Mensheid wordt mogelijk met uitsterven bedreigd, waarschuwt Amerikaans-Joodse professor

Als het zo blijft doorgaan, heeft het leven op aarde vele miljoenen jaren nodig om te herstellen en zal onze soort waarschijnlijk al vroeg verdwijnen” [Gerardo Ceballos]

Een team van wetenschappers, waaronder een controversiële joodse professor in de biologie, heeft gewaarschuwd dat de wereld aan zijn ‘zesde massale uitsterving’ begonnen is, waarbij dieren ongeveer 100 keer sneller verdwijnen dan vroeger, en dat mensen onder de slachtoffers zouden kunnen vallen.

Wetenschappers stellen dat de mensheid zichzelf vele malen eerder zal oplossen, gedoemd is om onherroepelijk te verdampen in de stratosfeer en heeft in werkelijkheid nog hooguit 100 miljoen jaren te gaan.

Volgens Stephen Hawkins en vele andere wetenschappers zou het binnen 100 jaar reeds afgelopen kunnen zijn met de mensheid. Tenslotte kan de mens niet zonder de aarde, maar de aarde kan wel zonder de mens.

Niet sinds het tijdperk van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden eindigde, heeft de planeet in dit snelle tempo soorten verloren, zei een onderzoek onder leiding van experts van Stanford University, Princeton University en de University of California, Berkeley.

De studie “toont zonder enige twijfel aan dat we nu aan de zesde grote massa-extinctie deelnemen”, zegt co-auteur Paul R. Ehrlich, een professor in de biologie aan de Stanford University. En mensen zullen waarschijnlijk tot de verloren soorten behoren, zei de studie – die de auteurs beschreven als ‘conservatief’ – gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances. “We zagen het ledemaat waar we op zitten af,” zei Ehrlich.

“Als het zo blijft doorgaan, heeft het leven op aarde vele miljoenen jaren nodig om te herstellen en zal onze soort waarschijnlijk al vroeg verdwijnen”, zegt hoofdauteur Gerardo Ceballos van de Universidad Autonoma de Mexico.

Ehrlich waarschuwt al tientallen jaren voor de gevaren van bevolkingsgroei – in 1968 schreef hij een resonerend, veelbesproken en veel bekritiseerd boek genaamd ‘The Population Bomb’.

Hij heeft ook lang de ecologische rampen benadrukt waarmee de planeet wordt geconfronteerd. Een decennium geleden waarschuwde hij lezers in een online interview met de milieuwebsite grist.com en waarschuwde dat ‘zonder wonderbaarlijke veranderingen in ons gedrag we geconfronteerd worden met ecologische rampen die het leven van bijna iedereen veel minder aangenaam zouden kunnen maken.’ Bij die uitwisselingen beoordeelde hij echter dat het ‘uitsterven van onze soort’ ‘zeer onwaarschijnlijk’ was.

Uitgestorven soorten in de loop van de tijd (International Union for Conservation of Nature) De nieuwste analyse van het Amerikaanse onderzoeksteam is gebaseerd op gedocumenteerde uitstervingen van gewervelde dieren of dieren met interne skeletten zoals kikkers, reptielen en tijgers, uit fossielen en andere historische gegevens.

De wereld begint aan zijn zesde massa-uitsterving waarbij dieren ongeveer 100 keer sneller verdwijnen. De moderne snelheid waarmee soorten verloren gaan, werd vergeleken met de ‘natuurlijke percentages van soorten die verdwijnen voordat de menselijke activiteit domineerde’.

Het kan moeilijk zijn om dit percentage in te schatten, ook wel het achtergrondpercentage genoemd, omdat mensen niet precies weten wat er in de loop van de geschiedenis van 4,5 miljard jaar op aarde is gebeurd. Voor de studie gebruikten onderzoekers een uitstervingspercentage in het verleden dat tweemaal zo hoog was als veelgebruikte schattingen.

“Als het percentage in het verleden twee uitstervingen van zoogdieren per 10.000 soorten per 100 jaar was, dan is het ‘gemiddelde verlies aan gewervelde soorten in de afgelopen eeuw tot 114 keer hoger dan zonder menselijke activiteit, zelfs als we vertrouwen op de meest conservatieve schattingen Uitsterven van soorten”, aldus de studie.

“We benadrukken dat onze berekeningen de ernst van de extinctiecrisis zeer waarschijnlijk onderschatten, omdat het ons doel was om een ​​realistische ondergrens te stellen aan de impact van de mensheid op de biodiversiteit,” voegde het eraan toe. De oorzaken van het verlies van soorten variëren van klimaatverandering tot vervuiling tot ontbossing en meer.

Volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur wordt ongeveer 41 procent van alle soorten amfibieën en 26% van alle zoogdieren met uitsterven bedreigd. “Er zijn voorbeelden van soorten over de hele wereld die in wezen de wandelende doden zijn”, zei Ehrlich.

De studie riep op tot ‘snelle, sterk geïntensiveerde inspanningen om reeds bedreigde soorten in stand te houden en de druk op hun populaties te verlichten – met name verlies van leefgebied, overexploitatie voor economisch gewin en klimaatverandering’.

Video: Stanford researcher Paul Ehrlich warns sixth mass extinction is here

In zijn interview met grist.com in 2004 onthulde prof. Ehrlich dat hij ooit werd afgewezen voor een baan aan de Northwestern University omdat hij joods was en zei dat dit het ergste moment van zijn professionele leven was.

