Oezbekistan-joden vechten om hun 124-jarige synagoge te redden van de sloop

Plaatje hierboven: Een Asjkenazische synagoge in Tasjkent, Oezbekistan, in 1997 [beeldbron: The Bezalel Narkiss Index of Jewish Art]

Een bouwbedrijf in Oezbekistan probeert volgens een Russisch-joodse publicatie een 124 jaar oude synagoge te laten slopen om plaats te maken voor een luxe appartementencomplex.

Absolute Business Trade, een bedrijf gevestigd in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, klaagde eerder dit jaar de Joodse Ashkenazi-gemeenschap van Tasjkent aan en beweerde dat ze illegaal een ‘appartement’ bezetten in een complex gekocht door Golden House, berichtte op woensdag het Russisch-joodse weekblad L’Chaim.

Volgens L’Chaim is het appartement in kwestie de thuisbasis van de eerste Ashkenazi-synagoge van Tasjkent, die naar verluidt een plan voorstaat om een ​​luxe flatgebouw op het terrein te bouwen.

Orient Group, het moederbedrijf van zowel ABI als Golden House, heeft aangeboden om voor de gemeenschap een nieuwe synagoge te bouwen, maar de gemeenschap heeft dat aanbod afgewezen. De volgende hoorzitting is gepland op 5 augustus.

Voormalig burgemeester van Tasjkent, Rakhmonbek Usmanov, beloofde dat de synagoge niet zou worden uitgezet. Maar sindsdien heeft hij die functie verlaten om het Oezbeekse Agentschap voor wegvervoer te leiden. Er is nog geen opvolger benoemd.

De binnenzijde van de geviseerde Asjkenazische synagoge
[beeldbron: JTA]

Sinds 2018 zijn er minstens drie branden buiten de synagoge geweest in wat volgens lokale joden een poging tot intimidatie is, aldus het rapport.

Golden House en de Orient Group hebben niet gereageerd op het verzoek om commentaar van de Jewish Telegraphic Agency. Oezbekistan verbeterde vorig jaar zijn positie in de Corruption Perceptions Index van Transparency International, hoewel het nog steeds 153 van de 198 landen rangschikt.

Oezbeekse joden hebben twee verschillende gemeenschappen; De meer religieuze en traditionele Boecharische joodse gemeenschap en de meer vooruitstrevende, door Europa geëxtraheerde Ashkenazi-gemeenschap.

In 1989 waren er 94.900 joden in Oezbekistan, maar in 2007 waren er nog geen 5.000 (de meesten in Tasjkent). Er zijn 12 synagogen in Oezbekistan. De meeste Oezbeekse joden zijn nu Ashkenazi vanwege de immigratie van Boecharische joden naar Israël en de Verenigde Staten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Uzbekistan Jews fight to save 124-year-old synagogue from demolition” van 31 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.