De Belgisch-Joodse gemeenschap in Scheveningen tijdens WO I; Deel 1: De vlucht naar Nederland

De geschiedenis van de joodse gemeenschap in België en haar ervaringen met de Eerste Wereldoorlog moet nog worden geschreven. Er is nog steeds geen gedetailleerde en volledige studie van hoe de Joodse gemeenschappen in België het tijdens de Grote Oorlog deden.

In de zomer van 1914 waren de Belgische bevolking en de joodse gemeenschap zich nog steeds niet bewust van de onmetelijke chaos waarin Europa en een groot deel van België de komende vier jaar zouden worden ondergedompeld. Zowel voor België als voor zijn joodse gemeenschap bleken de gebeurtenissen van 1914-1918 – binnenkort de Grote Oorlog genoemd – een keerpunt in zijn geschiedenis te zijn.

Het uitbreken van de oorlog op 4 augustus 1914 verraste België. Hoewel de internationale spanningen vlak voor het conflict hoog opliepen, kwam de Duitse opmars door neutraal België toch als een complete schok. Paniek en angst veroverden de straten in de steden van het land en veranderden al snel in woede en nationalistische vurigheid.

De woede over de flagrante schending van de soevereiniteit en neutraliteit van België werd aangewakkerd door valse geruchten tegen de grote Duitse immigrantenkolonies die in het land woonden en leidde tot een golf van volkswoede. Bendes in de straten van Antwerpen en Brussel zetten alles en iederen tegen dienen op waarvan werd vermoed dat het Duits was.

Duitse pubs en winkels werden vernield en geplunderd. Leden van de joodse gemeenschap van Antwerpen, waaronder een relatief grote groep Duitse joden, werden ook het slachtoffer van deze volkswoede. Als zodanig raakte het warenhuis van Leonard Tietz (plaatje hieronder) beschadigd tijdens de anti-Duitse agitatie in Antwerpen, hoewel hij uit voorzorg grote Belgische vlaggen op de gevel van de winkel had geplaatst.

Warenhuis van Leonard Tietz op de Meir in Antwerpen

Behalve wat plunderingen in het gebied rond het Centraal Station, werd de Joodse wijk grotendeels gespaard omdat het meeste geweld en rellen beperkt bleef tot het Vierde district en de Scheldedokken. De volkswoede en het decreet van de Belgische autoriteiten dat alle vijandelijke onderdanen de stad binnen achtenveertig uur moesten verlaten, veroorzaakten paniek en onrust in de Joodse wijk.

Een week na deze gebeurtenissen berichtte het Nederlands-Joodse weekblad van Nederland, Nieuw Israelietisch Weekblad, over de wanhopige scènes waarvan de journalist getuige was geweest:

Vooral [de wijken] Zurenborg en het naburige Borgerhout waren in rep en roer. Onder militaire begeleiding werden de nog niet vertrokken families naar het Centraal Station gereden; Vanwaar de ongelukkige slachtoffers van deze meedogenloze oorlog het gastvrije België via Nederland verlieten. Zurenborg is verlaten en in de omliggende straten staan ​​nog 80 woningen leeg. De straten Kievit, Leeuwerik, Lente en Zomer zijn zo goed als verlaten.

De meeste Duitse joden en de joden uit Galicië, dat deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, verlieten de stad in de eerste dagen van de oorlog zonder hun bezittingen. Die vervolgens onder een sequester werden geplaatst. Hun vertrek werd begroet met gejuich, beledigingen en spot van de Belgische bevolking.

Salomon Dembitzer, een in Krakau geboren joodse schrijver woonachtig in Antwerpen, herinnerde zich dat toen de overbeladen treinen met joodse vluchtelingen het Centraal Station verlieten “Belgische vrouwen en meisjes hieven hun vuisten tegen ons, riepen vloekwoorden en lachten ons uit” .

Het bevel aan vijandelijke staatsburgers om de stad te verlaten leidde ook tot pijnlijke verdeeldheid binnen de Joodse gemeenschap, aangezien de immigranten uit Rusland (een geallieerd land) waren vrijgesteld van de maatregelen die tegen de Oostenrijks-Hongaarse en Duitse Joden werden genomen. Dit leidde tot bittere wrok.

