Voor Israël is dreiging van conflict met Hezbollah aanzienlijk afgenomen na de ramp in Beiroet

Israël schat dat de kans dat Hezbollah zijn dreigementen om Israël te schaden zal uitvoeren, aanzienlijk zijn afgenomen na de explosie in de haven van Beiroet, meldde Kan News. Israël lijkt tijdelijk iets veiliger te zijn geworden na de ramp in Libanon.

Bij de explosie zijn tot nog toe 135 mensen omgekomen, vielen duizenden gewonden, 235.000 huizen werden beschadigd of vernield en 300.000 mensen zijn dakloos.

Naar schatting zullen de inspanningen van Hezbollah gericht zijn op binnenlandse aangelegenheden binnen Libanon, en wordt het risico van een confrontatie met Israël na de ramp te groot geacht.

Desalniettemin besloot stafchef Aviv Kohavi om op het hoogste niveau aan de noordgrens alert te blijven, maar het lijkt erop dat als er geen significante schendingen van de orde aan de grens zijn, het alertheidsniveau binnen enkele dagen zal afnemen.

Eerder meldde Kan News dat Israël in vergevorderde besprekingen is om geavanceerde medische apparatuur naar Libanon te sturen na de enorme dodelijke explosie die gisteren de stad Beiroet deed schudden.

Volgens het rapport worden de contacten tussen Israël en de Libanese regering gemodereerd via de Verenigde Naties. Volgens een bron in UNIFIL heeft de Libanese regering het aanbod van Israël ontvangen, maar moet ze nog een officieel antwoord geven.


Bronnen:

♦ naar een artikelLikelihood of Hezbollah revenge attack has decreased” van 5 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ron Ben-Yishai “After the disaster in Beirut, Hezbollah’s challenges and Trump’s misstep” van 5 augustus 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Hezbollah stockpiled chemical behind Beirut blast in London and Germany” en een artikel van Seth J. Frantzman “Beirut explosion highlights danger of Hezbollah’s guided munitions” van 5 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post