Habithonistim-groep pleit bij de Europese Unie voor soevereiniteit in Judea & Samaria

De Habithonistim-groep, die zich richt op de veiligheid van Israël, stuurde een brief aan de leden van de Europese Unie (EU) over de toepassing van de Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria.

In een brief schreef de groep:

Een sterke relatie tussen de EU en Israël is van cruciaal belang voor de veiligheid op lange termijn van Israël en ook voor de veiligheid van de EU. Als gepensioneerd hooggeplaatste Israëlisch leger, inlichtingendiensten en ordehandhavers en commandanten zijn we vastbesloten Israël te beschermen tegen externe bedreigingen.

De veiligheid van Israël (IDF) profiteert van de steun van de bondgenoten van Israël in het licht van militaire en diplomatieke conflicten. Uw toewijding aan het welzijn van Israël is niet iets wat we als vanzelfsprekend beschouwen, en het is in deze geest dat we graag een dialoog met u willen openen over de veiligheidsbehoefte van Israël dat soevereiniteit toepast in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever).

De organisatie stelde zich voor en vervolgde:

HaBithonistim – Protectors of Israel bestaat uit meer dan duizend reservisten en gepensioneerde senior IDF-officieren en commandanten die een prominente rol hebben gespeeld in de meest recente veldslagen van Israël, evenals in veel van de meer vormende conflicten in onze geschiedenis, daterend van voor de Zesdaagse Oorlog.

Onze beweging brengt tientallen generaals, honderden brigadecommandanten, bataljonscommandanten en andere hoge officieren van de IDF, de Israëlische inlichtingendiensten, de politie en andere nationale veiligheidsfunctionarissen samen. Als leiders die hebben gezworen ons land te verdedigen, die enorme offers hebben gebracht en onze professionele loopbaan aan deze missie hebben gewijd, voelen we ons genoodzaakt om onze stem toe te voegen aan het internationale debat over de impact van de Amerikaanse’ Vision for Peace to Prosperity ‘en om onze visie te geven op de impact die dit plan zal hebben op de nationale veiligheid van Israël.

Als een consequente voorstander van de inspanningen van Israël om in zijn veiligheidsbehoeften te voorzien, zijn we er zeker van dat u onze beoordeling zult waarderen dat de’ Visie op vrede tot welvaart ‘het meest ambitieuze plan is voor het veiligstellen van de staat Israël. Veiligheid heeft niet de luxe van fantasie – het is en moet gebaseerd zijn op de realiteit.

Het revolutionaire aspect van de ‘Visie op Vrede’ is dat ze gebaseerd is op de realiteit ter plaatse. Het erkent het feit dat gedurende de 19 jaar dat de Westelijke Jordaanoever door Jordanië werd bezet, Israël voortdurend werd aangevallen en dat onze grote bevolkingscentra uiterst kwetsbaar bleven. Verder wordt erkend dat Israël als gevolg van een defensieve oorlog in 1967 in een veel sterkere veiligheidspositie verkeerde – een positie die we ons niet kunnen veroorloven om ons over te geven.

Het oplossen van de ambiguïteit van Israëls status in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) zal niet alleen het moreel verbeteren, het zal onze commandanten ook de nodige duidelijkheid verschaffen om de regio effectief te beveiligen. Elke dag dat Israël zijn langetermijnintenties in de regio niet verduidelijkt, is weer een andere dag dat Israël onder internationale druk staat om zich terug te trekken uit het grondgebied.

De veiligheidsbehoeften van Israël vormen een bijna onbegrijpelijke uitdaging zonder de extra onzekerheid die wordt gecreëerd door internationale actoren die niet de belangen van Israël in gedachten hebben. Vandaar dat de onmiddellijke toepassing van de Israëlische wet op de gemeenschappen waarin Israëliërs leven, in het kader van het Amerikaanse vredesplan, een van de hoogste nationale veiligheidsprioriteiten is voor de staat Israël.

Video: Habithonistim support Israeli sovereignty
in parts of Judea and Samaria – 27 juni 2020

Benadrukkend hoe belangrijk het is dat Israël de controle over Judea en Samaria behoudt, benadrukte Habithonistim:

‘Het besproken gebied is ontegenzeggelijk cruciaal voor de veiligheid van Israël. Zelfs de VN erkenden dat de grenzen van Israël vóór de Zesdaagse Oorlog niet verdedigbaar waren. De Jordaanvallei en zijn hooglanden creëren een 4000 meter hoge virtuele muur die de oostelijke flank van Israël beschermt, niet alleen tegen een traditionele militaire aanval, maar ook tegen de stroom van terroristen en wapens in de regio. De hooglanden van Samaria kijken uit op 70% van de Israëlische bevolking en economische output, gelegen op slechts 12 mijl van Ben Gurion Airport, en op het smalste punt slechts negen mijl van de Middellandse Zee.

[..]

We bevinden ons op een zeldzaam en uitdagend moment in onze geschiedenis, aangezien we een van de eerste Joodse leiders zijn in meer dan 2000 jaar belast met de verantwoordelijkheid om de Joodse natie in de enige Joodse staat te beschermen. We zijn teruggekeerd naar ons historische thuisland, het enige land dat ooit de plaats van Joodse soevereiniteit heeft gediend, en het is onze taak ervoor te zorgen dat het Joodse volk niet opnieuw wordt verbannen.

De ‘Visie op Vrede’ erkent deze geschiedenis en deze missie en biedt een routekaart waarmee onze bloeiende Joodse en democratische staat zich opnieuw kan verbinden met onze wortels op een manier die louter fysieke veiligheid overstijgt. Als mannen en vrouwen die een groot deel van ons leven hebben gewijd aan de verdediging en bescherming van de staat Israël.

Door dit blijven doen, nu we niet langer in actieve dienst zijn, zijn we ervan overtuigd dat het pad dat is uiteengezet in de’ Visie op Vrede ‘zal een veel groter veiligheidsniveau en veel goede wil voor Israël brengen, het hele Midden-Oosten transformeren, de Palestijnen helpen vooruitgang te boeken in de richting van hun realistische doelen en de relatie tussen de EU en Israël enorm verbeteren’. De brief is ondertekend door de raad van bestuur en het leidende team van Habithonistim.

HABITHONISTIM – PROTECTORS OF ISRAEL


Bronnen:

♦ naar een artikelHabithonistim: ‘Strong EU-Israel relationship critical for Israel’s long-term security’” van 5 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Israel Kasnett “More than 1,200 retired senior IDF officials urge US Congress to back Israeli sovereignty” van 29 juli 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Yossi Kuperwasser “The unilateral application of Israeli sovereignty is necessary to move the peace process forward’: An Open Letter to Boris Johnson” van 25 juli 2020 op de site van Fathom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.