Palestijnen: ‘Accepteer westerse fondsen, stem voor Jihad’

Palestijnen in de Gazastrook zijn weer boos – dit keer beweren ze, omdat ze miljarden dollars hebben gekregen om hun levensomstandigheden te verbeteren en een nieuwe en sterke economie op te bouwen.

Ismail Haniyeh, leider van de Palestijnse terreurgroep Hamas die de Gazastrook regeert, liet doorschemeren dat het aanbod door de Verenigde Staten was gedaan. Hij verstrekte echter geen verdere details over het geruchtenaanbod en zei dat Hamas het had afgewezen omdat het afhankelijk was van de ontwapening van terroristische groeperingen in de Gazastrook en de erkenning van het bestaansrecht van Israël.

Door het ogenschijnlijke aanbod te weigeren, kondigen Hamas en zijn Palestijnse bondgenoten – niet voor het eerst – aan dat het denken dat een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict kan worden bereikt door enorme investeringen in economische projecten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook misleidend is en valse.

Die wens is inderdaad ongegrond, zoals blijkt uit de historische feiten. Na de ondertekening van het Oslo-akkoord tussen Israël en de Palestine Liberation Organization (PLO) in 1993, ontvingen de Palestijnen tientallen miljarden dollars van de internationale gemeenschap, vooral van de VS.

Het geld was blijkbaar niet alleen bedoeld om de Palestijnen te helpen een sterke economie op te bouwen, maar ook om gematigdheid en pragmatisme onder de Palestijnen, met name jegens Israël, aan te moedigen. De fondsen waren met andere woorden bedoeld om ervoor te zorgen dat de Palestijnen zich niet zouden aansluiten bij Hamas en andere terroristische groeperingen die de vernietiging van Israël wilden.

Meer dan 26 jaar na ‘Oslo’ zijn Hamas, gesteund door Iran, en hun bondgenoten, waaronder de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), veel sterker, politiek en militair, dan toen het zogenaamde Israëlisch-Palestijnse vredesproces begon. Ze zijn sterker vanwege de miljarden dollars die de internationale gemeenschap al bijna 30 jaar aan de Palestijnen heeft besteed.

Dankzij de internationale financiering voor de Palestijnen werd Hamas, wiens handvest expliciet oproept tot de uitroeiing van Israël, zo krachtig en invloedrijk dat het bij de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006 zelfs vrije en eerlijke verkiezingen won. Een jaar later behaalde Hamas ook een militaire overwinning toen zijn leden een staatsgreep pleegden tegen de Palestijnse Autoriteit die de Gazastrook controleerde, en met geweld de controle over het gebied in beslag namen.

De Palestijnen waren erg blij met de miljarden dollars van westerse donoren. Maar toen de Palestijnen naar de stembussen gingen om hun stem uit te brengen bij de verkiezingen van 2006, kozen ze niet voor Palestijnse kandidaten die spraken over vrede met Israël. In plaats daarvan stemde de meerderheid van de Palestijnen willens en wetens op de Hamas-kandidaten die hen beloofden dat ze het bestaansrecht van Israël nooit zouden erkennen en zouden blijven deelnemen aan de jihad (heilige oorlog) tot de “bevrijding van heel Palestina, uit de [Jordanië] ] rivier naar de [Middellandse] zee.”

Het is belangrijk op te merken dat Hamas en veel Palestijnen niets dan eerlijk zijn over hun dodelijke bedoelingen. Ze zeggen eenvoudig: “We weigeren volkomen en ondubbelzinnig ons beleid te veranderen of onze wapens in te leveren omwille van uw geld. Als je denkt dat je ons kunt omkopen om ons gedrag te veranderen, want dat is wat je in het Westen zo vaak doet, sorry, het zal niet werken.”

Terwijl het Trump-plan en westerse donoren ervan uitgaan dat ‘waardigheid’ voor de Palestijnen kan worden bereikt door grootschalige investeringen in economische projecten, zeggen Hamas en zijn aanhangers dat het een belediging van hun waardigheid is om hen geld aan te bieden in ruil voor het ontmantelen van terreur Groepen en stopten hun raketbarrages tegen Israël – of erkenden zelfs het bestaansrecht van Israël.

Ondertussen zullen de Palestijnen geld van het Westen blijven aannemen, als het Westen zo dom is om het te blijven geven – misschien willen de Europeanen dat de Arabieren het werk afmaken dat Hitler begon? – maar de volgende keer dat Palestijnen naar de stembus gaan, kunnen westerse donoren verwachten dat ze opnieuw op de jihad stemmen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: Accept Western Funds, Vote for Jihad” van 29 juli 2020 op de site van The Gatestone Institute