Fake News op de NTR met Danny Ghosen omtrent de explosie in Beiroet

Als journalist en opiniemaker hoor je met iedereen ruzie te durven maken. Ja, ik ook. Niet omdat ik dat leuk vind, maar omdat ik niet tegen fake news kan, vooral niet als het op een podium met honderdduizenden kijkers wordt geventileerd, met een gigaredactie en bijbehorend budget achter de schermen.

Met mensen van wie je toch mag aannemen dat ze van minuut tot minuut hun journalistieke werk doen en feiten van meningen kunnen onderscheiden. Ik heb het over Op1, over de uitzending van afgelopen dinsdag, de EO-avond.

Iedereen had met afgrijzen de meest verschrikkelijke beelden zien langskomen van de explosie in Beiroet. Danny Ghosen [*], aangekondigd als ‘collegaprogrammamaker en journalist’ mocht daar iets over zeggen bij Margje Fikse en Kefah Allush, de presentatoren van dienst die avond.

[*] Danny Ghosen is een Nederlandse journalist van Libanese origine die reportages maakt voor de NTR. Geboren in een christelijke familie in Beiroet, kwam hij in 1993 op 15-jarige leeftijd als vluchteling naar Nederland.

Danny begon met: “Natuurlijk moet je voorzichtig zijn, ze hebben daar aan de lopende band fake news” en “Ik durf niets te zeggen, want nog niets is bevestigd”. Eens, Danny, eens. Er was wel al het een en ander ontkend, maar dat was aan de journalist voorbij gegaan.

Fake News
Twitter heeft intussen een nepvideo gemarkeerd met nagemaakte beelden waarin wordt beweerd dat een raket de haven van Beiroet trof vlak voordat een explosie dinsdag massavernietiging veroorzaakte in de hele Libanese hoofdstad.

Het feit dat Associated Press de videobeelden controleerde en meldde dat de raket ‘duidelijk nep’ was, daarbij verwijzend naar een professor van de University of California, Berkeley die zich richt op digitaal forensisch onderzoek.

“Bovendien ziet de raket er veel te groot uit om fysiek aannemelijk te zijn en is er geen bewegingsonscherpte op de raket, zoals zou worden verwacht gezien de snelheid waarmee hij zou hebben gereisd”, citeerde de Associated Press Farid.

Danny Ghosen
Danny had de nodige theorieën. Een daarvan was een aanslag, zijn vingertje wees naar Israël. “En stel dat het Israël is, niemand zit te wachten op een escalatie.” Nee Danny, als je iets van de huidige stand van zaken zou weten, Israël zeker niet.

U moet weten: Ghosen verklaarde het nieuws per minuut te volgen. Ja, ja. Wat deze alerte journalist dan al uren had gemist, was dat zowel Hezbollah als een officiële Iraanse website, niet de grootste vrienden van Israël, lang voor de uitzending hadden laten weten niet de hand van Israël te zien in de explosie.

Dat Israël enige betrokkenheid ook meteen ontkende (als ze er echt achter zitten, doen ze er het zwijgen toe) en meteen humanitaire hulp had aangeboden, was hem ook ontgaan.

Waarom heeft Ghosen dat niet opgepikt? Waarom heeft de redactie de presentatoren niet via de oortjes ingefluisterd dat de ‘vragen’ van Ghosen al uren daarvoor waren ontkracht? Was het omdat deze uitgebreide redactie de laatste uren het nieuws niet had gevolgd?

Kijk, zo ontstaat nepnieuws. En demonisering. Op1 deed daar op deze EO-avond aan mee. Op woensdagavond hulde het stadhuis in Tel Aviv zich in de kleuren van de Libanese vlag. Zoals Israëlische politici zeiden: deze ramp overstijgt alle conflicten. Maar daarvoor is weinig ruimte, zelfs niet bij de EO-avond van Op1.


Bronnen:

♦ naar een artikel van hoofdredactrice Esther Voet “Fake news” van 6 augustus 2020 op de site van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)

♦ naar een artikel van Joanne Serrieh “Beirut explosion: Twitter flags fake video showing missile striking Lebanon port” van 7 augustus 2020 op de site van Al Arabya

♦ naar een artikel van Paul P. Murphy “Doctored videos are already faking the cause of Beirut’s explosion” van 8 augustus 2020 op de site van CNN News

♦ naar een artikel van Marianna Spring “Beirut explosion: How conspiracy theories spread on social media” van 5 augustus 2020 op de site van BBC News

2 gedachtes over “Fake News op de NTR met Danny Ghosen omtrent de explosie in Beiroet

 1. vervolg:

  “”Hoe precies is Jordanie in 1948 aan dit gebied gekomen””?

  Antwoord….door een aanvals oorlog met steun van de Britten.

  “”Hoe is het palestijnse vluchtelingen probleem ontstaan””

  Antwoord…..door die aanvalsoorlog van Jordanie, Egypte & Syrie & co. die Israel wilden vernietigen één dag na haar oprichting!

  Hoe is in 1967 het door Jordanie in 1948 door oorlog gewonnen gebied “”de West bank” weer in Israelische handen gekomen”?

  Antwoord…..door opnieuw een oorlog tegen Israel te beginnen met het doel haar te vernietigen.

  “”Waarom hebben de ouders van Kefah Allush hun Jordaanse identiteit/paspoort verloren””?

  Antwoord…..omdat de Jordaanse Koning het in 1988 afpakte en hen voorgoed statenloos maakte.

  Het zou goed zijn dat deze onderzoeksjournalisten hun onderzoek iets grondiger zouden uitvoeren i.p.v. halve waarheden & speculaties rond te strooien.

  Like

 2. Zowel Danny Ghosen als een van zijn interviewers, de in 1969 in Nablus geboren Jordaanse Palestijn Kefah Allush, zijn nooit op het lumineuze idee gekomen om na een intensief onderzoek met de logische vraag te komen…..

  “”Waarom is er tussen 1948 -1967 geen onafhankelijke palestijnse Staat door Jordanie opgericht, terwijl het héle gebied in Jordaanse handen was”?

  “” Hie precies is Jorda

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.