President van Oekraïne ondersteunt de bouw van het Holocaustmonument van Babi-Yar

Tijdens een online bijeenkomst om de bouw van het toekomstige Babyn Yar Holocaust Memorial Centre in de Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, te bespreken, vertelde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan de raad van toezicht van het centrum dat hij de bouw ervan steunt.

In september 1941, slechts enkele dagen nadat de nazi’s Kiev hadden bezet, werden ongeveer 34.000 van de Joden in de stad naar het ravijn Babi-Yar (Babyn Yar) geleid en op twee dagen tijds doodgeschoten.

Dit was een van de grootste massamoorden op een individuele locatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd alleen overtroffen door het bloedbad van 50.000 Joden in Odessa door Duitse en Roemeense eenheden in oktober 1941 en door de tweedaagse schietoperatie Operatie Harvest Festival begin november 1943, waarbij 42.000-43.000 Joodse slachtoffers vielen.

Latere bloedbaden werden ook op dezelfde locatie uitgevoerd, waarbij ook slachtoffers van andere minderheden en nationaliteiten werden gedood, niet-joden, waaronder Roma (zigeuners), communistische functionarissen, Sovjet krijgsgevangenen en Sovjetburgers. Naar schatting zijn in Babi Yar ongeveer 100.000 mensen vermoord.

Babi Yar, Oekraïne ◊ 29-30 september 1941

Het Babyn Yar Holocaust Memorial Centre zal met respect de slachtoffers van de tragedie herdenken en de humanisering van de mensheid bevorderen door het geheugen te bewaren en de geschiedenis van de Holocaust te bestuderen. Tijdens de vergadering van gisteren benadrukte president Zelensky het belang van de herdenking van de slachtoffers van de holocaust in Oekraïne en steunde hij de oprichting van het monument.

President Vlodomyr Zelensky zei:

De oprichting van het monument is van groot belang voor ons land. De geschiedenis bevat veel tragische pagina’s. Maar we moeten ze in gedachten houden en de komende generaties erover vertellen. Dergelijke momenten zouden in de geschiedenis van Oekraïne moeten blijven. Ze staan ​​in onze gesprekken, in ons geheugen, in boeken. Het zou heel mooi zijn als dit project tot leven zou komen en we samen met jou geschiedenis zouden opbouwen.

President Zelensky benadrukte ook het belang van het herinneren van de Oekraïense ‘Rechtvaardige Onder de Naties’, die Joden in de Holocaust redde. De deelnemers aan de vergadering kwamen overeen een werkcomité te vormen onder leiding van Andrii Yermak – hoofd van de presidentiële administratie.

De commissie met coördinaten over het kader van de oprichting van de Memorial en om zich voor te bereiden op de 80ste verjaardag van de Babyn Yar-tragedie. Het hoofd van de raad van toezicht, Natan Sharansky, wees erop dat de geschiedenis van Babyn Yar niet alleen van belang is voor joodse mensen, het is ook de plaats waar andere nationaliteiten zijn omgekomen, met name Oekraïense, Wit-Russische en Poolse mensen.

Natan Sharansky zei:

We hebben een gemeenschappelijk doel: vechten voor de vrijheid en democratie van onze volkeren. Dit initiatief is niet alleen een monument, het wordt een kritisch monument, met het museum, een onderzoekscentrum, dat bijdraagt ​​aan het vergroten van de mate van tolerantie in de samenleving en een wereldwijde rol speelt in de positionering van Oekraïne in de wereld en in de Internationale erkenning. Dergelijke instellingen over de hele wereld zijn opgericht in samenwerking met de staat en worden ondersteund door de belangrijkste functionarissen.

President van het World Jewish Congress Ronald Lauder benadrukte dat het toekomstige monument bezoekers een duidelijk antwoord moet geven op de vraag wat antisemitisme is. Hij voegde eraan toe dat het project internationaal moet zijn en de hele wereld onder de aandacht moet brengen van de geschiedenis van Oekraïne.

