Franse negationist Alain Soral gearresteerd en zijn kompaan Dieudonne verbannen van Facebook

Plaatje hierboven: De Franse antisemieten Dieudonne M’bala M’bala (links) en Alain Soral (rechts) arriveren bij het gerechtsgebouw van Parijs voor het proces van Soral voor het aanzetten tot haat tegen joden, 12 maart 2015 [beeldbron: Loic Venance/AFP via Getty Images]

De politie in Frankrijk heeft Alain Soral (°1958), een van de meest vooraanstaande leveranciers van antisemitisch sentiment, opnieuw gearresteerd.

Soral, die eerder tot gevangenisstraf was veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat en het ontkennen van de Holocaust, werd op 29 juli in zijn appartement in Parijs aangehouden in verband met zijn website ‘Gelijkheid en verzoening’, meldde Le Parisien. De website schetst complottheorieën over hoe Joden hun macht uitoefenen en roept op tot een revolutie.

Afzonderlijk sloot Facebook maandag de Facebook-pagina en het Instagram-account van Dieudonné M’bala M’bala (°1966),  een politieke bondgenoot en vriend van Soral.

Soral’s arrestatie was meer dan het aanzetten tot haat tegen joden en acties die ‘de fundamentele belangen van de republiek in gevaar brengen’. Mensen die worden beschuldigd van het publiceren van opruiing en andere niet-gewelddadige misdrijven met betrekking tot racisme en oproepen tot ongehoorzaamheid, worden in Frankrijk zelden gearresteerd.

Maar Soral werd meerdere keren gearresteerd geweest, hoewel hij tot nu toe de gevangenis heeft vermeden door zijn overtuigingen aan te vechten.

Op de Franse televisiezender France 2 op 20 september 2004 zei Alain Soral:

Als je praat met een Fransman die een zionistische jood is, en je begint te zeggen, nou, misschien komen er problemen van jouw kant, misschien heb je een paar fouten gemaakt, het is niet altijd de schuld van andere mensen, zo nee- Je kunt overal staan ​​waar je ook gaat … want dat is eigenlijk hun algemene geschiedenis, zie je … 2500 jaar lang, elke keer dat ze ergens neerstrijken, krijgen ze na ongeveer een jaar of vijftig een zooitje. Zeker iets vreemds hier! Het is alsof iedereen het mis heeft, behalve zij. En de man begint te blaffen, te schreeuwen, gek te worden … je kunt het gesprek niet voortzetten. Wat, om het allemaal samen te vatten, je vertelt dat er een psychopathologie is met het zio-jodendom, iets dat grenst aan psychische aandoeningen …

Alain Soral (geboren Alain Bonnet) is een typische communist, beïnvloed door Karl Marx en  Georges Sorel en was voorheen lid van het extreemrechtse Front National van Jean-Marie Le Pen, dat in juni 2018 haar naam veranderde in Rassemblement National. In 2007 richtte hij zijn eigen politieke vereniging op, Égalité & Réconciliation (Gelijkheid en Verzoening).

Zowel Soral als Dieudonné hebben aandacht gekregen voor het plaatsen van antisemitische inhoud en het ontvangen van meerdere veroordelingen voor opruiing en ontkenning van de holocaust. Enkele weken geleden heeft YouTube het kanaal en de video’s van Dieudonné verwijderd.

De actie tegen Soral, die samen met Dieudonné de inmiddels ter ziele gegane Antizionistische Partij in Frankrijk oprichtte, weerspiegelt een groeiende bereidheid van de kant van de rechterlijke macht om geweld te gebruiken tegen leveranciers van antisemitisch sentiment.

Sociale netwerken, waaronder YouTube, Twitter en Facebook, hadden jarenlang weerstand geboden aan of negeerden oproepen om Soral en Dieudonné een platform voor die diensten te ontnemen, daarbij verwijzend naar de inzet van de bedrijven voor vrije meningsuiting.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “French Holocaust denier Alain Soral arrested and his ally Dieudonne banned from Facebook” van 4 augustus 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)