Plannen om soevereiniteit uit te roepen over delen van Judea & Samaria uitgesteld

Plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever onder Israëlische soevereiniteit te plaatsen staan ​​momenteel niet (meer) op de agenda van de regering, zei minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi op woensdag.

Nochtans had premier Benjamin Netanyahu twee dagen eerder  de parlementsleden van zijn Likud-partij verteld dat het nog altijd zou kunnen plaatsvinden, tenminste als de Amerikaanse regering groen licht geeft voor die actie.

De minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi zei tegen een groep ambassadeurs uit Latijns-Amerikaanse landen, georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken:

Op dit moment staat het niet op de agenda, omdat iedereen het druk heeft. Maar, zoals we al zeiden, het is een raamwerk om het conflict op te lossen. We doen het liever dan in dialoog met onze buren, we doen het liever zonder ons te mengen in de bestaande vredesakkoorden uit het verleden [met Egypte en Jordanië], en toekomstige. We zijn ons terdege bewust van de gevolgen van deze visie en we willen dit op een verantwoorde manier doen.

Helaas blijft de Palestijnse Autoriteit weigeren om met de Amerikaanse regering in gesprek te gaan over het in januari onthulde vredesplan, waarin wordt voorgesteld dat Israël soevereiniteit toepast over de Jordaanvallei en alle Israëlische dorpen en gemeenten in Judea & Samaria. Ashkenazi zei tegen de buitenlandse ambassadeurs. “Ik begrijp niet hoe hun weigering hun belang dient, en we vragen iedereen die invloed heeft op de Palestijnen om hen over te halen naar de tafel te komen. Ik hoop dat dat het geval zal zijn.

Maandagochtend zei Netanyahu dat zijn plan om eenzijdig Israël’s soevereiniteit over delen van Judea & Samaria uit te roepen nog steeds op de agenda staat, maar wordt tegengehouden door de Amerikaanse regering. “De kwestie van het toepassen van soevereiniteit ligt in Washington. Het is niet van tafel, de optie bestaat nog steeds”, vertelde hij de factiebijeenkomst van zijn Likud-partij.

Op het einde van augustus wordt het opzet om de Jordaanvallei te claimen steeds onwaarschijnlijker vanwege de naderende Amerikaanse verkiezingen in november. Het controversiële plan was zo goed als verdwenen van de publieke agenda sinds Berkowitz’s laatste bezoek aan Jeruzalem eind juni.

Maar de gezant heeft doorlopende vergaderingen over deze kwestie gehouden, waarbij hij zich voorbereidde op verschillende opties, vertelde de bron maandag aan The Times of Israel. Hoge functionarissen in Washington hebben herhaaldelijk gezegd dat het aan Israël was om te beslissen of en wanneer het de soevereiniteit over delen van de Westelijke Jordaanoever wil uitbreiden, maar Netanyahu gaf maandag aan dat de bal bij de rechtbank van Washington lag.

Het Amerikaanse team dat aan het Israëlisch-Palestijnse dossier werkt, wil ervoor zorgen dat elke Israëlische annexatie wordt gecombineerd met een soort gebaar van goede wil jegens de Palestijnen en Berkowitz heeft gewerkt aan een ‘pakket’ om de annexatiepil voor de Palestijnen te verzachten,a dlus de bron, zonder evenwel op details in te gaan.

Uit rapporten van de afgelopen maanden is gebleken dat het Witte Huis at afstand heeft genomen omtrent het Israëlische voorstel, te midden van de pandemie van het coronavirus, rassenprotesten, aanstaande nationale verkiezingen en andere overwegingen.

Het Witte Huis heeft herhaaldelijk gezegd dat het aan Israël is om te beslissen over, maar moet nog een definitief antwoord geven op de vraag of het bereid is het eenzijdige manoeuvre tha,ns voor een deel of het geheel van 30 procent van het Westen te steunen en te erkennen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Foreign minister: Annexation ‘right now not on the agenda, everyone’s busy’” van 5 augsutus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelReport: Annexation still on the table but window closing as U.S. election looms” van 5 augustus 2020 op de site van Ynet News

Een gedachte over “Plannen om soevereiniteit uit te roepen over delen van Judea & Samaria uitgesteld

  1. Van uitstel komt afstel……….dom.

    Beter in een keer de pleister eraf scheuren dan nog langer blijven talmen.

    De veroordelingen komen sowieso van alle usual suspects.

    Als de trein vertrokken is kan je niet meer instappen….al heb je een kaartje.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.