Grootste vliegtuig ter wereld landt op Ben-Gurion Airport met militaire trucks voor Iron Dome

Het grootste vliegtuig ter wereld – de Antonov An-225 Mriya – landde op maandag 3 augustus 2020 op de internationale luchthaven Ben-Gurion in Israël.

Het imposante Oekraïense toestel leverde een lading Amerikaanse militaire ‘Oshkosh’-vrachtwagens die moesten worden uitgerust met enkele Iron Dome-luchtverdedigingsbatterijen die werden toegeleverd door het Amerikaanse leger.

Het unieke vliegtuig – gebouwd in de jaren tachtig door de Sovjet-Unie – bezocht eerder in 2008 Israël. Bekijk een video van de lading die uit het vliegtuig beneden wordt gelost (via Ynet-luchtvaartverslaggever Itay Bl Monumental):

Grootste vliegtuig
De Antonov An-225 Mriya is een strategisch luchtbrugvrachtvliegtuig dat is ontworpen door het Antonov Design Bureau in de Oekraïense SSR binnen de voormalige Sovjet-Unie in de jaren tachtig. Het wordt aangedreven door zes turbofanmotoren en is het zwaarste vliegtuig ooit gebouwd, met een maximaal startgewicht van 640 ton. Het heeft ook de grootste spanwijdte van elk vliegtuig in operationele dienst.

De Antonov An-225 was de opvolger van de succesvolle Antonov An-124 die oorspronkelijk was ontwikkeld voor het transport van het Buran-ruimtevliegtuig. Het enige An-225-vliegtuig werd in 1988 voltooid. Nadat het zijn Sovjet-militaire missies met succes had volbracht, werd het acht jaar lang aan de grond gehouden. Vervolgens werd het opgeknapt en opnieuw geïntroduceerd en wordt het commercieel geëxploiteerd door Antonov Airlines.


Bronnen:

♦ naar een artikelWorld’s Largest Plane Lands in Israel, Carrying US Military Trucks to Be Fitted With Iron Dome” van 3 augustus 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Thomas Pallini “The world’s largest cargo plane is taking to the skies to transport COVID-19 supplies. Take a look inside the six-engine Antonov An-225 Mriya” van 15 april 2020 op de site van Business Insider