Israël ziet de ramp in Beiroet als een waarschuwing voor de chemische hub in Haifa

Plaatje hierboven: Haïfa, Israël 30 juni 2017. Een tank gevuld met ammonia in de haven van Haïfa [beeldbron: TOI/Flash90]

In de nasleep van de dubbele ontploffing van dinsdag die de belangrijkste haven van Beiroet verwoestte en aan minstens 135 mensen het leven kostte, eisen Israëlische politici dat er voorzorgsmaatregelen worden genomen in de noordelijke stad Haifa om een ​​soortgelijke ramp in de toekomst te voorkomen.

“We moeten de gevaarlijke chemicaliën uit de baai van Haifa verwijderen”, zei parlementslid van Likud Gila Gamliel op woensdag tegen Israëlische media. “Het plan is om de [chemicaliën] binnen vijf jaar te verwijderen en daarna nog eens vijf jaar om het gebied schoon te maken.”

Jarenlang hebben veiligheidsexperts gewaarschuwd dat Haifa een van de meest kwetsbare steden in Israël blijft voor vijandelijke aanvallen vanwege de hoge concentratie aan chemische verwerkingsinstallaties in de stad. “Iedereen die de ramp in Beiroet ziet, moet begrijpen dat het hier ook kan gebeuren, in de baai van Haifa – we hebben enorme brandstoftanks, een broom- en ammoniakreservoir, zij het niet in een tank, maar in tientallen vrachtwagens in de baai,” vertelde Eli Levi, een schrijver voor Channel 13, aan 103FM.

Volgens The Jerusalem Post, verwijzend naar het Haifa Environmental Research Center, zijn er é1500 risicogebieden en 800 soorten gevaarlijke chemicaliën in de Haifa Baai in fabrieken naast onze slaapkamersé. Het centrum merkt verder op dat “fabrieken en faciliteiten voor gevaarlijke stoffen in Haifa in geval van nood beschadigd zullen worden – als een feitelijke vaststelling.”

“Het incident in Libanon illustreert het gevaar van een concentratie van gevaarlijke materialen in de buurt van een dichte bevolking en dringt de dringende noodzaak aan om brandbare en explosieve industrieën te sluiten”, voegde het eraan toe.

In 2016 dreigde Hassan Nasrallah, chef van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, een van Haifa’s ammoniakopslagplaatsen te raken, waardoor Israëlische functionarissen 12.000 ton ammoniak uit het gebied dienden te verwijderen. “Dit zou precies hetzelfde zijn als een atoombom, en we kunnen zeggen dat Libanon vandaag de dag een atoombom heeft, aangezien elke raket die deze tanks zou kunnen raken een atoombomeffect kan veroorzaken“, zei Nasrallah destijds.

Hoewel zijn groep momenteel geen oorlog met Israël zoekt, zou het de Joodse staat in een toekomstig conflict kunnen verslaan door zich te richten op de ammoniakopslagtanks van Haifa, met als gevolg dodelijke slachtoffers.

Op woensdag zei het Rode Kruis dat ten minste 100 mensen werden gedood en nog eens 4.000 gewond nadat naar schatting 2.750 ton ammoniumnitraat dat in de haven van Beiroet was aangemeerd in brand vloog en explodeerde, wat een enorme vuurstoot veroorzaakte die door de Libanese hoofdstad scheurde.

Plaatje hierboven: Beiroet, Libanon, 4 augustus 2020. 2750 ton ammoniumnitraat werd zonder beveiliging en zonder verluchting opgeslagen in zakken waarop duidelijk “NITROPRILL” is te leven in de haven van Beiroet, naast een opslagplaats waar vuurwerk in bewaard werd. Hierboven zijn enkel arbeiders bezig aan de de poort van Hangar 12 in de haven. Eén enkele vonk leidde tot de zware explosie [beeldbron: NewsBeezer]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sue Surkes “Mayor of Haifa, home to oil, chemical facilities, warns of Beirut-style disaster” van 5 augustus 2020 en een artikel van Tamar Pileggi “Nasrallah threatens to bomb chemical facility, kill thousands of Israelis” van 16 februari 2016 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Nasrallah threatened to blow up Israel with same chemicals as Beirut blast” van 5 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIsraeli leaders see Beirut disaster as cautionary tale for chemical hub in Haifa” van 6 augustus 2020 op de site van i24News

Een gedachte over “Israël ziet de ramp in Beiroet als een waarschuwing voor de chemische hub in Haifa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.