IDF bestookt terreurnesten van Hamas in Gaza, nadat brandballonnen werden gelanceerd naar Israël

Plaatje hierboven: Een Israëlische sapper van de ontmijningsdienst van de IDF gaat met zijn speurhonden op zoek naar de explosieven die met ballonnen door terroristen vanuit Gaza naar Israël werden geleid om branden te stichten en burgers te verwonden [beeldbron: BTN]

Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht hebben laat op zondag een observatiepost van Hamas in de noordelijke Gazastrook getroffen, zei de IDF.

“De aanval werd uitgevoerd als reactie op de lancering van brandgevaarlijke ballonnen vanuit Gazaans grondgebied in de loop van de dag naar Israël”, zei het leger. De woordvoerder van de IDF twitterde:

Het aan Hamas gelinkte al-Resalah-nieuwscentrum bevestigde het rapport en zei dat de post zich in de buurt van Beit Hanoun bevond. Er waren geen directe meldingen van slachtoffers.

Het incident kwam te midden van oplopende spanningen langs de grens met Gaza de afgelopen week, naar verluidt als gevolg van vertragingen bij de uitvoering van een lopende staakt-het-vuren-overeenkomst tussen de Gaza-regerende Hamas terreurgroep en de Israëlische regering.

Zondagochtend werden vanuit de zuidelijke Gazastrook geweerschoten afgevuurd op burgerarbeiders die de veiligheidsbarrière langs de grens tussen Israël en Gaza bouwden, en vervolgens op Israëlische troepen die ter plaatse arriveerden, aldus het leger. Er werden geen gewonden gemeld.

De eerste geweerschoten op de arbeiders werden net voor 11 uur gehoord. Korte tijd later vuurde de IDF een aantal rookgranaten af ​​in het gebied van Kissufim om een ​​rookgordijn te creëren om de arbeiders te evacueren. “Daarna werden er schoten afgevuurd op IDF-troepen die naar de locatie waren gestuurd”, zei het leger in een verklaring.

Het werk aan de veiligheidsbarrière werd stopgezet in het licht van de aanslagen, aldus het leger. Palestijnse media meldden dat de IDF vervolgens schoot op Hamas-locaties in de buurt van Deir al-Balah. Het Israëlische leger bevestigde de rapporten niet onmiddellijk.

In het licht van de bezorgdheid over aanhoudende schietaanvallen, sloot het leger ook de toegangsegen af rond de grens, schreef de regionale raad van Eshkol in een bericht aan de bewoners. “Voor nu en tot nader order is er in de hele regio geen toegang tot de grenszone, ook niet voor landbouwwerkzaamheden bij het veiligheidshek”, aldus de gemeente.

Brandstichting met ballonnen door Hamas vanuit Gaza

De afgelopen dagen is er een terugkeer geweest van de lancering van brandgevaarlijke en explosieve apparaten vanuit Gaza naar Israël. Op zaterdag werd een stel ballonnen gevonden met een vermoedelijk explosief dat vanuit de Gazastrook naar Israël werd gelanceerd door inwoners van Kibbutz Nir Oz in een nabijgelegen landbouwveld, zei de raad van Eshkol.

Er werden geen gewonden gemeld. De raad zei dat politie-sappers ter plaatse waren om het apparaat te neutraliseren, dat een soort granaat leek te zijn. ‘Na het incident willen we nogmaals benadrukken: bij een incident waarbij een verdacht object is geïdentificeerd, moet men zich van de plaats verwijderen, niets aanraken en dit onmiddellijk aan het beveiligingspersoneel melden’, zei de regionale raad in Een verklaring.

Een aantal ballonnen met vermoedelijke explosieven en brandgevaarlijke apparaten werd eerder op de dag in Israël gelanceerd, Israëlische vliegtuigen bombardeerden een Hamas-site in de noordelijke Gazastrook, zei het leger. Een andere ballon met een vermoedelijk explosief werd gevonden nabij de stad Arad, zo’n 80 kilometer (50 mijl) van de kustenclave.

Het werd gelokaliseerd door de politie en tot ontploffing gebracht in een gecontroleerde explosie, zei de politie. De oorsprong van de ballon was niet bekend. De Israel Defense Forces zeiden dat de vergeldingsaanval van donderdag gericht was op ‘ondergrondse infrastructuur van de terreurgroep Hamas in de noordelijke Gazastrook’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Boxerman en Judah Ari Gross “After Gaza incendiary balloon attacks, Israel strikes Hamas observation post” van 10 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.