Frankrijk steunt actief Hezbollah door het te beschermen tegen strafprocedures

Plaatje hierboven: De voormalige Libanese premier Rafik Hariri (links) naast zijn toekomstige moordenaar Hassan Nasarallah (rechts), de leider van de Libanese terreurgroep Hezbollah die hem op 14 februari 2005 met een zware bom zal executeren [beeldbron: Naharnet]

Na de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri en 21 anderen in 2005, heeft de VN een speciaal tribunaal opgericht om de aanslag te onderzoeken en de verdachten erachter bij verstek te berechten.

De vier beklaagden zijn leden van Hezbollah en de uitspraak wordt deze week verwacht. Volgens berichten heeft Frankrijk Hezbollah verzekerd dat het de terreurgroep zal beschermen als blijkt dat het medeplichtig is aan de terreuraanslag.

Frankrijk heeft naar verluidt ‘garanties’ gegeven dat de uitspraak in het moordproces tegen ex-premier Rafik Hariri niet zal worden gevolgd door internationale procedures tegen Hezbollah, en dat Frankrijk een belangrijke rol heeft gespeeld om dat mogelijk te maken, meldde al-Joumhouria op maandag.

De krant citeerde diplomatieke bronnen en zei: ‘Parijs heeft Hezbollah verzekerd dat de uitspraak in de moordzaak van Hariri niet zal worden gevolgd door een internationale koers of gevolgen voor de partij, en dat Parijs op dit gebied een fundamentele rol heeft gespeeld.’

De bronnen voegden eraan toe dat Frankrijk in ruil daarvoor aan Hezbollah heeft gevraagd om zich soepeler op te stellen in hun tonen van zijn standpunten en mediacampagnes tegen de Golfstaten te stoppen, meldde al-Joumhouria.

Volgens de bronnen zal Parijs ook werken aan het controleren van het gedrag van Bahaa Hariri, de zoon van de vermoorde ex-premier, zodat de anti-Hezbollah-regionale machten dat niet in hun eigen belang investeren. Het voegde eraan toe dat de nieuwe Franse ambassadeur de taak van direct contact met Hezbollah zal voortzetten, en een deskundige assistent zal hierbij helpen.

Frankrijk en de EU wijzen de ‘militaire vleugel’ van Hezbollah alleen aan als een terreurgroep, alsof er een magische muur is tussen de terreur en de politieke componenten ervan. Die fictie is al erg genoeg. Maar om de groep te verzekeren dat ze actief zal worden afgeschermd van internationale censuur door een grote westerse macht, is een duidelijke boodschap aan de wereld dat Frankrijk de terreurgroep actief steunt.

In juni zei de Franse ambassadeur in Israël, Eric Danon, dat Frankrijk niet van plan was Duitsland te volgen door heel Hezbollah aan te wijzen als terroristische organisatie. Tegelijkertijd zei hij waarom Frankrijk tegen elke Israëlische beweging was om de Israëlische wet over de gebieden uit te breiden: “Frankrijk heeft altijd een visie op internationale betrekkingen gepromoot die gebaseerd is op de rechtsstaat en op onderhandelingen, en niet op unilaterale acties”, zei hij .

Vertelt Frankrijk Hezbollah niet in afwachting van het vonnis dat het een unilaterale actie tegen censuur door andere landen zal verdedigen, niet gebaseerd op onderhandelingen met de andere landen?

Rafik Hariri
Op 14 februari 2005 werd de voormalige premier van Libanon Rafik Hariri samen met 21 anderen gedood bij een explosie in Beiroet, Libanon. Explosieven die equivalent waren aan ongeveer 1.000 kgTNT werden tot ontploffing gebracht terwijl zijn colonne in de buurt van het St. George Hotel reed.

Onder de doden waren verschillende lijfwachten van Hariri en voormalig minister van Economische Zaken, Bassel Fleihan. Hariri maakte deel uit van de anti-Syrische oppositie in Libanon. Zijn moord veroorzaakte de cederrevolutie, een volksbeweging die Syrië ertoe dwong al zijn troepen in Libanon tegen april 2005 terug te trekken.

De moord leidde er ook toe dat de Verenigde Naties het Speciale Tribunaal voor Libanon oprichtten om de moord te onderzoeken. Het Speciaal Tribunaal vond, samen met een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door de Libanese brigadegeneraal Wissam Al-Hassan, overtuigend bewijs voor de verantwoordelijkheid van de Libanese groep Hezbollah bij de moord.

