Nog een anti-Israëlische leugen die een Palestijnse activist ons probeert aan te wrijven

Als mensen dingen zeggen of schrijven, moeten ze proberen te vermijden zichzelf op feitelijke of logische basis tegen te spreken. Dit is de essentie van de ‘Liar’s Paradox‘.

Deze les ging verloren bij de mensen van Foreign Policy (FP), die een artikel publiceerden van de Palestijnse activiste Zena Agha met de titel ‘Israel Can’t Hide Evidence of Its Occupation Anymore‘. Het stuk, dat op 3 augustus 2020 op de website van FP verscheen, spreekt zichzelf op een vrij duidelijke manier tegen.

De kern van het artikel is dat een Amerikaanse wet die in 1996 door het Congres is aangenomen, het voor mensenrechtenactivisten onmogelijk heeft gemaakt om high-definition satellietbeelden van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te krijgen, waardoor ze de Israëlische acties in die gebieden niet kunnen documenteren.

Het artikel meldt vervolgens ademloos dat deze wet onlangs is gewijzigd, waardoor mensenrechtenactivisten de informatie krijgen die ze nodig hebben om de slechte daden tegen de Palestijnen te documenteren.

Maar wanneer het nauwkeurig wordt gelezen, onthult het artikel (a) dat de wet alleen van toepassing was op Amerikaanse bedrijven, en dat (b) high-definition beelden van Israël en de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever het grootste deel van het verleden decennialang op de wereldmarkt beschikbaar waren, waardoor de wet in kwestie zinloos werd.

Het resultaat is dat het hele uitgangspunt van het artikel – dat de Verenigde Staten ervan beschuldigt mensenrechtenactivisten de toegang te weigeren tot satellietbeelden die ze kunnen gebruiken om vermeende Israëlische wandaden tegen de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza te documenteren – wordt vernietigd.

Ze hebben sinds 2012 toegang tot de beelden. Hier is de achtergrond: het artikel van Agha beweert een wijziging in de Amerikaanse wet te beschrijven met betrekking tot de verkoop van high-definition satellietbeelden door Amerikaanse bedrijven. De wet in kwestie is in 1996 geschreven door de Amerikaanse senatoren Jeff Bingaman en Jon Kyl.

Hun bedoeling was om een ​​nieuw opgerichte markt van satellietbeelden te reguleren die was gecreëerd door Executive Order 12951, uitgevaardigd door de regering-Clinton in 1995. De executive order was toegestaan voor de verkoop en distributie van satellietbeelden verzameld door de Amerikaanse overheid.

De vrees bestond dat het toestaan ​​van de verkoop van high-definition beelden van Israël en de betwiste gebieden terroristen informatie zou geven die ze konden gebruiken om aanvallen op de Joodse staat uit te voeren. “Vijanden van Israël zouden de foto’s die zijn vrijgegeven onder Executive Order 12951 kunnen gebruiken om Israël tot mikpunt te maken voor langeafstandsaanvallen of aanvallen door terroristen’, zei senator Kyl toen hij de wetgeving introduceerde.

De wet, die in 1996 werd aangenomen, stelde dat high-definition Amerikaanse satellietbeelden van Israël en de omliggende gebieden niet mogen worden vrijgegeven aan het grote publiek “tenzij dergelijke beelden niet gedetailleerder of nauwkeuriger zijn dan satellietbeelden van het betreffende land of geografische gebied. Dan routinematig verkrijgbaar is bij commerciële bronnen.”

Dit betekent dat de Amerikaanse regering de verkoop van satellietbeelden met een hogere resolutie niet zou toestaan ​​of vergemakkelijken dan wat mensen elders zouden kunnen krijgen. Het blijkt dat de kwestie van satellietbeelden en terrorisme geen betwistbaar punt was.

Pakistaanse terroristen gebruikten satellietbeelden van Google Maps om hun aanslagen op Mumbai in 2008 te plannen en uit te voeren, zo meldt The Washington Post. Praveen Swami, een terrorisme-expert en mediacommentator, zei: ‘De meeste van hun repetities om bekend te raken met Mumbai werden gedaan op satellietkaarten met hoge resolutie, zodat ze een goed gevoel zouden hebben voor de straten en gebouwen van de stad waar ze heen gingen.’

