Maghen Abraham Synagoge van Beiroet slechts licht beschadigd door de explosie

Plaatje hierboven: De Maghen Abraham-synagoge in Beiroet, Libanon in september 2016 [beeldbron: Pinterest]

Een foto van de enige synagoge van Beiroet toont kleine schade aan het interieur van het 95-jaar oude gebouw door een explosie deze week in de stad.

De afbeelding van het interieur van de Maghen Abraham-synagoge verscheen donderdag 6 augustus 2020 op de pagina van een Facebook-groep genaamd de Lebanese Jewish Community Council (LJCC):

Libanon heeft geen georganiseerde joodse gemeenschap en er zijn maar heel weinig Joodse inwoners. De Libanees-joodse gemeenschap had (in 2018) slechts 100 leden in het land, voornamelijk in Beiroet, en 2000 in de wereld (van Libanese nationaliteit). Er was een tijd dat er veel meer waren.

Eind jaren veertig waren dat er ongeveer 20.000 ! Maar helaas maakte de burgeroorlog daar een einde aan. In 1975, toen het gewapende conflict uitbrak in het hart van de Joodse wijk, Wadi Abu Jamil, werden velen gedwongen het land te verlaten en alles achter zich te laten. Er vond toen een aderlating plaats in alle gemeenschappen.

Vice publiceerde onlangs een interview met Liza Srour, de laatste Jood die in Wadi Bou Jamil in Beiroet woonde en de Joodse wijk van Beiroet heeft zien evolueren van een bloeiende gemeenschap van 100.000 mensen aan het begin van 20ste eeuw tot minder dan 50 geregistreerde ‘opgesloten’ Joden vandaag.

Liza Srour, de laatst Jood van Libanon? [bron]

Meer dan 150 mensen stierven bij de explosie, die volgens de autoriteiten in eerste instantie plaatsvond in een opslagfaciliteit voor ammoniumnitraat. Maar president Michel Aoun zei vrijdag dat de mogelijkheid van ‘buitenlandse interventie’ ook wordt onderzocht. De explosie vernietigde een aantal gebouwen en beschadigde duizenden meer, waardoor ongeveer 300.000 mensen dakloos werden, aldus The Daily Star.

De foto toont wat puin en stof op de vloer van de synagoge en op plastic vellen die de banken bedekken. De muren vertonen geen scheuren en het is niet duidelijk of de glasramen waren verbrijzeld, maar de kozijnen lijken op hun plaats te zitten.

De ontploffing vond dinsdag plaats ongeveer anderhalve kilometer ten westen van de synagoge, die grenst aan het Grand Serail-regeringspaleis. Dat gebouw heeft meer schade opgelopen, waaronder deuren die uit hun scharnieren zijn gerukt.

In eerste berichten op sociale media werd ook gesproken over zware schade aan de synagoge, en sommigen zeiden zelfs dat deze was verwoest. De synagoge die werd gebouwd en ingehuldigd in 1925 werd vorig jaar heropend na een grondige renovatie.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Beirut synagogue appears to suffer only minor damage from deadly blast” van 7 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.