Israëlische wetenschappers vinden nieuwe manier om dodelijke verspreiding van kanker te voorspellen

Ondanks hun reputatie zijn de meeste bacteriën onschadelijk. Velen zijn van vitaal belang voor het menselijk leven. Anderen veroorzaken echter infecties die tot dodelijke ziekten leiden, variërend van tuberculose tot builenpest. Voeg kanker toe aan die lijst, althans indirect.

Volgens nieuw onderzoek onder leiding van Dr. Ravid Straussman van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, hebben bacteriën die in kankercellen leven waarschijnlijk een diepgaand effect op het gedrag van verschillende soorten tumoren.

“Van de meeste bacteriën die je in tumoren aantreft, is bekend dat ze bij normale mensen aanwezig zijn, maar er is ook een minderheid van bacteriën die nooit eerder bij mensen of een andere gastheer zijn beschreven,” zei Straussman. “Sommige van deze bacteriën hebben zelfs geen namen.”

Terwijl bacteriën meer dan 100 jaar geleden voor het eerst werden ontdekt in menselijke tumoren, meldde Straussman in een artikel in het Science-nummer van 29 mei dat hij ontdekte dat bacteriën in de cellen van veel kankersoorten leven, en dat elk type kanker unieke populaties bacteriën herbergt.

Borstkanker, die relatief veel voorkomt bij joodse vrouwen, heeft een bijzonder rijk en divers microbioom. ‘Over het algemeen zal dit onderzoek de diagnose, het beheer en de prognose van kanker bij de mens vanaf nu en voor vele jaren veranderen”, zegt Daniel Douek, senior onderzoeker bij de afdeling menselijke immunologie van de National Institutes of Health in Bethesda, Maryland.

Straussman begon zijn onderzoek naar bacteriën bijna 10 jaar geleden nadat hij zich afvroeg waarom kankercellen bij patiënten niet consistent reageren op medicijnen zoals in het laboratorium. “Mensen beschouwen tumoren als een massa cellen die oncontroleerbaar groeit,” zei Straussman in een recent interview in zijn 15-persoonslaboratorium op de afdeling Moleculaire Celbiologie van Weizmann.

“De waarheid is dat tumoren net als elk ander orgaan zijn.” In het meest recente project van Straussman namen hij en zijn team tumormonsters van 1.526 patiënten met zeven kankertypes – borst, long, eierstokken, pancreas, melanoom, bot en hersenen – en vonden verschillende bacteriesoorten die correleerden met specifieke tumortypes. Interessant is dat hij ontdekte dat ongeveer 70% van de borstkankerpatiënten bacteriën in hun tumoren heeft.

“Sommige van deze bacteriën kunnen de immuunrespons tegen kanker versterken, terwijl andere deze kunnen onderdrukken”, zegt Dr. Mark Israel, uitvoerend directeur van het Israel Cancer Research Fund, of ICRF. “Dit is belangrijk omdat specificiteit in de biologie betekent dat die bacteriën een biologische rol spelen. Met andere woorden, als er geen reden was waarom die bacteriën zouden blijven bestaan, zou het lichaam ze afwijzen.”

Sinds 2016 financiert ICRF het werk van Straussman met een subsidie ​​van meer dan $ 300.000. De organisatie, die in Noord-Amerika miljoenen dollars ophaalt voor kankeronderzoek, ondersteunt wetenschappelijk onderzoek bij meer dan 20 instellingen in heel Israël. “De unieke bevinding van het artikel van Straussman is dat de bacterieverzamelingen in tumorcellen variëren van type tumor tot type tumor”, zei Israël.

“Ze moeten de tumorcellen een soort voordeel bieden of iets doen dat bijdraagt ​​aan het gedrag van de tumor. Daarom is er veel interesse om ze kwijt te raken en hopelijk een therapeutisch effect te hebben.” Straussman zei dat zijn laatste onderzoek ook licht kan werpen op waarom sommige bacteriën worden aangetrokken door bepaalde kankercellen en waarom elke kanker zijn eigen typische microbioom heeft.

Tumoren zijn complexe ecosystemen waarvan bekend is dat ze naast kankercellen immuuncellen, stromacellen, bloedvaten, zenuwen en nog veel meer componenten bevatten. Ze maken allemaal deel uit van wat bekend staat als de tumor-micro-omgeving. “Onze studies, evenals studies van andere laboratoria, tonen duidelijk aan dat bacteriën ook een integraal onderdeel zijn van de micro-omgeving van de tumor”, aldus Straussman. “We hopen dat we, door uit te zoeken hoe ze precies passen in de algemene tumorecologie, nieuwe manieren kunnen vinden om kanker te behandelen.”‘

Dr. Naama Geva-Zatorsky van het Technion Integrated Cancer Center in Haifa doet gerelateerd onderzoek. Ze is een van een groeiend aantal kankeronderzoekers wereldwijd die bacteriën bestuderen die in het darmmicrobioom leven. Ze heeft toezicht gehouden op een laboratorium voor 10 personen en heeft minstens 60 soorten bacteriën getest die gedijen in het menselijke maagdarmkanaal.

Geva-Zatorsky hoopt te leren of de immuuneffecten van darmbacteriën kunnen worden gebruikt om kanker te voorkomen of om de effectiviteit van kankerbehandelingen te vergroten. “We denken dat we een omgeving kunnen creëren waar kanker niet kan ontstaan”, zei ze. “Misschien kunnen in de toekomst bacteriën die het immuunsysteem stimuleren aan immuuntherapie worden toegevoegd, zodat de kanker sneller en efficiënter kan worden uitgeroeid.” Ook haar werk wordt gefinancierd door het Israel Cancer Research Fund.

“We weten al eeuwen dat de bacteriën in je darmen een belangrijke rol spelen, maar in de afgelopen drie tot vijf jaar is ontdekt dat een verzameling bacteriën je immuunrespons beïnvloedt”, zei Israel. “Dat is nu belangrijk vanwege de grote nieuwe behandelingsmodaliteiten die het immuunsysteem wijzigen om de tumor te bestrijden.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Larry Luxner “Israeli scientists identify new culprit behind cancerous growths: tumor-specific bacteria” van 27 juli 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Israëlische wetenschappers vinden nieuwe manier om dodelijke verspreiding van kanker te voorspellen

Reacties zijn gesloten.