De vier Hezbollah terroristen die terechtstaan
voor de moord op premier Rafic Hariri

EU: ‘Hezbollah is politieke partij, geen terreurorganisatie
Intussen heeft de Europese Unie – met inbegrip van Frankrijk én België [!] – officieel het recente Amerikaanse verzoek afgewezen om Hezbollah als terreurgroep te etiketteren.

De EU beschouwt Hezbollah als een politieke partij, ongeacht zijn militaire activiteiten. Terwijl Hezbollah ontkent dat het terreuraanslagen uitvoert. Zowel westerse als Israëlische ambtenaren beschuldigen Hezbollah van directe betrokkenheid of het orkestreren via een proxy, van de volgende indrukwekkende reeks bloedige aanslagen:

 • De twee bomaanslagen van 23 oktober 1983 op Amerikaanse en Franse legerkazernes in Beiroet, Libanon, waarbij zelfmoordenaars twee vrachtwagens geladen met explosieven tot ontploffing brachten. Balans: 241 Amerikaanse mariniers werden gedood, evenals 58 Franse paracommando’s en 6 burgers.
 • De kaping van Boeing TWA Vlucht 847 van 14 juni 1985 in Kaïro door leden van Hezbollah en Islamitische Jihad. 153 passagiers werden twee weken lang door de terroristen gegijzeld. De Amerikaanse marine duiker Robert Dean Stethem werd gemarteld en vermoord.
 • De Libanese gijzelings crisis van 1982 tot 1993, waarbij in die jaren 96 personen van 21 nationaliteiten werden gegijzeld en/of vermoord, met inbegrip van de kidnapping, marteling en moord op de chef van de CIA in Beiroet William Buckley.
 • De aanslag van 17 maart 1992 op de Israëlische ambassade in Buenos Aires, Argentinië. Tijdens een zelfmoordaanslag werden 29 burgers gedood en 242 anderen gewond.
 • De zelfmoordaanslag van 18 juli 1994 met een bomauto op het gebouw van het Joodse culturele centrum AMIA (Argentine Israelite Mutual Association) in Buenos Aires, Argentinië, waarbij 85 personen werden gedood en meer dan 300 anderen werden verwond. Het merendeel van de slachtoffers waren Joden.
 • In 2000 werden tijdens een patrouille langsheen de grens met Libanon drie soldaten van het IDF Adi Avitan, Benyamin Avraham en Omar Sawaid, gekidnapped, gegijzeld, gefolterd en vermoord. Hun lichamen werden tijdens een gevangenenruil op 29 januari 2004 overgedragen aan Israël.
 • In 2002 beschuldigde Singapore Hezbollah ervan om Singaporezen te ronselen voor de mislukte aanslagen in de jaren 1990 tijdens aanvallen op Amerikaanse en Israëlische schepen in de Straat van Singapore.
 • Op 12 juli 2006 werden twee soldaten van het IDF, Ehud Goldwasser en Eldad Regev, voorafgaand aan de LIbanonoorlog van 2006, gekidnapt, gemarteld en gegijzeld en vermoord. Hun lichamen werden tijdens een gevangenenruil op 15 juli 2008 overgedragen aan Israël. Zij werden geruild voor de beruchte moordenaar Samir Kuntar (die een 4-jarig Israëlisch meisje met zijn geweerkolf vermoordde) en nog vier andere leden van Hezbollah, alsmede de stoffelijke resten van van 199 Libanezen en Palestijnen die waren omgekomen tijdens de Libanonoorlog van 2006.
 • In 2009 werd een complot van Hezbollah in Egypte verijdeld. De Egyptische autoriteiten arresteerden 49 mannen op beschuldiging van het plannen van aanslagen op Israëlische en Egyptische doelwitten in de Sinai Peninsula. Egypte plaatste vanaf toen Hezbollah officieel op zijn lijst van terreurorganisaties.

De touringcar waarin op 18 juli 2012 vijf Israëlische toeristen de dood vonden tijdens een bomaanslag in Burgas, Bulgarije. Ook deze bomaanslag was het werk van Hezbollah.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “France assures Hezbollah, don’t worry, we got your back” van 3 augustus 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Tzvi Ben Gedalyah “Israel Will Go to War if Hizbullah Gets Chemical Weapons” en een artikel van Gabe Kahn “EU: Hizbullah Not a Terror Organization“op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Frankrijk steunt actief Hezbollah door het te beschermen tegen strafprocedures

 1. De Fransen trouwen altijd met de foute partner met hun EU partners als zwijgende getuigen.

  Zoals prostituees voor geld hun lichaam verkopen verkoopt Europa haar ziel & het leven van mensen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.