De ondertitel van Agha’s artikel stelt dat een “obscure Amerikaanse wet satellietbeelden van de activiteiten van Israël in de bezette gebieden verborgen hield” en ‘vanwege een abrupte omkering satelliettechnologie nu kan worden gebruikt om de mensenrechten van Palestijnen te verdedigen.’-“

De hoofdtekst van het artikel stelt vervolgens dat, als gevolg van deze obscure wet, bekend als het Kyl-Bingaman-amendement (KBA), “openbaar beschikbare afbeeldingen op platforms zoals Google Earth opzettelijk grof en wazig zijn.” Vanwege het gebrek aan korrelige beelden “verhulde de wetgeving de schadelijke gevolgen van de Israëlische bezetting door ze letterlijk aan het zicht te onttrekken.”

Het wordt raar als Agha meldt dat de KBA “alleen van toepassing was op Amerikaanse bedrijven”, wat betekent dat niet-Amerikaanse bedrijven die satellietbeelden leveren, niet aan de wet zijn gebonden. Om de censuurlijke impact van de wet aan te tonen, schrijft Agha: “Zelfs toen buitenlandse bedrijven in de jaren 2010 begonnen met het produceren van afbeeldingen met een hoge resolutie, betekende de Amerikaanse dominantie dat de KBA in werkelijkheid de facto wereldwijd werd toegepast.”

De implicatie van Agha is dat door Amerikaanse bedrijven te verbieden hun klanten high-definition satellietbeelden te leveren, de KBA het gedrag van landen buiten de Verenigde Staten heeft beïnvloed. Maar dit is gewoon niet waar, want Agha zelf schrijft dat ‘een aantal niet-Amerikaanse bedrijven – te beginnen met Airbus in Franse handen in 2011 – begonnen met het produceren en verkopen van satellietbeelden met hoge resolutie van Israël en de bezette gebieden.’

Ze voegt eraan toe dat “Israël zelf gratis luchtfoto’s met hoge resolutie levert van de gebieden die het controleert, waardoor de KBA tegelijkertijd zinloos wordt en de bewering dat het de Israëlische nationale veiligheidsbelangen dient, tegenspreekt.’ En een artikel waarnaar Agha zelf verwijst, verklaart: ‘Sinds 2012 is de KBA steeds anachronistischer geworden nu niet-Amerikaanse satellietbedrijven, die steeds geavanceerdere satelliettechnologieën gebruiken, begonnen zijn met het verkopen van hoge-resolutiebeelden van Israël en Palestina.’

Dus in hetzelfde artikel vertelde Agha ons dat de Amerikaanse wet het voor mensenrechtenactivisten onmogelijk maakte om high-definition satellietbeelden te gebruiken om te bepalen en te rapporteren wat er in de Levant gebeurt, en toen vertelde ze ons dat dezelfde wet, die niet van toepassing is op niet-Amerikaanse bedrijven, zinloos wordt gemaakt omdat niet-Amerikaanse bedrijven de zogenaamde gecensureerde afbeeldingen al bijna 10 jaar verkopen.

Dus wat was het punt van het artikel ook alweer?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dexter Van Zile “Another Anti-Israel Lie Pushed by Palestinian Activist” van 6 augustus 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Zena Agha “Satellite Imagery and the Palestine-Israel Exception” van 29 augustus 2018 en een artikelIsrael Can’t Hide Evidence of Its Occupation Anymore” van 3 augustus 2020 op de site van Al Shabaka

Een gedachte over “Nog een anti-Israëlische leugen die een Palestijnse activist ons probeert aan te wrijven

 1. Anti Israel anarchisten die leugens verspreiden? Nee toch?

  Met de waarheid komen ze echter geen meter verder met hun vernietigingsplan voor de Joodse staat……..en dus moeten ze wel.

  De Waarheid…………daar is er maar één van.

  De ‘palestijnse waarheid’…..daar bestaan er duizenden van en ook die worden geregeld aangepast.

  De grootste leugen uit de moderne geschiedenis is die over de palestijnse Arabieren………en dat is De Waarheid!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.