Hamas-commandant die al zwemmend Gaza ontvluchtte had veel te vertellen aan de Shin Bet

De Shin Bet heeft waardevolle informatie ontvangen over de terreurgroep Hamas, afgeleid van de ondervraging van een van de terroristen die Gaza ontvluchtte na te zijn vervolgd door de terreurgroep en probeerde te infiltreren in Israël door te zwemmen.

De maritieme inlichtingendienst van onze marine heeft een verdachte gevonden die probeerde te infiltreren in Israël door vorige maand vanuit Gaza te zwemmen. Bij het lokaliseren van hem achtervolgden en arresteerden troepen van de veiligheidseenheid van de marine hem. Land, lucht of zee, we blijven vechten tegen terreur” twitterde de IDF-woordvoerder.

Op 28 juni 2020 infiltreerde Izz al-Din Hussein, 24, een Hamas-terrorist uit Jabalya in het noorden van Gaza, door te zwemmen in Israëlisch grondgebied.

Onmiddellijk nadat hij de marinebarrière was overgestoken, werd hij gearresteerd door een IDF-patrouilleschip en door de Shin Bet ondervraagd. Volgens hem vluchtte hij vrijwillig uit Gaza vanwege persoonlijke problemen op familieniveau en na vervolging en laster door leidinggevende Hamas-terroristen.

In 2013 sloot hij zich aan bij de gewapende vleugel van de Hamas-terreurgroep Izz ad-Din al-Qassam, wiens enige missie het vermoorden van joden is. Van 2018 tot zijn arrestatie was Hussein commandant van het Hamas ‘luchtverdedigingssysteem’ en leidde hij het schoudergeschoten ‘squadron’.

Hussein vertelde zijn ondervragers tijdens zijn onderzoek dat hij een luchtafweerraket in zijn huis had en hem werd opgedragen deze af te vuren op een Israëlische helikopter, zodat deze nabij zijn huis zou landen om IDF-soldaten te vermoorden of te ontvoeren.

Als onderdeel van zijn terreuractiviteiten in Hamas nam Hussein deel aan verschillende trainingen en terreuractiviteiten tegen de staat Israël. Zo leerde Hussein over de Israëlische luchtmachtvliegtuigen en hun rol, luchtafweerraketten, evenals veldkijkers en camera’s om de beweging van Israëlische vliegtuigen in de lucht van Gaza te observeren.

Husseins terreuractiviteiten in Hamas en de enorme kennis die hij in dit kader heeft opgedaan, hebben geleid tot een uniek onderzoek dat de Shin Bet een grote hoeveelheid informatie over de terreurgroep Hamas heeft onthuld. Na het onderzoek heeft de officier van justitie van het Zuiden vandaag een aanklacht ingediend voor ernstige veiligheidsovertredingen bij de rechtbank van Beersjeba.

De IDF heeft donderdagmiddag videobeelden vrijgegeven van de arrestatie van een Hamas-terrorist die probeerde vanuit de Middellandse Zee in Israëlisch grondgebied te infiltreren. Het incident vond een maand geleden plaats, zeggen de autoriteiten, toen de terrorist probeerde van de Gazastrook naar de Israëlische kust te zwemmen. De Israëlische zeestrijdkrachten zagen de terrorist en namen hem gevangen voordat hij de kust bereikte.


Bronnen:

♦ naar een artikelWatch: Hamas terrorist captured at sea” en een artikelCaptured terrorist was told to shoot down Israeli helicopter” van 30 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHamas commander who fled Gaza by swimming provides valuable intel about the terror group” van 30 juli 2020 op de site van Behind The News (BTN)