Opmerkelijk: Kazachstan voegt het graf van Chabadleider toe aan zijn lijst van nationale erfgoedsites

De regering van Kazachstan heeft het graf van rabbi Levi Yitzchak Schneerson (1878–1944), een leider van de chassidische Chabad-Lubavitch beweging, toegevoegd aan de lijst van nationale erfgoedsites, zei een Amerikaanse diplomaat.

Paul Packer, voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor het behoud van het Amerikaanse erfgoed in het buitenland, kondigde dit Kazachse besluit aan tijdens een bezoek aan het graf in Almaty, waar Schneerson in 1944 werd begraven.

Packer zei in een video die maandag op Twitter werd gepost:

Schneerson, de vader en voorganger van de laatste spirituele leider van de beweging, Menachem Mendel Schneerson, diende onbevreesd als de opperrabbijn van wat tegenwoordig de stad Dnepro in Oekraïne is totdat hij in 1939 werd gearresteerd, gemarteld, gevangengezet en in ballingschap werd gestuurd door het repressieve regime van Joseph Stalin, toen de leider van de voormalige Sovjet-Unie. De oudste Schneerson stierf op de 20e dag van de Joodse kalendermaand Av, die dit jaar op 10 augustus viel. Elk jaar reizen duizenden pelgrims naar zijn graf in Almaty, de grootste stad in de Centraal-Aziatische republiek Kazachstan. Levi Yitzchak Schneerson verwachtte dat zijn ballingschap in Kazachstan een ‘periode van duisternis’ zou worden, maar werd hartelijk verwelkomd en werd al snel de leider van de Joodse gemeenschap. Zijn leer en die van zijn zoon blijven de levens van Joden over de hele wereld veranderen.

Packer bedankte president Kassym-Jomart Kemeluly Tokayev en andere functionarissen voor het ‘toevoegen van het graf van de heilige rabbijn aan de nationale erfgoedlijst van Kazachstan‘. Rabbi Levi Shemtov, de uitvoerende vice-president van American Friends of Lubavitch (Chabad) die werd genoemd naar Levi Yitzhak Schneerson, zag de naamgeving als een eerbetoon aan de vrouw van Schneerson.

“De moeder van de Rebbe schreef vele jaren geleden met pijn in haar dagboek dat ze nog geen passende erkenning van haar heilige echtgenoot had gezien,” zei Shemtov, wiens organisatie in Washington DC is gevestigd. “Ze kende zijn ware grootsheid meer dan wie dan ook, en maakte zijn diepe kabbalistische geschriften en hun behoud mogelijk.”

Plaatje hierboven: De kleine Ohel begraafplaats in Almaty, Kazachstan, waar Rabbi Levi Yitzchak Schneerson in 1944 werd begraven, werd in het voorjaat van 2016 gerenoveerd [beeldbron: Col Live]

Joden in Kazachstan
Joden in Kazachstan hebben een relatief korte geschiedenis. Terwijl sommige Bukhariaanse Joden uit het naburige Oezbekistan zich in Kazachstan hebben gevestigd, is de meerderheid van de Kazachse Joden Ashkenazi, die al in de 17de eeuw arriveerden als dienstplichtigen in het Russische leger.

Geen synagogen dateren uit deze periode; Diensten werden meestal in particuliere woningen gehouden. Onder het communisme werden duizenden Joden door Stalin verbannen uit het Vestigingsgebied (Pale of Settlement) naar Kazachstan voor het beoefenen van het jodendom, met name Levi Yitzchak Schneerson, de vader van wijlen Lubavitcher-rebbe, Menachem Mendel Schneerson. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigden zich ongeveer 8.500 Joden in Kazachstan op de vlucht voor de Holcoaust.

Tegenwoordig wonen er ongeveer 3.300 Joden in Kazachstan. Ze spreken overwegend Russisch en identificeren zich met de Russische cultuur. Ongeveer 2.000 zijn Bukharian en Tat (Caucasion Mountain Joden). Almaty is het belangrijkste Joodse centrum van het land. Kleinere joodse gemeenschappen zijn verspreid over dit grote land in plaatsen als Karaganda, Chimkent, Astana, Semiplatinsk, Kokchetav, Dzhambul, Uralsk, Aktyubinsk, Petropavlovsk en verschillende dorpen.

Plaatje hierboven: Joden in het Russche leger. Het leven als Russische soldaat is altijd hard geweest. Velen bezwijken aan drugsverslavingen en erger; En als tijdens de Tweede Wereldoorlog 142.000 Joden het leven lieten in de strijd tegen de Duitsers, zijn er tegenwoordig in totaal minder dan 40.000 Joodse soldaten. Samen met de lokale autoriteiten doet de Federatie van Joodse Gemeenschappen (FJC) haar uiterste best om het leven voor deze jonge mannen draaglijker te maken, hen het gevoel te geven erbij te horen en de wetenschap dat ze een uitgebreide familie hebben, die hen niet is vergeten [beeldbron: FJC]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Kazakhstan adds Chabad leader’s grave to its list of national heritage sites” van 10 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.