Ronald Lauder zei:

Dit is de derde generatie die op de hoogte is van de Holocaust. Maar hoewel bijna iedereen Auschwitz kent, is de geschiedenis van Babyn Yar bijna onbekend bij jongeren. Ik wil dat mensen Kiev bezoeken om het Babyn Yar Memorial te zien, om te begrijpen wat hier is gebeurd. We hebben nu de kans om iets fantastisch te doen. Hoe meer mensen weten wat er bij Babyn Yar is gebeurd, hoe beter de wereld zal zijn.

De voormalige president van Polen (1995-2005) Aleksander Kwasniewski voegde eraan toe dat het project het imago van Oekraïne aanzienlijk zal beïnvloeden. Hij zei:

We willen serieus en emotioneel spreken over de gebeurtenissen die 80 jaar geleden plaatsvonden. En met deze geschiedenis willen we kijken en begrijpen hoe we in de toekomst moeten leven. Het project zal grote invloed hebben op het imago van Oekraïne en de manier waarop mensen het hedendaagse Oekraïne zullen ervaren.

De eerste president van Oekraïne (1991-1994) Leonid Kravchuk, die ook lid is geworden van de raad van commissarissen, benadrukte dat de toekomstige Memorial objectief historisch historisch waarheidsgetrouw en eerlijk zal zijn. “Dit project is interessant, belangrijk en zeer uitgebreid. Het maakt deel uit van de geschiedenis. Babyn Yar is een vreselijke tragedie en daarom moeten we er een ongeëvenaarde herinnering aan creëren, om het beste project mogelijk te maken.”

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken en vice-kanselier van Duitsland (1998-2005) Joschka Fischer zei: “Voor mijn land is het erg belangrijk om niet te vergeten en alles bij te dragen wat we kunnen ter nagedachtenis aan de Holocaust en deze vreselijke misdaad. Het hoofddoel van het project is de bewustmaking en het bereiken van de jonge generaties. In dit project zullen we geavanceerde technologieën inzetten om de geschiedenis te bewaren.

Een ander lid van de Raad van Toezicht, Sviatoslav Vakarchuk, zei dat de bouw van het complex ook zal zorgen voor het behoud van de geschiedenis van Oekraïne. Hij merkte op: “Het is van groot belang om te laten zien dat Oekraïne deel uitmaakt van de beschaafde wereld, dat het zijn eigen geheugen respecteert en zijn geschiedenis kent.

Yevgeny Yevtushenko, een Russische dichter geboren in 1933, schreef dit gedicht in 1961 gedeeltelijk om te protesteren tegen de weigering van de Sovjet-Unie om Babi Yar, een ravijn in de buitenwijken van Kiev, te identificeren als een plaats voor de massamoord op 33.000 Joden op 29 – 30 september 1941. De ‘Dertiende symfonie’ van Dmitri Sjostakovitsjs is gedeeltelijk gebaseerd op dit gedicht:

[Vertaling: Geen enkel monument staat boven Babi Yar. Een rechtopstaand blok als een ruwe grafsteen. Ik ben bang. Tegenwoordig ben ik in jaren zo oud als het hele Joodse volk. Nu lijk ik een Jood te zijn. Hier ploeter ik door het oude Egypte. Hier sterf ik gekruisigd aan het kruis en tot op de dag van vandaag draag ik de littekens van spijkers. Ik lijk Dreyfus wel te zijn. De Filistijn is zowel informant als rechter. Ik zit achter de tralies. Aan elke kant bezet. Achtervolgd, bespuugd, belasterd … Er stroomt geen Joods bloed door mijn aderen, maar ik voel de verachtelijke haat van alle antisemieten als ware ik een Jood. Het is daarin dat ik mij een ware Rus toon!]


Bronnen:

♦ naar een artikelUkraine President supports construction of Babyn Yar Holocaust memorial” van 30 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Kateryna Smagliy “The Lessons of Babyn Yar: Yesterday, Today, and Tomorrow” van 29 september 2016 op de site van The Atlantic Council

♦ naar een artikelKiev and Babi Yar” op de site van The United States Holocaust Memorial Museum (USHMM)

♦ naar een artikelThe Einsatzgruppen: Babi Yar” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.