Fatah-ambtenaar: ‘Ik wou dat mijn broer werd vermoord door Israël en niét door Palestijnen’

Palestijnse leden van al-Qassam Brigades (Hamas) brengen een liedje ten gehore om de vele honderden Palestijnen te eren die werden vermoord door andere Palestijnen (en niét door Israël!) [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash90]

De broer van een hoge Palestijnse functionaris werd woensdagavond gedood tijdens een ruzie met PA-veiligheidstroepen in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, wat leidde tot een stortvloed van woede en geweervuur.

Khalil Al-Sheikh, 47, was de broer van de hoge ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit Hussein al-Sheikh, een naaste vertrouweling van de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en leider van een commissie die verantwoordelijk is voor de coördinatie met Israël.

Ziekenhuisfunctionarissen bevestigden de dood van Khalil al-Sheikh in een vuurgevecht dat uitbrak nadat zijn neef ruzie had gemaakt met de beveiligingsbeambte in el-Bireh, een voorstad van Ramallah. Al-Sheikh was ter plaatse aangekomen met een groep schutters om zijn neef te helpen verdedigen.

Na de dood van Khalil al-Sheikh marcheerden familieleden door Ramallah, waarbij ze schoten op overheidsgebouwen en op het hoofdkantoor van de preventieve veiligheid, de veiligheidsmacht die de verdachte in dienst had Moordenaar, zeiden veiligheidsfunctionarissen.

Het geluid van automatisch geweervuur ​​was overal in de stad te horen. Een veiligheidsfunctionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak omdat hij niet bevoegd was om met de media te praten, zei dat de vermeende moordenaar op vrije voeten was. De Palestijnse politiewoordvoerder Louay Erzeiqat zei in een verklaring dat de politie het incident aan het onderzoeken was.

Tijdens de begrafenis van al-Sheikh (videobeelden hieronder) op donderdag weerklonk er opnieuw geweervuur ​​door heel Ramallah. Delen van de stad gingen effectief dicht toen automatisch wapenvuur doorheen de straten weergalmde. Het was onduidelijk of de brand deel uitmaakte van de begrafenis of door botsingen, hoewel video’s op sociale media de eerste leken te ondersteunen, waarop gewapende mannen in burgerkleding door de straten van Ramallah liepen.

In opmerkingen bij zijn huis na de begrafenis klaagde Hoessein al-Sheikh over het gebrek aan eenheid in het ‘nationale weefsel’, dat volgens hem tot de dood van zijn broer leidde. “Ik zou bijna willen dat de kogels die Khalil hebben gedood, Israëlische kogels waren. Maar we zijn verantwoordelijk op deze plek, we zijn verantwoordelijk voor de mensen … Ik zal eerlijk zijn: mijn hart doet pijn,” zei Hussein al-Sheikh.

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, kondigde de oprichting aan van een commissie om de moord op Khalil al-Sheikh te onderzoeken. Sommige Palestijnen bekritiseerden de aankondiging als een duidelijk bewijs van vriendjespolitiek voor de familieleden van ambtenaren. “Er zijn de laatste tijd tientallen doden gevallen, zonder een dergelijke onderzoekscommissie”, schreef een Twitter-account van de oppositie.

Judea & Samaria zagen dit jaar een toename van geweld gezien als gevolg van de coronaviruscrisis en de daarmee gepaard gaande economische neergang. Palestijnse veiligheidstroepen kwamen in mei verschillende keren in botsing met burgers die de coronavirusbeperkingen overtraden, waaronder een incident in het vluchtelingenkamp Deheisheh waarbij twee gewonden met scherpe kogels achterbleven.

Vorige week kostte een botsing tussen inwoners van de voorstad Balatat al-Balad van Nablus en Palestijnse veiligheidstroepen het leven aan een lokale Fatah-secretaris, Emad al-Din Dweikat. Palestijnse functionarissen vroegen de inwoners kalm te blijven terwijl er een onderzoek gaande was, maar foto’s van gewapende, gemaskerde mannen in burgerkleding die door de straten van Balatat al-Balad liepen, verschenen online.

Irzeiqat zei in een verklaring aan de Dunya al-Watan media in de nasleep van de schietpartij dat de Palestijnse politie al enkele maanden operaties uitvoerde om illegale wapens te verzamelen die zich hebben verspreid in Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Boxerman “PA official’s brother killed in clash with Palestinian security, igniting fury” van 6 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Fatah official: I wish my brother was killed by Israel, not Palestinians” van 6 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.