De Arabische rellen van augustus 1929 waarbij 133 Joden werden afgeslacht

Plaatje hierboven: Eenennegentig jaar geleden. Tijdens de arabische rellen in Jeruzalem van 23 augustus 1929 vluchtten Joodse families bij de Jaffapoort uit de Oude Stad van Jeruzalem. Tijdens de rellen werden 17 joodse gemeenschappen geëvacueerd. Zij zullen pas kunnen terugkeren in 1967 [beeldbron: Wikipedia]

De zomer van 1928 leek, bij het begin, een voortzetting te zijn van de relatieve rust die heerste over het Mandaat Palestina sinds de Jaffa-rellen in 1921. De economische ontberingen die de regio hadden geteisterd, namen af, de Joodse immigratie ging ongehinderd door en de Britten meldden dat de betrekkingen tussen Arabieren en Joden verbeterden.

Dat was totdat een woordenwisseling bij de Westelijke Muur de vlammen van het conflict weer deed oplaaien. Op Yom Kippur richtten Joodse gelovigen een scherm op om de mannen en vrouwen te verdelen, zoals in overeenstemming is met de Joodse gewoonte, wat leidde tot Arabische grieven over de schending van de status quo bij de Westelijke Muur.

Over en weer discussies tussen de Joodse en Arabische gemeenschappen volgden en bereikten hun hoogtepunt in de zomer van 1929 met gewelddadige Arabische rellen tegen Joden. Op 23 augustus 1929 vertrok een Arabische menigte van honderden mensen van Morning Prayers en lanceerde een totale aanval op de Joden in Jeruzalem, die de vorige dag door de Britse autoriteiten werden gerustgesteld dat de situatie onder controle was.

Aan het eind van de dag lagen 17 Joden dood op de grond en nog veel meer gewond. De volgende dag vielen Arabieren de oude Joodse gemeenschap van Hebron aan en slachtten 67 Joden af. De Britse Hoge Commissaris, John Chancellor, zou later aan zijn zoon schrijven: “De gruwel ervan is onbegrijpelijk. In één huis heb ik niet minder dan vijfentwintig joodse mannen en vrouwen in koelen bloede vermoord.”

Tot dat moment was Hebron een van de oudste continu bewoonde joodse gemeenschappen ter wereld, maar na het bloedbad werden de joden gedwongen te vluchten, om jaren later terug te keren nadat Israël de oude stad in 1967 had bevrijd. Het geweld verspreidde zich al snel naar andere steden, met name Safed, waar 18-20 joden werden vermoord.

Tegen de tijd dat de zevendaagse slachting afnam, werden 133 Joden gedood en nog eens 339 gewond. Veel Arabieren werden ook gedood, de meerderheid door toedoen van de Britse politie die de rellen probeerde te onderdrukken, met een totaal van 116 doden en 232 gewonden.

Net als in het verleden hadden de Britten een commissie afgevaardigd om “de onmiddellijke oorzaken te onderzoeken die tot de recente uitbraak in Palestina hebben geleid’, en aanbevelingen te doen over de stappen die nodig zijn om herhaling te voorkomen. De commissie, onder leiding van Sir Walter Shaw, kwam tot de conclusie dat het geweld uitbrak toen Arabieren Joden aanvielen zonder directe instigatie.

Echter, de “onderliggende en fundamentele oorzaak van de verstoring was echter te vinden in de Arabische oppositie tegen het Joodse nationale huis, en in het bijzonder tegen Joodse immigratie en landverhuizing.” Net als de vorige commissies na de rellen in Nebi Musa en Jaffa, stelde de Shaw-commissie vast dat, hoewel de Arabieren de agressors waren, de onderliggende oorzaak van het conflict de zionistische expansie was.

Op basis van de aanbeveling van de Shaw-commissie sponsorde Engeland een ander onderzoek “om ter plaatse de kwesties van immigratie, landvereffening en ontwikkeling te onderzoeken”. Het Hope Simpson-onderzoek, onder leiding van de vereerde Britse parlementariër John Hope Simpson, stelde voor de immigratie op te schorten, een voorstel dat vervolgens resulteerde in het Passfield White Paper, genoemd naar de koloniale secretaris Lord Sidney Webb Passfield.

Het Passfield White Paper was een officieel edict uit 1930 dat de Joodse immigratie naar het verplichte Palestina drastisch beperkte. Hoewel onbedoeld, heeft de Britse regering de Arabieren nogmaals laten zien dat geweld een nuttige methode kan zijn om hun politieke doelen te bereiken.

Terwijl de Arabieren de beslissing begroetten, deden de Joden dat niet. De prominente zionistische leider Chaim Weizmann, die lange tijd uitstekende betrekkingen had met Engeland, nam uit protest ontslag als hoofd van de Jewish Agency, terwijl andere zionistische organisaties hun verontwaardiging uitten.

Premier MacDonald voelde interne en externe druk en vaardigde in 1931 een nieuwe beleidsverklaring uit, bekend als de Ramsay MacDonald Letter, waarin opnieuw de nadruk werd gelegd op de Britse inzet voor de zionistische zaak, terwijl in wezen alle antizionistische bepalingen van het Passfield White Paper werden vernietigd.

De Arabische rellen van 1929 worden door velen gezien als een keerpunt in de Joods-Arabische betrekkingen en de geschiedenis van de Yishuv. De willekeurige aanvallen op de oude Yishuv, die tot dan toe hartelijke betrekkingen met de Arabieren onderhielden, veranderden de perceptie van velen die dachten dat de Arabieren alleen maar moeite hadden met het binnenkomen van de ‘nieuwe joden’.

De nasleep van de Arabische rellen van 1929
The Spielberg Jewish Film Archive


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eytan Meir “This Week in Israeli History: 1929 Arab Riots” van 21 augustus 2016 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel “What the 1929 Palestine riots teach us about today’s violence” van 16 oktober 2015 op de site van +972 Magazine

Een gedachte over “De Arabische rellen van augustus 1929 waarbij 133 Joden werden afgeslacht

Reacties zijn gesloten.