Mysterieuze nederzetting ontdekt van 6000 jaar oud in het Meer van Galilea

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv ontdekte een onderwatermonument in de Zee van Galilea waarvan zij denken dat het een begraafplaats uit de bronstijd is geweest.

De kegelvormige structuur is ongeveer 39 voet hoog en 230 voet breed en weegt ongeveer 60.000 ton, volgens een persbericht van de American Friends of Tel Aviv University. De onderzoekers publiceerden documentatie van hun vondst in de editie van maart 2013 van het International Journal of Nautical Archaeology.

Archeoloog Dr. Yitzhak Paz, van de Ben-Gurion Universiteit en de Israel Antiquities Authority, is van mening dat de structuur ongeveer 6000 jaar oud is en dateert uit de vroege bronstijd (3300-2200 BCE). Volgens Paz lijkt het monument op oude Europese begraafplaatsen en is het mogelijk verbonden met Beit Yerah, een belangrijke nederzetting tijdens de vroege bronstijd, ongeveer 1,2 kilometer (3/4 mijl) ten zuiden van waar het monument werd gevonden.

De publicatie is het resultaat van bijna 10 jaar onderzoek op de site. Het zuidwestelijke deel van de Zee van Galilea werd onderzocht in 2003, toen sonartechnologie een grote stapel stenen in een verder glad gebied onthulde. Bij verdere verkenning bleek dat de stenen een speciaal gebouwde basaltstructuur waren, die veel voorkomt op de Golanhoogten maar niet in de Zee van Galilea, waardoor onderzoekers concludeerden dat de stenen opzettelijk naar de locatie waren gebracht.

Professor Shmuel Marco van de Universiteit van Tel Aviv zei dat “de basis van de structuur – die ooit op het droge stond – lager is dan welk waterniveau dan ook dat we kennen in de oude Zee van Galilea.” Het artikel in de Journal of Nautical Archaeology schreef de onderdompeling toe aan tektonische bewegingen of stijgende waterstanden.

Volgens het persbericht is het onderzoeksteam van plan om ‘tektonische bewegingen in het verleden, de ophoping van sediment en de veranderende waterstanden door de geschiedenis heen’ verder te onderzoeken om te bepalen hoe de structuur op de bodem van de Zee van Galilea terechtkwam.

Dani Nadel, een archeoloog van de Universiteit van Haifa, die op de site samenwerkte en die verschillende prehistorische opgravingen in de regio heeft geleid, merkt op dat het overeenkomsten vertoont met gemeenschappelijke begraafplaatsen, hoewel hij snel iedereen ontmoedigt om een ​​definitieve conclusie te trekken.

Nadel wijst naar Ohalo II, een site die hij opgegraven heeft in de buurt van de Zee van Galilea en die 23.000 jaar lang onder water was geweest voordat een daling van het waterpeil het graven gemakkelijk maakte. Ohalo II is belangrijk omdat het een van de best bewaarde prehistorische vindplaatsen ter wereld was.

“Op de meeste sites heb je geluk dat je vijf of tien zaden vindt. Bij Ohalo vonden we 150.000. We hebben veel geleerd over het dieet (van de bewoners), welke vis ze aten, op welke dieren ze jaagden. Als een site onder water staat, kunnen we de geschiedenis veel gedetailleerder bekijken.”

Waar archeologen zeker van zijn, is dat het monument waarschijnlijk van groot belang was voor de mensen die het hebben gebouwd. Marco merkt op dat de dichtstbijzijnde basalt-ontsluiting een paar honderd meter van de locatie was en dat de stenen, die drie tot zes voet (één tot twee meter) breed waren, soms meer dan 200 pond (90 kilogram) zouden hebben gewogen.

“We zien een samenleving die in staat was om de bouw van zo’n grote structuur te organiseren. Het is uniek om deze stenen te vervoeren en uniek om ze te rangschikken. Je moet mensen plannen en mobiliseren, omdat ze te zwaar zijn om door één persoon te worden gedragen.” Nadel wijst erop dat een dergelijke structuur, gezien de zware omstandigheden, een bijzonder indrukwekkende prestatie was. “Je moet je voorstellen”, zegt Nadel, “deze mensen waren iets aan het bouwen dat duurzamer was dan hun boshutten.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Abigail Klein Leichman “The 10 greatest mysteries in Israel” van 21 mei 2020 op de site van Israel21C

♦ naar een artikel van Asher Zeiger “Researchers find underwater monument in Sea of Galilee” van 11 juni 2013 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Daisy Carrington “Mysterious structure found at bottom of ancient lake” van 23 april 2013 op de site van CNN

♦ naar een artikel van Noah Wiener “A Monumental Underwater Structure in the Sea of Galilee” van 15 april 2013 op de site van The Bible and archaeology news

♦ naar een artikel van Owen Jarus “Mysterious Stone Structure Discovered Beneath Sea of Galilee” en een artikelImage Gallery: Stone Structure Hidden Under Sea of Galilee” van 9 april 2013 op de site van Live Science