Gazaanse terrorist gevat die in Israël medische hulp zocht, tien jaar na moord op 2 Israëlische soldaten

Israëlische soldaten hebben een verdachte gearresteerd die in 2010 langs de grens met Gazastrook een aanslag had gepleegd waarbij twee soldaten omkwamen. Vorige maand raakte de terrorist Israël binnen om beenmerg te doneren aan zijn broer, zei de veiligheidsdienst Shin Bet zondag.

Abdallah Daghmeh, 38, werd op zondag aangeklaagd in een rechtbank in Beersjeba en beschuldigd van de moord op de twee soldaten – majoor Eliraz Peretz en Staff Sgt. Ilan Sviatkovsky – evenals het leiden van een terroristische organisatie en behorend tot een terroristische organisatie.

Daghmeh werd op 6 juli aangehouden toen hij Israël binnenkwam via de grensovergang van Erez in Gaza om beenmerg te doneren aan zijn broer, die een medische behandeling ondergaat in een Israëlisch ziekenhuis. Hij mocht onder arrest de medische procedure ondergaan en het merg afstaan.

Premier Netanyahu verwelkomde de arrestatie. “Allen die ons kwaad willen doen, moeten weten dat zelfs met het verstrijken van de jaren de staat Israël niet zal opgeven totdat we de rekening met terroristen hebben verrekend”, zei hij in een verklaring.

Op 26 maart 2010 zagen troepen van de Israel Defense Forces een groep Palestijnse mannen bij het veiligheidshek van Gaza die een bom leken te planten. Toen de soldaten ter plaatse kwamen, openden terroristen in de Strook het vuur op hen. Een kogel raakte een van de granaten van Peretz, waardoor deze tot ontploffing kwam, hem en Sviatkovsky doodde en twee andere soldaten verwondde.

Volgens de Shin Bet nam Daghmeh deel aan de dodelijke vuurgevecht als een lid van de al-Aqsa Martelaren Brigades, de killerelite van Al Fatah, die Europees en internationaal staat opgelijst als een verboden terreurgroep.

In een verklaring zei de veiligheidsdienst dat Daghmeh, samen met een ander lid van de groep, Adnan Abu Hani, instemde met een verzoek van de organisatie om een ​​aanval uit te voeren op Israëlische troepen in juli 2008, en dat de twee een derde man rekruteerden – Bassem Abu Daghmeh – om hen te helpen.

De drie mannen verkenden een gebied langs de grens, in de buurt van land dat eigendom was van Bassem, waar ze de bom konden plaatsen om Israëlische troepen die in het gebied actief waren te richten. Ze vonden zo’n locatie langs het veiligheidshek tussen de Israëlische steden Nirim en Ein Hashlosha. Ze hadden hun plan laten goedkeuren door hun operators in de al-Aqsa Martelaren Brigades, die hen van de explosieven moesten voorzien, zei de Shin Bet.

De groep gaf hen uiteindelijk echter geen werkend apparaat, dus wendde de cel van Daghmeh zich tot de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) terreurgroep, die hen de bom en wapens gaf, evenals steun van PIJ-agenten, volgens de veiligheidsdienst. Volgens de Shin Bet gaf Daghmeh Bassem de opdracht om de bom te plaatsen, die het vuurgevecht veroorzaakte, waarbij ook ten minste één Palestijnse schutter werd gedood.

Vijf maanden later werd Bassem doodgeschoten toen hij probeerde nog een explosief apparaat (IED) IED langs de grens met Gaza te planten. De Shin Bet verklaarde:

Naast zijn betrokkenheid bij deze aanval, bleek uit het onderzoek dat Abdallah [Daghmeh] ook een commandopositie bekleedde in de al-Aqsa Martelaren Brigades-organisatie, betrokken was bij terroristische activiteiten tegen IDF-soldaten en diende als een agent van de organisatie tot aan zijn arrestatie.

Majoor Eliraz Peretz had in 1998 een broer, Uriel, verloren in Libanon. Hun moeder Miriam Peretz wijdde zich aan het geven van educatieve, inspirerende lezingen voor tieners en soldaten na de dood van haar zonen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “10 years on, Israel arrests suspect in Gaza attack that killed 2 soldiers” van 9 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel10 years later: Muslim terrorist who murdered 2 IDF soldiers caught after trying to enter Israel for medical procedure” van 9 augustus 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Ten Years After Killing Two Israeli Soldiers, Palestinian Terrorist Arrested After Entering Israel to Donate Bone Marrow” van 9 augustus 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Lilach Shoval “IDF settles score with terrorist behind deadly 2010 attack” van 9 augustus 2020 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.