Twitter: in tegenstelling tot Trump-tweets zijn die van Iran’s Khamenei over eliminatie van Israël ok

Een Twitter-functionaris zei woensdag dat de tweets waarin de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Khamenei oproept tot vernietiging van Israël, niet in strijd zijn met de regels van het bedrijf tegen aanzetten tot haat, en gaven aan dat ze worden beschouwd als louter ‘sabel gekletter in buitenlands beleid’.

“We hebben een benadering ten opzichte van leiders die zegt dat directe interacties met andere publieke figuren, commentaren op politieke kwesties van de dag, of sabbel gekletter in het buitenlands beleid over militair-economische kwesties over het algemeen niet in strijd zijn met onze regels”, zei Ylwa Pettersson, Twitter’s Hoofdbeleid voor de Scandinavische landen en Israël.

Ze reageerde op een vraag van de pro-Israëlische activist Arsen Ostrovsky, die had gevraagd waarom Twitter een speciaal label aan een recente tweet van de Amerikaanse president Donald Trump had toegevoegd, waarbij hij opmerkte dat het de regels van het bedrijf schond, terwijl de vele tweets van de Iraanse leiders over zijn wens dat Israël vernietigd wordt, onaangetast blijven.

Op 29 mei heeft Twitter voor het eerst een waarschuwingslabel aan de tweet van Trump geplakt over de rellen die in de VS uitbraken na de moord op George Floyd. “Ik wil gewoon de vraag van [Ostrovsky] verfijnen: oproepen tot genocide op Twitter is oké, maar commentaar geven op de politieke situatie in bepaalde landen is niet oké?” vroeg MK Michal Cotler-Wunsh, die de discussie via videoconferentie leidde.

“Als een wereldleider onze regels overtreedt, maar er duidelijk interesse in is om dat bij te houden op de dienst, kunnen we deze achter een bericht plaatsen dat meer context geeft over de overtreding en mensen in staat stelt door te klikken als ze dat soort ‘liken'”, antwoordde Pettersson.

“Dat is wat er gebeurde voor de Trump-tweet: die tweet schond ons beleid met betrekking tot de verheerlijking van geweld op basis van de historische context van de laatste regel van die tweet en het risico dat het mogelijk schade en soortgelijke acties zou kunnen veroorzaken.”

De tweet van Trump op 29 mei eindigde met de woorden: “Elke moeilijkheid en we zullen de controle overnemen, maar wanneer het plunderen begint, begint het schieten. Dank u!”

Naast het waarschuwingslabel, schakelde Twitter het publiek uit om de post te ‘liken’, maar besloot deze niet te verwijderen “zodat de burgers kunnen zien waar hun politieke figuren op reageren [en] en hen er online verantwoordelijk voor kunnen houden”, zei Pettersson, die via Zoom sprak met de Knesset-bijeenkomst.

Pettersson gaf geen specifieke opmerkingen over de opruiende tweets van de Iraanse leider. “Wauw. Twitter gaf zojuist toe dat tweets die de Iraanse leiders oproepen tot genocide tegen Joden het beleid NIET schenden!”, tweette Cotler-Wunsh na afloop van de sessie. “Dit is een dubbele standaard. Dit is antisemitisme.”

Uren na de Knesset-sessie plaatste Khameini een tweet waarin de VS ‘Satan’ en Israël zijn ‘geketende hond’ werden genoemd:

Oproepen op tot ‘gewapend verzet’
Vorige maand heeft The Times of Israel Twitter verschillende voorbeelden gegeven van Khamenei die aandringt op Israëls eliminatie, waaronder een expliciete oproep tot ‘gewapend verzet’ – terrorisme – tegen Israël, met de vraag waarom deze tweets de officiële richtlijnen van het bedrijf niet schenden over wereldleiders, waaronder een verbod op de bevordering van terrorisme.

Volgens de regels van Twitter over terrorisme en gewelddadig extremisme, “is er geen plaats op Twitter voor … individuen die zich aansluiten bij en illegale activiteiten van [terroristische groeperingen] promoten … Onze beoordelingen in deze context worden gebaseerd op nationale en internationale terrorismeaanduidingen.”

Een woordvoerder van Twitter antwoordde The Times of Israel door te zeggen dat deze tweets “op dit moment niet in strijd zijn met ons beleid”, wijzend op het beleid van het bedrijf volgens welke “sabotage van het buitenlands beleid over economische of militaire kwesties over het algemeen de Twitter-regels niet schenden.”

De Islamitische Republiek Iran, wiens leiderschap routinematig pleit voor de uitroeiing van Israël, wordt beschouwd als een toonaangevende staatssponsor van terreur, die openlijk en trots groepen zoals Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en Hezbollah ondersteunt, die allemaal proberen Israël uit te roeien met terroristische middelen. In april 2019 hebben de VS het Iraanse eigen Islamitische Revolutionaire Garde-korps aangewezen als buitenlandse terroristische organisatie.

Tijdens het Knesset-debat van woensdag drongen Cotler-Wunsh, MK’s en pro-Israël-pleitbezorgers er bij Twitter op aan meer te doen om Israëli’s en Joden wereldwijd te beschermen tegen antisemitische haatdragende taal.

Yogev Karasenty, die verantwoordelijk is voor de strijd tegen antisemitisme bij het Ministerie van Diaspora Zaken, zei dat er de afgelopen twee maanden ongeveer 200.000 antisemitische tweets zijn gevonden op Twitter.

Er is recentelijk een aanzienlijke verbetering opgetreden in de manier waarop sociale netwerken omgaan met het anti-joodse materiaal, ‘maar het is niet genoeg’, klaagde Yaakov Hagoel, de vice-voorzitter van de World Zionist Organization.

Berichten die op de moslim- of de LGBT-gemeenschap zijn gericht, worden onmiddellijk verwijderd, maar als het op antisemitische berichten aankomt, “ontwijken of negeren ze hen en maken slechts langzaam en met tegenzin vooruitgang”, zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Twitter to MKs: Unlike Trump tweets, Khamenei’s ‘eliminate Israel’ posts are ok” van 30 juli 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Twitter: in tegenstelling tot Trump-tweets zijn die van Iran’s Khamenei over eliminatie van Israël ok

 1. Twitter, facebook etc. zijn onze nieuwe morele gidsen waaraan wij onze fatsoen aan te passen hebben.

  Het zijn hun algoritmen die bepalen wie, wat & hoe we kunnen, mogen & willen zijn.

  Het zijn de bazen van die organisaties die de wereld beheersen en ons laten geloven dat ons gedrag in het stemhokje het verschil gaat maken.

  Hun verdienmodel is negatieviteit, onrust, conflict & verdeeldheid!

  Zij bepalen wie & wanneer een bepaalde leider/persoon naar voren geschoven word om een maximale reactie te veroorzaken.

  Hoog tijd om deze levensgevaarlijke ‘sociale’ onruststokers het handwerk te ontnemen en deze gifslang in stukken te hakken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.