Plaatje hierboven: Joodse soldaten in het Duitse leger in 1916

Terwijl het Duitse leger oprukte, kozen de meeste Russische Joden ervoor om zich bij hun ‘broeders’ te voegen, in plaats van het risico te lopen onder de heerschappij van de Duitse bezetter te vallen. De joodse uittocht uit België was maar een klein onderdeel van het enorme leger van vluchtelingen dat aan het begin van de oorlog voor de Duitse aanval vluchtte. Zo’n anderhalf miljoen Belgen gingen de weg op op zoek naar een veilige haven en zo’n 600.000 van hen zouden de rest van de oorlog in Frankrijk, Nederland of Groot-Brittannië doorbrengen.

De joodse vluchtelingen uit België kozen vooral het neutrale Nederland en Groot-Brittannië als bestemming. Midden oktober meldde de Jewish Chronicle, het in Londen gevestigde Joodse weekblad, dat ongeveer 5.000 Joodse vluchtelingen uit België zich in de Britse hoofdstad hadden gevestigd en dat er dagelijks meer aankwamen.

Het aantal Joodse vluchtelingen in Londen zou snel afnemen, aangezien sommigen van hen ervoor kozen om zich bij familie in Frankrijk te voegen of gewoon verder te trekken, tegen 1916 werd het aantal Joodse vluchtelingen uit België geschat op ongeveer 3.000 à 3.500. Aanvankelijk werden de Belgisch-joodse vluchtelingen beschermd door de tijdelijke schuilplaats van de joden, een organisatie die sinds 1885 joodse immigranten hielp die Londen doorreisden.

Om de vluchtelingenstroom op te vangen, heeft de organisatie eind augustus het Jewish War-Refugees Committee (JWRC) opgericht, dat werd ondersteund door de Joodse gemeenschap van Londen, Joodse gemeenschappen in heel Groot-Brittannië en de Britse regering. Gedurende de oorlog zou de JWRC zo’n 10.000 joodse vluchtelingen helpen, voornamelijk uit België.

Bij aankomst, op typisch Britse klassenbewuste wijze, werden de joodse vluchtelingen gescheiden op basis van hun sociale positie. Hoewel dit weliswaar een ‘ruw-en-klaar’-classificatie was, werd het noodzakelijk geacht omdat werd betoogd dat “een professor en een schoenmaker geen ideale metgezellen zijn – hoewel de schoenmaker in zichzelf een uitstekende kerel kan zijn.”

Vluchtelingen die belangrijke functies en functies hadden bekleed in hun woonplaats (de meeste kwamen uit Antwerpen) werden naar het hotel in Manchester gestuurd, waar ‘de deftige mannen uit de middenklasse, verfijnde en goed geklede vrouwen, ver verwijderd van de liefdadigheidsontvanger, zeer verwant aan de leden van de gemiddelde Londense [joodse] gemeente ”vond een goed ingerichte vestiging.

In november 1915 werd deze groep van 600 joodse vluchtelingen, ter beschikking gesteld door de commissie, verplaatst naar 35 huizen in het noorden van Londen. De Joodse vluchtelingen uit de arbeidersklasse werden naar het toevluchtsoord in de Poolse straat gestuurd, waar ze toegang hadden tot een werkplaats, een synagoge en een school voor de kinderen.

Deze vluchtelingen waren veelal Poolse of Russische joden die in Antwerpen hadden gewoond. Het toevluchtsoord in Poland Street, gelegen in het midden van Soho, werd al snel een microkosmos van het Oost-Europese joodse leven. De binnenplaats werd kleurrijk beschreven als ‘een straat in Łodź’.

Ondanks de voor de hand liggende ontberingen leken de meeste vluchtelingen uit België tijdens hun verblijf in Groot-Brittannië in gunstige omstandigheden te zijn terechtgekomen. In Londen, een belangrijk internationaal diamantcentrum, werden de joodse diamanthandelaren met open armen ontvangen en bloeiden de zaken tijdens de oorlogsjaren.

