Coëxistentie: VAE helpt een Jemenitisch Joods gezin herenigen dat 15 jaar gescheiden leefde

Als verder teken van de poging van de Verenigde Arabische Emiraten om zichzelf te positioneren als een regionaal centrum van religieuze tolerantie, organiseerde de regering van het land vorige week de hereniging van een joods Jemenitisch gezin dat al vijftien jaar van elkaar gescheiden leefde.

Volgens een rapport van het Emirates News Agency, dat eigendom is van de staat, hebben de autoriteiten van de VAE ‘de reis van familieleden van Jemen naar de VAE gefaciliteerd’ en ook gezorgd dat andere familieleden die in Londen woonden zich bij hen konden voegen.

Onder de familieleden waren meerdere jonge kinderen en tenminste één oudere vrouw die in een rolstoel zat. Het rapport maakte niet duidelijk waarom het gezin was gescheiden of welke rol Abu Dhabi precies speelde bij de hereniging. ‘Het was niets minder dan een wonder en de verwezenlijking van een onmogelijke droom’, aldus de familie.

“We bedanken de VAE voor hun geweldige steun bij het organiseren van de reünie. Dit is een voorbeeld van de humanitaire benadering van de VAE, evenals van de nobele waarden van tolerantie en coëxistentie.” Het persbureau plaatste ook een video waarin de familieleden, van wie sommigen zwartfluwelen keppetten en lange zijkrullen droegen, elkaar bloemen en andere geschenken omhelsden en overhandigden op de luchthaven van Abu Dhabi:

“Mijn ziel voelde zich herboren op het moment dat we herenigd werden”, hoort men een bejaarde zeggen. “We hadden nooit gedacht dat we ons na al die lange, grimmige jaren weer zouden herenigen”, voegt een man van middelbare leeftijd toe, sprekend in het Arabisch. “We woonden alleen in ballingschap [in Londen] zonder familie en broers en zussen. Ik was verdwaald.”

In het rapport van het persbureau werden nog meer familieleden geciteerd die de VAE bedankten voor hun inspanningen en het land noemden als een baken van tolerantie en coëxistentie. De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, tweette zaterdagavond een link naar het rapport en voegde de woorden in het Arabisch toe: ‘Het thuisland van coëxistentie.’

Het is onduidelijk hoeveel Joden er vandaag in Jemen zijn. In 2017 zei de minister van Informatie van het land dat zijn regering niet op de hoogte is van het lot van de enkele tientallen overgebleven Joden in het land, van wie de meesten wonen in de door de Houthi-rebellengroep gecontroleerde hoofdstad Sana’a.

De Houthi’s, die op één lijn staan ​​met Iran, beschouwen de kleine overgebleven Joodse bevolking als een vijand en zijn verwikkeld in een campagne van etnische zuivering, waaronder het verlossen van Jemen van zijn Joodse gemeenschap, zei hij destijds. In maart 2016 werden 19 leden van de Jemenitische Joodse gemeenschap naar Israël gebracht in een geheime operatie waarbij kennelijk Houthi-functionarissen werden omgekocht.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “UAE helps reunite Yemenite Jewish family that was separated for 15 years” van 9 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.