Hoe kan Israël de kloof tussen Azerbeidzjan en Armenië overbruggen?

Plaatje hierboven: Leden van de Armeense gemeenschap van Jeruzalem houden borden en Armeense vlaggen vast terwijl ze voor het ministerie van Buitenlandse Zaken protesteren tegen de wapenverkoop van Israël aan Azerbeidzjan in 2016 [beeldbron: Corinna Kern/Flash90]

Israël heeft kritieke strategische betrekkingen met Azerbeidzjan, maar onderhoudt hartelijke banden met Armenië en beiden hebben verwachtingen van Israël. Wanneer twee landen vechten, is hun hoop en verwachting dat hun vrienden – zelfs alleen informele kennissen – aan hun zijde zullen staan.

Israël kent dit gevoel goed vanuit het oogpunt van een van die landen die betrokken zijn bij de strijd met andere landen – en, meer recentelijk, met niet-landelijke actoren – in de regio. Zo had Jeruzalem deze week bijvoorbeeld graag steunbetuigingen gezien van vrienden als Australië en India, Griekenland en Groot-Brittannië, Argentinië en Brazilië voor het afwijzen van een Hezbollah-inbreuk op haar soevereiniteit.

Israël heeft ook geleerd zijn adem niet in te houden, waarbij landen uitleggen dat ze hun realpolitik belangen in de regio moeten jongleren. De afgelopen dagen voelde Israël dit dilemma echter aan de andere kant van het hek: niet als deelnemer aan een gevecht, maar eerder als dat derde land waar twee vrienden, zij het een die veel dichter bij Israël staat dan het andere, op zoek zijn naar ondersteuning: Azerbeidzjan en Armenië.

Plaatje hierboven: Armenië en Azerbeidzjan vechten al decennialang om dit stuk land (pijltje) en zijn inwoners: Nagorno-Karabach [beeldbron: Business Insider]

De lange vijandschap tussen de twee landen, die meer dan een eeuw teruggaat en met tussenpozen uitbarst in oorlogen of grensconflicten, laaide eerder deze maand op met grens schermutselingen zo’n 300 km. ten noorden van de omstreden regio Nagorno-Karabach, het brandpunt van een oorlog in de vroege jaren negentig die eindigde met het feit dat de Armeniërs ongeveer 20% van het Azerbeidzjaanse grondgebied bezetten.

Tot dusver zijn bij de nieuwste gevechten ten minste 16 mensen omgekomen. Israël heeft kritieke strategische betrekkingen met Azerbeidzjan – voornamelijk vanwege de geografische ligging aan de grens met Iran, maar ook omdat het naar schatting 40% van zijn oliebehoeften voorziet aan Israël en een van de grootste kopers van Israëlische wapens ter wereld is.

En Israël heeft hartelijke betrekkingen met Armenië, dat onlangs zijn eerste ambassadeur naar Israël stuurde om een ​​nieuwe ambassade in Tel Aviv te openen. En beiden hebben verwachtingen van Israël. De Azeri’s, met wie Israël al zo’n drie decennia een nauwe relatie heeft, hebben laten weten dat ze graag verklaringen van Israëlische steun willen horen.

En de Armeniërs hebben duidelijk gemaakt – onder meer via een interview dat minister van Buitenlandse Zaken Zohrab Mnatsakanyan donderdag aan The Jerusalem Post heeft gegeven – dat ze willen dat Israël de wapenverkoop aan zijn vijand stopt, die tegen haar worden gebruikt.

Dus wat moet Israël doen? Simpel, zoals een diplomatieke ambtenaar zei, blijf erbuiten – volledig buiten de deur en laat u niet meeslepen in een zaak die niet de zijne is. Dat is in wezen wat het land heeft gedaan. Ondanks oproepen van beide partijen om steun te betuigen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken er vorige week genoeg aan gehad om een ​​flauwe verklaring af te leggen waarin de bezorgdheid wordt geuit over het geweld en de hoop dat de partijen spoedig een staakt-het-vuren zullen bereiken.

Die verklaring bevredigt uiteraard geen van beide partijen, maar zendt een duidelijke boodschap aan beiden om realistische verwachtingen van Israël te hebben en te waarderen dat het – net als zij – verschillende geopolitieke overwegingen in evenwicht brengt. Regeringsfunctionarissen zijn terughoudend om openlijk over de zaak te praten vanwege de diplomatieke gevoeligheid.

Maar Eran Lerman, een voormalig plaatsvervangend hoofd van de National Security Council en nu vice-president van het Jerusalem Institute for Strategy and Security, vatte het heersende sentiment in Jeruzalem samen toen hij zei ‘uiteindelijk staan ​​we voor een opperste uitdaging van Iran, en Azerbeidzjan is daarin belangrijk voor ons – en dat heeft een aantal beslissingen voor Israël gekleurd, niet allemaal gemakkelijk.’

Azerbeidzjan, zei hij, is erg belangrijk voor Israël. ‘Armenië zou een vriend moeten zijn, we hebben geen ruzie met de Armeniërs. Maar Azerbeidzjan is van zeer groot strategisch belang voor Israël vanwege de plaats en omdat ongeveer 25% van de Iraanse bevolking Azeri is.”

Dus wanneer de Armeniërs naar Israël komen met klachten over de verkoop van wapens aan hun vijanden, kan Jeruzalem antwoorden door de nauwe banden van Armenië met de eigen ergste vijand van Israël te benadrukken. In realpolitik spelen soms je vrienden – die voor hun eigen interesses zorgen – footsie met je vijanden. Azerbeidzjan doet het, Armenië doet het … en Israël ook.


Bronnen:

♦ naar een artikel va Herb Keinon “How can Israel navigate the divide between Azerbaijan and Armenia?” van 30 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Sanya Khetani “Armenia And Azerbaijan Are Still Fighting Over This Piece of Land And Its People” van 26 maart 2016 op de site van Business Insider

♦ naar een artikelResuming dialogue between Azerbaijan, Armenia instrumental for Nagorno-Karabakh conflict settlement: Russian FM” van 4 december 2019 op de site van The London Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.