Voor de arme vluchtelingen die als arbeider in de diamantindustrie hadden gewerkt, was de situatie moeilijker. Niettemin, toen de Joods-Belgische vluchtelingen in 1919 collectief werden gerepatrieerd, meldde de Jewish Chronicle trots dat “de voormalige vluchtelingen geen reden hebben om te mopperen: in negen van de tien gevallen hebben ze ons veel rijker achtergelaten dan toen ze de gastvrijheid van deze vluchtelingen zochten.”

Joodse vluchtelingenkinderen hadden zich sneller aangepast aan hun nieuwe omgeving, zoals vaak het geval is bij kinderen in soortgelijke situaties door de geschiedenis heen, wat de terugkeer naar België bemoeilijkte. Nu vloeiender Engels dan Vlaams en vervreemd van België, werd menig traan vergoten op vertrekkende Britse bodem.

Plaatje hierboven: De Antwerpse familie Lipshutz aan het Scheveningse strand tijdens WO I [beeldbron: Historiek]

Belgische Joden in Scheveningen
Hoewel Londen in 1914 veel Joodse vluchtelingen uit België verwelkomde, zou de overgrote meerderheid de oorlogsjaren in buurland Nederland doorbrengen. In Scheveningen, een badplaats naast Den Haag, werd een Belgisch-Joodse kolonie gesticht die niet alleen onderdak bood aan Joodse vluchtelingen, maar ook als tijdelijk onderkomen diende voor een aantal Joodse instellingen uit Antwerpen.

Tijdens de oorlog werd de stad een centrum van het joodse leven met een groot aantal “Belgische” joodse organisaties die na de terugkeer van de vluchtelingen als model zouden dienen voor soortgelijke joodse organisaties in Antwerpen. Joodse vluchtelingen vestigden zich voornamelijk in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Volgens het Vreemdelingenregister van Den Haag vestigden zich tijdens de oorlogsjaren minstens 329 joodse gezinnen in Scheveningen, maar dit is waarschijnlijk een onderschatting van het werkelijke aantal, aangezien niet iedereen zich officieel heeft geregistreerd. In 1918 werd het aantal Joodse vluchtelingen in Nederland, waarvan de absolute meerderheid uit België, geschat op ongeveer 10.000.

De Belgisch-joodse kolonie Scheveningen bestond voornamelijk uit Galicische joden en ontwikkelde zich al snel als een kern van het Oost-Europese joodse leven. Veel joodse vluchtelingen die actief waren in de diamantindustrie reorganiseerden zichzelf en richtten de club Antverpia op, onder leiding van de prominente diamantair Romi Goldmuntz.

Zionistische organisaties die in het eerste decennium van de twintigste eeuw in Antwerpen waren gevestigd, zoals Agudath Zion en Mizrakhi, werden opnieuw opgericht in Scheveningen en reorganiseerden samen de Zionistische Federatie van België. Naast de Zionistische Federatie zijn een aantal andere zionistische organisaties opgericht door Joodse ‘Belgische’ vluchtelingen, zoals Hashakhar (de dageraad), Tikvath-Israël (De hoop van Israël), een Maccabi-sportclub en een lokale Joodse Scouts beweging voor jongens.

En voor een korte periode werd zelfs een lokaal Belgisch zionistisch tijdschrift gepubliceerd. De Zionistische Federatie van België in Scheveningen bleef in nauw contact met de Vereniging van Nederlandse Zionisten (Nederlandsche Zionisten Bond) maar bleef een onafhankelijke organisatie.

De aankomst in Nederland van een groot aantal “Belgische” zionisten die oorspronkelijk uit Oost-Europa kwamen, leidde tot spanningen met de Nederlandse zionisten. “De rigide en zelfs onaangename organisatie van het Nederlandse zionisme deed het erg slecht om de geest, het temperament en de neigingen van onze massa op te vangen”, schreef een Belgische zionist in een brief aan het Belgische zionistische tijdschrift Kadimah na de oorlog in 1919.

