Wereldbank doneert 30 miljoen dollar aan Palestijnen die intussen genieten van hun vakantie

Plaatje hierboven: Gaza City, 17 juli 2020. Palestijnen genieten van een leuke dag aan het strand nadat eerder de beperkingen van de coronavirusziekte (COVID-19) grotendeels zijn versoepeld [beeldbron: Reuters/Mohammed Salem]

De Wereldbank keurde maandag een subsidie ​​van $ 30 miljoen aan de Palestijnse Autoriteit goed in een poging de regering overeind te houden die in ernstige financiële problemen verkeert. De middelen zijn bestemd voor het scheppen van banen en andere welzijnsprojecten die de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook willen helpen.

Ook de Europese Unie is van plan om de komende dagen 23 miljoen euro over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit, zodat de PA haar salarissen voor juni kan betalen aan meer dan 43.000 werknemers in de gezondheids- en onderwijssector, zo meldt de krant Maariv.

De premier van de PA, Mohammed Shtayyeh, heeft aangekondigd dat de PA zal blijven weigeren belastingoverdrachten uit Israël te accepteren, vanwege haar plan om delen van Judea en Samaria te ‘annexeren’, om een ​​einde te maken aan elke vorm van financiële of veiligheidssamenwerking met de bezetting.

De Wereldbank verwacht dat de armoede in Gaza zal toenemen van 53% tot 64% als gevolg van een afgenomen consumentenvraag als gevolg van mogelijke verlagingen van de lonen in de openbare sector in de Palestijnse Gebieden, en de kans op verliezen als gevolg van de eerdere sluiting van de Stook.

De Palestijnse economie in beide gebieden is kreupel geworden door de pandemie van het coronavirus. Kanthan Shankar, de regionale directeur van de Wereldbank voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, zei dat …

[..] de wereldwijde pandemie vormt een ongekende uitdaging met ernstige gevolgen voor de reeds kreupele Palestijnse economie. Armoede en werkloosheid bestrijden is een topprioriteit voor de Wereldbank. Deze subsidie ​​is bedoeld om de gevolgen van de [pandemie] voor [Palestijnse] huishoudens te verzachten door werkgelegenheidsalternatieven te creëren.

Plaatje hierboven: Gaza, 28 juli 2020. Intussen genieten de Gazanen van de stranden en drukke markten vol met snoep en kleding voor de feestdagen terwijl ze zich voorbereiden om Eid al-Adha te vieren, grotendeels vrij van de coronavirusbeperkingen die elders op het moslimfestival van invloed zijn [beeldbron: Gaza Gateway]

Er zijn geen gevallen geregistreerd in de steden en vluchtelingenkampen waar de twee miljoen Palestijnse bevolking leeft, hoewel in quarantainecentra 75 infecties en één overlijden hebben plaatsgevonden. Gazanen die weerkeren vanuit het buitenland moeten 21 dagen  doorbrengen in de quarantaine centra op bevel van de terreurgroep Hamas.

Maar andere coronavirusmaatregelen, zoals sluiting van restaurants en scholen en verboden op grote bijeenkomsten, zijn opgeheven. Het resultaat is dat de Gazanen zich normaal voorbereiden op Eid, dat eind juli begint, met weinig mensen die maskers dragen in winkelcentra die na zonsondergang vol zijn.

De scènes contrasteren elders met beperkingen: Saoedi-Arabië heeft het aantal eigen burgers dat de komende hadj-bedevaart bijwoont, beperkt; Oman heeft een avondklok ingesteld, en Irak heeft gezegd dat de avondklok de hele feestdag zal duren.

“God beschermde ons tegen het virus”, zei de 62-jarige Malkeya Abdallah terwijl ze zich ontspande op het strand bij Gaza-stad. “We zien totale ontspanning binnen de gemeenschappen, de winkelcentra, de supermarkten, de trouwzalen, de moskeeën, alles werkt normaal zonder voorzorgsmaatregelen”, zei Abdelnaser Soboh, directeur van het Gaza-kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie, en riep op tot meer voorzorgsmaatregelen.

Vleeshandelaren zeggen wel dat veel minder Palestijnen tijdens het vierdaagse Eid-festival schapen kopen om te slachten. ‘Vorig jaar zouden we tegen die tijd 500-700 schapen hebben verkocht … tot nu toe hebben we er maar 30-35 verkocht”, zei Mahmoud Abu Warda, een veehouder.

Plaatje hierboven: Een Palestijnse verkoper toont pluchen speelgoed van schapen op 25 juli 2020 op een markt vóór Eid al-Adha in Gaza City [beeldbron: Rizek Abdeljawad/Xinhua]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “World Bank grants Palestinians $30M in welfare aid” van 28 juli 2020 en een artikelDespite pandemic, Gaza prepares for special celebration” van 23 juli 2020 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Wereldbank doneert 30 miljoen dollar aan Palestijnen die intussen genieten van hun vakantie

 1. Geen crisis te zwaar, géén berg te hoog, géén oceaan te diep die de geldstromen naar ‘de palestijnen’ kan stoppen.

  De wereldbank, de EU, individuele landen etc.etc.etc…..allemaal zijn ze méér begaan met het lot van de palestijnen dan met hun eigen burgers.

  De armen & zieken in Afrika…..niet van belang.
  De armen & zieken in Azie…….niet van belang.
  De armen & zieken in India…..niet van belang.
  etc.etc.etc.

  Deze palestinitis is de échte pandemie die ons al jaren belaagd en waar miljoenen (direct & indirect) het slachtoffer van zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.