Als gevolg van Israël-boycot door de PA, raken Gazaanse patienten Israël niet tijdig binnen voor zorg

Plaatje hierboven: Palestijnen gespot die in het Israëlische Erez nabij Beit Hanoun in de noordelijke Gazastrook de grens oversteken naar Israël op 27 augustus 2018 [beeldbron: AFP/Mahmud Hams]

Twee en een halve maand nadat de Palestijnse Autoriteit de samenwerking met Israël heeft opgeschort, en aldus stopte met het coördineren van het vertrek van inwoners van de Gazastrook naar Israël of de Westelijke Jordaanoever om humanitaire redenen, is er nog steeds geen functionerend alternatief mechanisme om de behandeling van dringende medische gevallen vanuit Gaza snel te vergemakkelijken, aldus een rapport van donderdag.

Het Bureau voor Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) kondigde twee weken geleden aan het proces te stroomlijnen, maar moet dat nog doen. Ondertussen is slechts de helft van de urgente gevallen die rechtstreeks naar de Israëlische autoriteiten zijn verwezen, goedgekeurd, meldde de krant Haaretz.

De PA stopte eind mei met de coördinatie en verbrak alle banden met Israël uit protest tegen zijn nog niet vervulde voornemen om delen van Judea & Samaria te annexeren. De grootste dupe van deze Palestijnse preventieve boycot van Israël zijn opnieuw de Palestijnen in de Gazastrook.

Eind mei kondigde de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas aan dat de PA ‘vrijgesproken’ was van alle overeenkomsten en afspraken met Israël, als onderdeel van de reactie van de Palestijnen op de geplande annexatie, die niet is doorgegaan ondanks beloften van premier Benjamin Netanyahu te midden van bezwaren van leden van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump.

In 2019 werden ongeveer 30.000 vergunningen afgegeven aan Gazanen om Israël binnen te komen om humanitaire redenen. Van de verzoeken waren er 16.000 voor inwoners van Gaza die in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, terwijl de overige 14.000 waren voor degenen die de zieken vergezelden. In april 2020 werden slechts 159 vergunningen afgegeven, meldde Haaretz in juni.

De PA Civil Commission ontvangt normaal gesproken de verzoeken, verwerkt ze en draagt ​​ze over aan Israël, maar is hiermee gestopt sinds het einde van de Israëlisch-Palestijnse veiligheidscoördinatie, zei de Coördinator voor Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) in een verklaring.

De Physicians for Human Rights-organisatie heeft een toename van 500 procent gemeld in het aantal verzoeken dat het heeft ontvangen om patiënten te helpen Gaza te verlaten voor een dringende medische behandeling sinds de coördinatie werd stopgezet.

De groep zei dat Israël alleen verzoeken beoordeelt in dringende gevallen waarin het leven van de patiënt in gevaar is, zoals kanker en hartaandoeningen, en voor kleine kinderen. Zelfs van die gevallen wordt slechts de helft van de verzoeken goedgekeurd, zei de rechtengroep.

OCHA, het VN-agentschap, vertelde Haaretz dat zijn alternatieve coördinatiemechanisme vertraging oploopt als gevolg van niet-gespecificeerde ‘bureaucratische redenen’, voornamelijk in gesprekken met Palestijnse functionarissen.

Ondertussen klaagden patiënten er volgens het rapport over dat ze uitvoerig werden ondervraagd bij de Erez Crossing naar Israël, zelfs nadat ze toestemming hadden gekregen, en sommigen werden naar huis gestuurd. Het zei dat de autoriteiten de toegang tot Israël begonnen te conditioneren op basis van MRI- of röntgenresultaten en het bewijs dat de noodzakelijke behandeling niet beschikbaar is in Gaza.

Patiënten van wie de toelating was goedgekeurd voordat de pandemie van het coronavirus begon, mochten in Israël blijven, waaronder een peuter die met succes een niertransplantatie van zijn moeder kreeg met de financiële hulp van een Arabische Israëlische ngo, meldde Channel 12 vrijdag.

Het rapport zei dat Abdel-Karim, die bijna drie jaar oud is, een acht maanden durende bureaucratische beproeving had doorstaan, gehinderd door de COVID-19-pandemie en de PA die haar coördinatie stopte, maar uiteindelijk de transplantatie ontving begin juli in het Rambam-ziekenhuis in Haifa en met de hulp van de ‘Think About Others Association’.

Haaretz belichtte donderdag een ander verhaal, van een 22-jarige Gazaanse man die leed aan aplastische bloedarmoede die stierf voordat hij kon worden overgebracht, naar verluidt als gevolg van de Israël-boycot door de Palestijnse Autroiteit. Het rapport zei dat Jalal Sharafi in maart ziek werd en dat een verwijzing voor een beenmergtransplantatie in het Sheba Medical Center in de buurt van Tel Aviv op 4 mei werd verkregen.

Het rapport zei dat er een afspraak was gepland voor 12 juli, hoewel het niet vermeldde dat de PA zijn coördinatie stopte of hoe dat het proces beïnvloedde. Vervolgens werd uiteengezet hoe Israël het verzoek aanvankelijk om veiligheidsredenen op 13 juli afwees, hem vervolgens goedkeurde, maar het verzoek van Sharafi’s vader om hem te vergezellen, afwees. Tegen de tijd dat Israël toestemming gaf voor een ander familielid om hem te vergezellen, stierf Sharafi op 19 juli.


Bronnen:

♦ naar een artikelWith PA coordination halted, sick Gazans still have no mechanism to enter Israel” van 9 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Als gevolg van Israël-boycot door de PA, raken Gazaanse patienten Israël niet tijdig binnen voor zorg

  1. Dan had de Hamas leiding het Shifa ziekenhuis met het geld dat ze uit Qatar krijgen moeten gebruiken om het te moderniseren en medische equipment & medicijnen te kopen i.p.v. raketten & wapens. ……..en dus is medelijden totaal overbodig.

    Er zijn in Gaza genoeg goede dokters & medisch personeel…….alleen te veel foute prioriteiten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.