Op de vraag of hij een ‘lid of gelovige’ was van een joodse religieuze gemeenschap, zei hij: ‘Ik heb geen enkele interesse in de georganiseerde religie, noch in enige overtuiging dat de wetenschap alle antwoorden kan geven op de filosofische / ethische vragen die alle pesten Denkende mensen. ‘

Een bezoek aan Israël in 2006, trouw aan zijn waarschuwingen voor overbevolking, zei hij in een interview dat “echte zionisten kleine gezinnen zouden moeten hebben.”

Vijf grote extincties
Onze aarde, een miniscuul bolletje samengeperst sterrenstof in dat oneindige en eeuwigdurende heelal, is ongeveer 4,54 miljard jaar geleden ontstaan en zal op natuurlijke wijze binnen ongeveer 7 miljard vergaan wanneer de zon opzwelt tot een rode reus en de aarde opslokt en verbrandt. Ca. 3,5 miljard jaar geleden ontstond “leven” op aarde.

Miljarden jaren van evolutie en selectie werden enkele keren onderbroken door massale uitroeiing van de soorten, veroorzaakt door grote natuurrampen, plotselinge en of snelle klimaatwisselingen, inslagen van meteorieten of andere oorzaken die voor de wetenschap niet atijd bekend zijn maar dat misschien nog wel worden.

Vijf catastrofale bijna-uitroeiingen van alle soorten (The Big Five Extinctions) vonden reeds eerder in het verleden plaats:

 • tijdens het Laat-Ordovicium, toen 444 miljoen jaar geleden 86 procent van alle soorten verdwenen; hun uitsterven over een periode van een miljoen jaar werd waarschijnlijk veroorzaakt door een korte maar zeer hevige ijstijd, waardoor het waterpeil in de oceanen daalde en bovendien getriggerd werd door het oprijzen van het Appalachen gebergte. De nieuwe blootgestelde siliconen rotsformaties zogen de CO2 uit de atmosfeer en koelden de planeet af.
 • in het Laat-Devoon tijdperk ca. 375 miljoen jaar geleden werden opnieuw 75 procent van alle soorten vernietigd; de vermoedelijke oorzaak was de nieuw ontwikkelde plantengroei die de hele planeet overdekte in het Devoon tijdperk. Hun diepe wortels wroeten de aarde door elkaar waardoor nutrienten in de oceanen kwamen. Dit zou massaal de groei van algen hebben gestimuleerd die de lucht uit de zeeën en oceanen zoog.
 • een nog grotere catastrofe speelde zich af tijdens het Laat-Perm tijdperk toen 251 miljoen jaar geleden 96 procent van alle soorten verdwenen, het beëindigde bijna elk leven op aarde; vermoedelijke oorzaak: een perfecte storm van natuurlijke catastrofes. Een cataclysmische eruptie nabij Siberië blies CO2 in de atmosfeer. Methanogenische bacterieën reageerden met metaan uit te spuwen, een greenhouse gas. Globale temperaturen stegen terwijl oceanen verzuurden, stagneerden en bliezen giftig zwavelzuur (waterstofsulfide) in de atmosfeer. Deze natuurramp draaide de wereld 300 miljoen jaar terug in de tijd. Rotsen uit die periode bevatten geen koraalriffen en geen koolstoflagen.
 • tijdens het Laat-Trias tijdperk, zowat 200 miljoen jaar geleden, werd opnieuw 80 procent van alle soorten uitgeroeid; van al de grote instincties is degene van het Trias tijdperk het grootste raadsel. Er werd tot op heden geen duidelijke oorzaak voor gevonden.
 • De laatste grote extinctie vond plaats tijdens het Laat-Krijt tijdperk, zowat 66 miljoen jaar geleden, toen 76 procent van alle soorten – inclusief de dinosaurussen – werden uitgeroeid, naar alle waarschijnlijkheid door de inslag van een meteoriet in de Golf van Mexico.

Sommigen wetenschappers beweren dat we thans – het huidige Holoceen tijdperk – de 6de grote instinctie beleven maar over de oorzaak daarvan raakt men het niet eens. Wordt deze veroorzaakt door de moderne mens aka de Homo Sapiens Sapiens, of door de natuurlijke schommelingen van het klimaat?


Bronnen:

♦ naar een artikelHumanity may be facing extinction, US scientists warn; World’s 6th mass extinction has already begun, claims team including Stanford biologist Paul Ehrlich, and humankind could be among the early victims” van 20 juni 2015 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogLabour in G-B: ‘Israël is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde’” van 27 juni 2020 en een artikelWetenschappers zeggen dat het te laat is om de klimaatverandering te stoppen: Aanpassen of Sterven” van 1 december 2019 en een artikelArabisch-Israëlisch conflict lost zichzelf op natuurlijke wijze op binnen 100 jaar” van 13 oktober 2017

Een gedachte over “Mensheid wordt mogelijk met uitsterven bedreigd, waarschuwt Amerikaans-Joodse professor

 1. Het einde der mensheid?

  Daar de menselijkheid allang is gestorven is dit geen verlies.

  Voor de planeet aarde zal het echter een zegen zijn!

  Door onze natuur expertsword steeds benadrukt dat wij mensen een deel van de natuur zijn en dus een probleem en met onze verdwijning kan de natuur gewoon haar eigen evolutie volgen en zich herstellen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.