Aanvoerder van Israëlisch ijshockeyteam gaat spelen voor Oświęcim, beter bekend als Auschwitz

Wanneer de aanvoerder van het ijshockeyteam van Israël het ijs voor het komende seizoen betreedt, is hij slechts een korte wandeling verwijderd van het beruchte concentratiekamp Auschwitz waar nazi’s bijna 1 miljoen Joden hebben vermoord tijdens de Holocaust.

De 28-jarige Eliezer Sherbatov, geboren in 1991 in Rehovot, Israël, tekende vorige week bij het lokale team in Oświęcim, de Poolse naam voor Auschwitz. Hij vertelde Yedioth Ahronoth, een Israëlische krant, dat hij zich welkom voelde en niet bang was dat hockeyfans antisemitische beschimpingen zouden hanteren op de manier waarop Poolse voetbalfans kritiek hebben geuit.

“Mensen hier in Polen zijn blij dat een Jood uit Israël komt spelen voor Auschwitz”, vertelde hij de krant. “Ik ben blij om deze geschiedenis te schrijven, en wil natuurlijk helpen om de Holocaust niet te vergeten.”

Sherbatov zei dat hij vooral gemotiveerd zou zijn om het team te helpen slagen vanwege de donkere geschiedenis die zich op minder dan drie kilometer van de thuisbaan afspeelde. “Ik heb veel motivatie omdat het Auschwitz is”, zei Sherbatov tegen Yedioth Ahronoth. “Ik wil het kampioenschap, de Poolse beker en de continentale titel winnen, en dan zal iedereen weten dat degene die dit heeft gedaan een Joods-Israëliër is.”

Sherbatov heeft hockey gespeeld sinds hij als kind van Israël naar Canada verhuisde. Hij is de aanvoerder van het nationale team van Israël, dat voornamelijk bestaat uit niet-professionele hockeyspelers. “Mensen zouden horen dat ik uit Israël kom en ze zouden lachen, maar dan zien ze me op het ijs en beseffen hoe snel en sterk ik ben”, zei hij vorig jaar in een interview met de Israel Sports Excellence Foundation.

Plaatje hierboven: Mensen arriveren voor herdenkingen in het nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Oświęcim, Polen, maandag 27 januari 2020. Overlevenden van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau verzamelden zich voor herdenkingen ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van het kamp door het Sovjetleger, met behulp van de getuigenis van overlevenden om te waarschuwen voor de tekenen van toenemend antisemitisme en haat in de wereld van vandaag [beeldbron: AP Photo/Czarek Sokolowski]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Philissa Cramer “Captain of Israel’s hockey team signs to play in Oswiecim, otherwise known as Auschwitz” van 9 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Aanvoerder van Israëlisch ijshockeyteam gaat spelen voor Oświęcim, beter bekend als Auschwitz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.