Eerste helft van 2020 in het VK noteerde bijna record aantal antisemitische incidenten ondanks lockdown

Plaatje hierboven: Op het speelplein van Rochester (tussen Londen en Canterbury) werden een hele reeks antisemitische slogans geklad [beeldbron: Kent Online]

Antisemitische incidenten in het VK zijn in 2020 met 13 procent gedaald in vergelijking met het jaar ervoor, waarschijnlijk als gevolg van COVID-19- lockdownregels, maar de 789 gebeurtenissen die tussen januari en juni zijn gemeld, vormen nog steeds het op twee na hoogste aantal ooit geregistreerd voor die periode, blijkt uit een onderzoek van een Britse waakhondgroep.

Het rapport van donderdag werd vrijgegeven door de Community Security Trust (CST), die sinds 1984 het antisemitisme in het VK in de gaten houdt. De twee maanden met het laagste aantal geregistreerde incidenten, maart en april, met 102 en 98 incidenten vielen respectievelijk samen met de periode waarin de coronavirus lockdown maatregelen het meest werden gehandhaafd, met religieuze instellingen, scholen, restaurants en andere locaties die gesloten waren.

In mei werden de regels versoepeld, waarna de antisemitische gebeurtenissen toenamen en in juni bleven de cijfers stijgen. Ondanks de daling meldde de CST de afgelopen jaren een aanhoudende trend van toenemend antisemitisme. In vijf van de zes maanden in de eerste helft van 2020 waren er meer dan 100 geregistreerde incidenten – met de laagste maand, mei, slechts twee minder dan dat aantal.

Daarentegen waren de maandelijkse aantallen van de CST tussen januari 2006 en december 2015 slechts zes keer hoger dan 100. De grotere gebieden in Londen en Manchester, waar de grootste Joodse gemeenschappen in het VK wonen, incasseerden 69 procent van de totale incidenten. Ten minste één gemeld antisemitisch voorval werd geregistreerd in 41 van de 43 politieregio’s van het VK in 2020, vergeleken met 35 in 2019.

Volgens de CST heeft de pandemie ook de aard van antisemitische incidenten in de eerste helft van 2020 beïnvloed. Er waren 10 meldingen dat religieuze of educatieve online evenementen werden gekaapt met antisemitische inhoud of gedrag. Er waren nog 26 afleveringen van pandemisch-gerelateerd antisemitisme, waaronder de verspreiding van samenzweringstheorieën die Joden beschuldigden van het bedenken van een coronavirus ‘hoax’ of van het creëren en verspreiden van de ziekte zelf, of mensen die eenvoudigweg de hoop uitdrukten dat Joden het coronavirus vangen en sterven.

“Ondanks een goede politionele reactie, spelen internetbedrijven geen rol in het aanpakken van de haat online en moeten we een sterke consistentie van al onze politieke partijen zien”, zei Mann.

In wat kan worden gezien als een afwijking van patronen onder leiding van voormalig Labour-partijhoofd Jeremy Corbyn, Labour-parlementslid en Shadow Home-secretaris Nick Thomas-Symonds bevestigde dat antisemitisme te vinden was binnen het leiderschap en de achterban van de partij.

Thomas-Symonds zet zich in om het fenomeen uit te roeien. “Deze cijfers laten zien dat de plaag van antisemitisme in onze samenleving voortduurt“, zegt Thomas-Symonds. “[Nieuwe voorzitter van Labour] Keir Starmer heeft zich ertoe verbonden het gif van het antisemitisme uit de wortels van de Labour-partij te halen, en ik sta schouder aan schouder in dat doel.

Tijdens Corbyns ambtstermijn van vijf jaar aan het roer van Labour raakten Britse joden steeds meer ontgoocheld over de partij. Labour werd decennia lang gezien als een natuurlijk politiek ‘thuis’ voor Britse joden, maar hun ongemak met de partij nam toe door wat werd gezien als systemisch antisemitisme en niet meer dan palliatieve maatregelen tegen Corbyn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Schwartz “1st half of 2020 sees near-record anti-Semitism in UK despite lockdown” van 30 juli 2020 en een artikel van Matthew Kalman “In post-Corbyn UK, Jews unite against Twitter’s lax response to anti-Semitism” van 29 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelAntisemitic Incidents Report January-June 2020” van 30 juli 2020 op de site van Community Security Trust (CST)

Een gedachte over “Eerste helft van 2020 in het VK noteerde bijna record aantal antisemitische incidenten ondanks lockdown

  1. Ik begrijp het verband van een lockdown & anti Joodse haat incidenten niet helemaal, net zoals ik het verband van een vermeerdering hiervan door het Corona virus niet snap, net zoals ik ¨berhaupt de hele Jodenhaat strategie niet helemaal begrijp, daar de haters allemaal afstammelingen zijn van het Jodendom en dus zelf verkapte Joden zijn…….of ze dit nu leuk vinden of niet.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.