Dit was een duidelijke indicatie van de diepe culturele en psychologische verschillen die Oosterse en Westerse joden bleven verdelen. Sommige Belgische zionisten, voornamelijk oude functionarissen in de World Zionist Organization, speelden een belangrijke rol in de internationale politiek van de zionistische beweging tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Jean Fischer bijvoorbeeld, die als directeur diende van het centraal comité van het Keren Kayemath Le’Yisrael (Joods Nationaal Fonds) dat tijdens de oorlog werd verplaatst van Berlijn naar het neutrale Den Haag. Samen met de Nederlandse zionisten Jacobus Kahn en Nehemia De Lieme, en later vergezeld door Julius Simon, richtten ze het Politiek Comité van Den Haag op, dat probeerde de zionistische naoorlogse beleidslijn te definiëren in de toekomstige vredesregelingen.

In 1917 gaf de Britse regering de Balfour-verklaring uit waarin zij haar gunstige voornemen tot oprichting van een nationaal tehuis voor de joden in Palestina uitdrukte. Dit werd terecht gezien als een enorme diplomatieke overwinning door de zionistische beweging. In Scheveningen reageerden de Belgische zionisten met opgetogenheid op de Balfour-verklaring.

De president van de Belgische Federatie, Ladislas Herz, schreef Chaim Weizmann in Londen om de Belgische zionisten te bedanken voor “de grootmoedige regering van zijne majesteit de koning van Groot-Brittannië voor het erkennen van de legitieme nationale ambities van het Joodse volk in Palestina en Wil u van harte feliciteren met uw [Chaim Weizmann] succes dat de zionistische inspanningen bekroont.”

De Balfour-verklaring leidde tot een toename van de populariteit van de zionistische zaak en nieuwe aanhangers kwamen massaal naar de gelederen. Een rapport van de tweede algemene vergadering van de Zionistische Federatie van België, gehouden op 7 april 1918 in Scheveningen, stelde dat “de organisaties veel hebben ontwikkeld; Het aantal leden is aanzienlijk gegroeid.”

Niet alleen de Belgische zionistische beweging vond in Scheveningen een tijdelijk onderkomen voor haar activiteiten. Het werd ook een toevluchtsoord voor de Oost-Europese ultraorthodoxie van Antwerpen en zijn traditionele manier van leven. Een verslaggever van het Nieuw Israelietisch Weekblad sprak in een artikel over de Chanoeka-vieringen zijn warme bewondering uit voor de vrome gemeenschap in dit plaatselijke “Galicië”.

In een kleurrijke beschrijving van de Oost-Europese joodse omgeving verwonderde hij zich over de ‘chassidische bokher’, de beth midrash en de typische ‘nigunim’ en gebeden tijdens de dienst.

Voor de Nederlandse orthodoxe joden, die net als hun Duitse tegenhangers in de negentiende eeuw ver op het pad van acculturatie waren gegaan, was de ontmoeting met de ‘traditionele’ Oost-Europese joodse orthodoxie – wier kennis van de joodse traditie en religieuze teksten sinds hun kindertijd werd aangescherpt door een streng onderwijs in kheder en daarna vaak in yeshivah – een stimulerende ervaring.

Ondanks de vooroordelen en het verheven gedrag dat vaak de houding van het West-Jodendom tegenover hun Oost-Europese neven en nichten kenmerkte, weerspiegelt het artikel duidelijk het oprechte respect voor hun religieuze kennis en traditie.

De Antwerpse tak van de fel anti-zionistische orthodoxe partij Agudath Israel, opgericht in Antwerpen in 1912 als lokale tak van de wereld Agudath Israel Party (Katowice, 1912), vond ook een schuilplaats in Scheveningen. Tijdens haar verblijf in Nederland vormde de organisatie nauwe banden met Nederlands Joods Orthodoxe organisaties die de basis zouden leggen voor de toekomstige goede betrekkingen tussen Agudath Israel in Nederland en Antwerpen tijdens het interbellum.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Janiv Stamberger “The ‘Belgian’ Jewish Experience of World War One” in 2018 in het nr. 13 van Les Cahiers de la Mémoire Contemporaire

♦ naar een artikel van Wim Willems & Hanneke Verbeek “Opkomst en ondergang van een joodse gemeenschap” van 19 april 2018 en een artikelHoe de Joodse gemeenschap uit Scheveningen verdween” van 3 november 2015 op de site van Historiek

♦ naar een artikel van Corien Glaudemans “Joodse vluchtelingen uit België” van 28 juni 2014 op de sitse van Stichting Joods Erfgoed Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.