Ter herinnering van Ze’ev Jabotinsky 80 jaar na zijn dood aan de vooravond van de Holocaust

Ze’ev Jabotinsky stierf op 4 augustus 1940. Deze week is het 80 jaar geleden dat hij stierf – maar zoveel van wat deze grote zionistische visionair zei, is nog steeds zo relevant vandaag.

Stel je voor dat Ze’ev Jabotinsky er bij de Joden in Europa op aandringt om te vertrekken in de dagen voor de Holocaust. Stel je de dagen voor de staat Israël voor, toen de Irgun de Britten dwongen het land te verlaten. Stel je de eenarmige held Joseph Trumpeldor voor, die in 1920 bij Tel Hai vocht – stervend met de woorden op zijn lippen ‘Maakt niet uit, het is goed om voor ons land te sterven’

Stel je de jongens van Betar voor, de jongerenbeweging die Jabotinsky vormde, die Die Plugat Hakotel vormden en Joden beschermden die de Westelijke Muur bezochten toen Joden bescherming nodig hadden. Realiseer je op de 80ste verjaardag van de dood van deze grote man, dat de idealen van Jabotinsky zeer levend zijn.

In Israël hangt in het kantoor van de premiers een foto van de grote Ze’ev Jabotinsky (Bibi Netanyahu’s vader was lange tijd assistent van Jabotinsky). — en over de hele wereld, in de Verenigde Staten en elders, zijn degenen onder ons die de voetsporen van Ze’ev Jabotinsky bewonderen en volgen, vaak in de frontlinie van de strijd voor belangrijke kwesties voor het Joodse volk.

Degenen die het werk en de woorden van Ze’ev Jabotinsky hebben gelezen en bestudeerd, beseffen dat de ideologie van deze man een wegwijzer voor het leven biedt, iets wat hem – zoals hij zei – achterlaat met een goede ‘levensfilosofie’ en een wegwijzer over hoe het leven te leven als Jood.

Natuurlijk is de plicht en het doel van Betar, de organisatie die aan hem is opgedragen, heel eenvoudig vast te stellen, hoewel moeilijk te bereiken: dat wil zeggen het creëren van een ‘normale’, ‘gezonde’ Jood. De grootste moeilijkheid wordt ondervonden omdat de Joden als natie tegenwoordig niet ‘normaal’ noch ‘gezond’ zijn.

Gedurende tweeduizend jaar ballingschap verloor de joodse natie de gewoonte om haar wilskracht te concentreren op een heel belangrijke taak, verloor ze de gewoonte om als eendracht als volk op te treden, verloor ze het vermogen om zichzelf te verdedigen, maar de joden raakten eerder gewend aan geschreeuw dan aan daden, tot wanorde en desorganisatie, tot nalatigheid.

Degenen onder ons die Jabotinsky volgen, beseffen de noodzaak van normaliteit in alles wat we in het leven doen als Joden – en als mensen. Als voormalig Rosh Hanhagah van Betar – de nationale president van Betar Noord-Amerika voor vele jaren – als mens, jood, Amerikaan, als ondernemer, heeft Jabotinsky mijn hele wereldbeeld geleid.

Jabotinsky raakt onze ziel, onze verbeelding en onze geest. Er zijn veel lessen die hij ons heeft geleerd, maar ik zou graag 5 sleutelprincipes willen meegeven die van cruciaal belang zijn voor onze mensen en de wereld waarin we vandaag leven. Zeev Jabotinsky is springlevend.

Principe 1: Ahavat Yisrael
Ahavat Yisrael – liefde voor het jodendom Jabotinsky leerde ons dat we onze mede-joden moeten steunen – en van hen moeten houden en bij hen moeten staan. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Houd van het Joodse volk. Van Joods onderwijs en Hebreeuws leren tot opstaan ​​en zich uitspreken voor het Joodse volk, dat zijn dingen die noodzakelijk zijn.

Sta achter Joden – en voor Joodse kwesties. Joden over de hele wereld moeten eraan herinnerd worden hoe belangrijk het is om op te komen voor het Joodse volk en voor Joodse kwesties. Heb elke Jood lief – want wij zijn, zoals Jabotinsky ons leerde, de afstammelingen van koningen.

We zijn in een race tegen onszelf – en of het nu Israël is dat onterecht wordt aangevallen en voor een dubbele standaard staat, of de dreiging van antisemitisme die we wereldwijd zien toenemen, het is moeilijk om op anderen te vertrouwen. Een aanhanger van Zeev Jabotinsky – Benjamin Netanyahu verheft een stem van moreel geweten tegen Iran, een vijand van de wereld die zweert het Joodse volk te vernietigen.

Jabotinsky: “Verlaat de Diaspora of de Diaspora zal je zeker vernietigen”

Ongeveer een jaar voordat hij premier van Israël werd, zei Ariel Sharon dat als Zeev Jabotinsky de leider van het Joodse Agentschap zou zijn geweest in plaats van David Ben-Gurion, miljoenen Joden tijdens de Holocaust van de dood zouden zijn gered.

Onmiddellijk daarna zeiden ‘post-zionistische’ politici tegen Sharon dat hij zich moest verontschuldigen omdat hij dit had gezegd. Waarop Sharon antwoordde: ‘Ik was daar en ik weet wat er is gebeurd, als je wilt, kunnen we er in het openbaar over debatteren.’ Geen verdere opmerkingen werden gehoord.

Hij had gelijk. Jabotinsky gebood ons om van Joden te houden – en in daden en niét in theorie. Wereldwijd zouden mijn joodse broeders Jabotinsky’s essay uit 1908 moeten lezen waarin werd gesproken over joodse intellectuelen die een ambivalente houding tegenover hun volk vertoonden:

De bittere wortel van onze schaamte en ons lijden is dat we ons eigen volk niet de volledige liefde van een patriot geven. Het zou beter zijn als we helemaal niet van onze mensen hielden, als we ons niet druk maakten of het bestond of was verdwenen, in plaats van dat we er halverwege van zouden moeten houden, wat betekent dat we het moeten verachten. Het joodse karakter heeft enkele negatieve eigenschappen; toch verachten we ze niet omdat ze negatief zijn, maar omdat ze joods zijn. Wat betreft de eigenschappen van ons ras die moreel of esthetisch niet relevant zijn, ze wekken onze walging op omdat ze ons herinneren aan onze joodse afkomst.

De Arabische naam Israil heeft een mooi en poëtisch geluid in onze oren, maar degenen onder ons die Yisrael heten, zijn nooit blij met hun ‘lelijke’ naam. We accepteren graag dat de naam van de Spanjaard Jaime is, maar we draaien onze neus op als we de naam Chaim moeten uitspreken.

De gebaren van een Italiaan vinden we boeiend; Ze irriteren ons als een Jood ze maakt. De specifiek joodse intonatie in onze toespraak is niet prettig. De Zuid-Duitsers en de Zwitsers articuleren exact hetzelfde schokkende lied en we klagen niet; Maar hetzelfde geluid van een jood lijkt ons ondraaglijk smakeloos …

Hou van het joodse volk en natuurlijk hou je en sta je achter de joodse staat.

♥ Verder lezen hier op Arutz Sheva


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ronn Torossian “Ze’ev Jabotinsky remembered 80 years after his death” van 3 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogJabotinsky kijkt 80 jaar na zijn dood in de spiegel van de werkelijkheid” van 27 juli 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.