1.300 jaar oude kerk met mozaïekvloeren ontdekt in Laag-Galilea

Een 1300 jaar oude christen kerk uit de Byzantijnse Periode, met sierlijke mozaïekvloeren werd onlangs blootgelegd tijdens een opgraving van de Israel Antiquities Authority in het Circassische dorp Kfar Kama, nabij Kfar Tavor, in Laag-Galilea [beeldbron: Alex Wiegmann/Israel Antiquities Authority]

De opgraving, geleid door archeoloog Nurit Feig namens de Israel Antiquities Authority, in samenwerking met prof. Moti Aviam van het Kinneret Academic College, en met hulp van lokale vrijwilligers, ging vooraf aan de bouw van een speeltuin. Volgens de Israëlische wet moet elke constructie beginnen met een opgraving, aangezien het land bol staat van begraven archeologische schatten.

Volgens Feig omvat de kerk van 36 × 108 ft een grote binnenplaats, een foyer en een centrale hal. Er zijn drie gebedsnissen – vergeleken met de meeste kerken uit dezelfde tijd die één gebedsruimte boden. Het schip en de zijbeuken waren geplaveid met mozaïeken die gedeeltelijk overleefden.

Hun kleurrijke decoratie valt op, met geometrische patronen en blauwe, zwarte en rode bloemenpatronen. Feig merkte een bijzondere ontdekking op: een klein reliekschrijn, een stenen doos die werd gebruikt om heilige relikwieën te bewaren.

Verschillende kamers naast de kerk zijn gedeeltelijk onbedekt. Volgens een gronddoordringende radarinspectie van Dr. Shani Libbi zijn er nog extra kamers op de site die nog moeten worden opgegraven. De onderzoekers hebben gesuggereerd dat “het heel goed mogelijk is dat dit grote complex een klooster was.”

De katholieke aartsbisschop Dr. Youssef Matta, hoofd van de Grieks-katholieke kerk in Israël, bezocht de site en liet zich inspireren door de oude overblijfselen. In de vroege jaren zestig werd een kleinere kerk met twee kapellen opgegraven in het dorp Kfar Kama, en werd gedateerd door de vondsten tot de eerste helft van de zesde eeuw CE.

Volgens professor Aviam ‘was dit waarschijnlijk de dorpskerk, terwijl de nu ontdekte kerk waarschijnlijk deel uitmaakte van een hedendaags klooster aan de rand van het dorp.’

De nieuwe ontdekking duidt op het schijnbare belang van het christelijke dorp dat zich in de Byzantijnse periode dichtbij de berg Tavor vestigde, een gebied van primair religieuze betekenis voor het christendom, geïdentificeerd als de plaats van de transfiguratie van Jezus in stralend in glorie op een berg.

In 1876, toen de Circassiasche Shapsug-stam zich voor het eerst in Kfar Kama vestigde, gebruikten ze de stenen van het oude dorp om hun huizen te bouwen. De ontdekking van de kerk in Kfar Kama zal bijdragen aan het uitgebreide onderzoeksproject over de christelijke nederzetting in Galilea dat wordt uitgevoerd door prof. Aviam en dr. Jacob Ashkenazi van het Kinneret Institute of Galilean Archaeology aan het Kinneret Academic College.

Video: 1300 jaar oude kerk ontdekt
28 juli 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “1,300 Year Old Church featuring Mosaic Floors Uncovered in Lower Galilee” van 28 juli 2020 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.