Hassan Nasrallah, chef van Hezbollah, symbolisch opgehangen in Beiroet

Plaatje hierboven: Een man poseert voor een foto met een kartonnen uitsnede van Hassan Nasrallah (links), de chef van de terreurgroep Hezbollah dat ook in de regering zetelt en van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Gibran Bassil, die door Libanese demonstranten symbolisch werden opgehangen in het centrum van Beiroet op 8 augustus 2020 [beeldbron; TOI/AFP]

De door Iran gesteunde Hezbollah-terreurgroep in Libanon komt steeds meer in opspraak na de enorme explosie in de haven van Beiroet. Het corrupte regime dat wordt al jarenlang met vele miljarden donaties vanuit het Westen in het zadel wordt gehouden.

Zo weigert de EU Hezbollah te erkennen als een terreurorganisatie en heeft enkel de militaire sectie in de ban geslagen. Ondanks dat vele landen de hele groep oplijste als terreurorganisatie zoals ondermeer Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en de VS.

Hezbollah is enkel gefocust op de vernietiging van Israël en misbruikt het overheidsbudget voor zijn genocidale plannen. Het kan dat doen omdat Hezbollah machtige posities bekleedt in het Libanese parlement.

Doorheen de jaren heeft Hezbollah al het geld opgesoepeerd ipv voor het volk, door een aanvalsmacht aan de noordelijke grens van Israël te financieren en te stationeren. Meer dan 150.000 raketten en missiles wijzen allen naar Israël. Die pathologische obsessie tav Israël heeft Libanon vele miljarden dollars en euros gekost die beter waren besteed aan het herstel van de economische en financiële crisis in het land.

Intussen bereidde Hezbollah een 3de Libanonoorlog voor en de 2750 ton ammoniumnitraat die Hezbollah had opgeslagen in de haven van Beiroet diende dat doel. De terreurgroep controleert zowel de haven van Beiroet als de luchthaven van Beiroet en gebruikt de Havenfaciliteit voor zijn eigen smokkeloperaties. Een Saoedische krant schrijft dat een explosie in een wapendepot van Hezbollah voorafging aan de explosie in dit chemische magazijn.

Sinds de explosie die een groot deel van de stad en haven verwoestte, komen dagelijks duizenden Libanezen op straat om te protesteren tegen het corrupte regime dat wordt geleid door Libanese premier Hassan Diab.  Ook op zaterdag kwamen duizenden demonstranten in Beiroet in botsing met soldaten die traangas afvuurden naar de betogers en af en toe met scherp schoten.

Een groep demonstranten bestormde het ministerie van Buitenlandse Zaken te midden van toenemende woede over de explosie van deze week die een groot deel van de stad verwoestte en bijna 160 mensen doodde. Tientallen werden nog vermist en bijna 6000 mensen raakten gewond.

Plaatje hierboven: Hassan Nasrallah, chef van Hezbollah, vanuit zijn ondergrondse bunker recht naar de strop op het Martelarenplein in Beiroet [beeldbron; TOI/AFP]

‘Ontslag of ophangen!’
Activisten die opriepen tot het protest, zetten symbolische galgen op op het Martelarenplein in Beiroet om politici op te hangen wier corruptie en nalatigheid zij de schuld geven van de ontploffing van dinsdag. Onder de kartonnen uitsnijdingen die door demonstranten werden opgehangen, waren die van president Michel Aoun en van Hassan Nasrallah, leider van de terreurgroep Hezbollah.

Volgens videobeelden scandeerde een aantal demonstranten ‘Hezbollah is een terreurorganisatie’. De ramp heeft de woede onder de bevolking naar een nieuw niveau getild in een land dat al aan het bijkomen is van een ongekende economische en financiële crisis en een bijna bankroet.

‘Ontslag of ophangen’, luidde een spandoek van demonstranten, die ook van plan waren een symbolische begrafenis voor de doden te houden. Ook langs de bruggen buiten de haven werden enkele galgen opgesteld. Khodr Ghadir, 23, zei dat de strop voor iedereen was die de afgelopen 30 jaar aan de macht is geweest. “Wat er gebeurde, was een vonk voor mensen om terug te keren naar de straat.”

In een televisietoespraak op zaterdagavond zei de Libanese premier Hassan Diab dat de enige oplossing het houden van vervroegde verkiezingen was, die hij van plan was voor te stellen in een wetsvoorstel. Hij riep alle politieke partijen op hun meningsverschillen opzij te zetten en zei dat hij bereid was twee maanden op de post te blijven om politici de tijd te geven om aan structurele hervormingen te werken.


Bronnen:

♦ naar een artikelCutout of Hezbollah’s Nasrallah hung in noose during protest over Beirut blast” van 8 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHezbollah knew about ammonium nitrate at Beirut Port and planned to use it this week against Israel” van 8 augustus 2020 op de site van Behind The News (BTN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.