in 1794, het is het land van de verklaring van de rechten van mens en burger, het land van de eerste emancipatie van de joden (hoe ironisch – vandaag moeten joden in Frankrijk het antisemitisme ontvluchten) .

De Franse historicus Sylvain Gouguenheim, een mediëvist aan de École Normale Supérieure in Lyon, schreef in het boek ‘Aristoteles in Mont-Saint-Michel’ dat het Griekse erfgoed in de Middeleeuwen vanuit Constantinopel naar West-Europa werd overgebracht, niet vanuit de islamitische wereld.

“De Griekse cultuur keerde niet alleen dankzij de islam terug naar het Westen: de oude filosofen redden van de vergetelheid zou vooral het werk zijn geweest van oosterse christenen, die onder islamitische overheersing vielen en daarom gearabiseerd.’

In het scriptorium van de oude abdij kreeg het boek zijn titel, in de twaalfde eeuw, dat de werken van Aristoteles door de kopiistische monniken rechtstreeks uit het Grieks werden vertaald. Seriële petities tegen Gouguenheim volgden.

Ondertussen kwam een ​​andere Franse historicus, Olivier Pétré-Grenouilleau, in de problemen met het boek ‘La Traite des Noirs’, waarin hij uitlegt: ‘Het aantal christelijke slaven dat door moslims wordt geplunderd, overtreft dat van Afrikanen die naar Amerika worden gedeporteerd.’

Er is geen vruchtbaarder moment om historische taboes op te werpen dan tijdens de oorlog tegen de geschiedenis. Door wanorde ontstaat een nieuwe orde. De New York Times vroeg net: “Moeten we Aristoteles annuleren?”

Plaatje hierboven: België heeft sinds 1889 een wet op kinderarbeid: kinderarbeid werd toen verboden voor alle kinderen onder de 12 jaar. Later werd dit nog gewijzigd in een verbod op kinderarbeid voor iedereen die leerplichtig is. Vaak ging het om slecht betaald werk en soms werden de kinderen zelfs niet betaald. Omdat de controle tekortschoot, veranderde er in de praktijk weinig. In veel landen maakte de leerplicht een eind aan kinderarbeid; in Nederland was dat in 1901 het geval. [beeldbron: Amsab]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giulio Meotti “What about the 17 million slaves in the Islamic world?” van 11 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Hoe zit het met de 17 miljoen slaven in de islamitische wereld?

  1. Ja hoe zit het daarmee?
    Wie het interesseert mag opstaan!

    ‘De witte man’ is schuldig aan de slavernij.
    ‘De Jood’ voor de rest van de problemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.