Bernard-Henri Levy werd ‘Joodse hond’ genoemd tijdens een bezoek aan Libië

Plaatje hierboven: Bernard-Henri Levy (links) in Tripoli, 25/26 juli 2020. Levy zei dat hij een journalistieke opdracht had om de ontdekking van een massagraf te behandelen [beeldbron: MEE]

Een bezoek aan Libië door de Franse schrijver en intellectueel Bernard-Henri Levy heeft geleid tot controverse over de vraag wie hem heeft uitgenodigd en hem heeft begeleid tijdens een burgeroorlog die momenteel woedt in het land.

Protesten braken uit in de buurt van Tarhuna, ten zuidoosten van Tripoli, en een man schreeuwde ‘Joodse hond‘ tegen het konvooi van de Franse schrijver, volgens een online video. Levy is Joods. Levy schreef op Twitter dat hij een rapportagereis maakt naar de ‘killing fields’ van Libië.

Hij plaatste een foto van wat volgens hem de Libische politie was die een vrije pers beschermde. Op de foto zijn mannen met AK-47’s en bedekte gezichten te zien, die hem blijkbaar beschermen. “Zo anders dan de misdadigers die mijn konvooi op weg naar Misrata probeerden te blokkeren.”

Anadolu, de pro-regering van Turkije, leek het ‘joodse’ aspect van de reis te benadrukken. Hij werd een ‘controversiële Frans-joodse intellectueel’ genoemd in een kop op de pro-AK-partijwebsite, die een van de belangrijkste ondersteuners is van de Turkse militaristische regering.

Het heersende regime van Ankara escaleerde het conflict in Libië de afgelopen maanden, stuurde Syrische huurlingen gerekruteerd uit vluchtelingenkampen naar Libië en stuurde ook drones en wapens naar Tripoli. Libië bevindt zich midden in een burgeroorlog tussen de door Turkije gesteunde regering in Tripoli en de door Egypte gesteunde troepen in het oosten van Libië, het Libische Nationale Leger genoemd.

Turkse media hekelden Bernard-Henri Levy voor zijn Joods-zijn. Het merkte op dat de minister van Binnenlandse Zaken van Tripoli ‘berichten had geweigerd [en de] controversiële Frans-Joodse intellectueel uit te nodigen”. De regering van nationaal akkoord leek te zeggen dat de journalist was gekomen zonder een officiële uitnodiging van de regering en dat het “publiek het absolute recht heeft om te reageren op een openbaar evenement”.

De regering van Tripoli kan harde maatregelen nemen tegen elke partij die betrokken is bij het bezoek van Levy, meldde Anadolu. De regering van Tripoli, bekend als de GNA (Government of National Accord), heeft krachtige lobbyisten die verbonden zijn met Turkije en die in westerse hoofdsteden werken om steun te krijgen.

De manier waarop berichten over het bezoek van Levy getint waren met antisemitisme lijkt in tegenstelling tot de weergave van de Tripoli-regering als de gematigde ‘door de VN gesteunde regering’. Critici van de GNA beweren dat het is geïnfiltreerd door de Moslimbroederschap, die bekend staat om zijn antisemitisme.

Het bezoek van de joodse schrijver, die bekend staat om zijn fervente steun aan Israël, heeft in Libië voor opschudding gezorgd, te midden van oproepen tot het onderzoeken van degenen die hem een ​​visum voor het land hebben verleend“, meldde Anadolu en voegde eraan toe: “Libische ambassadeur in Frankrijk Hamed Al-Houderi de afgifte ontkende van een visum voor de joodse schrijver.

Het gebruik van de term ‘Joods’ in elk geval dat Levy beschrijft in dit Turkse mediabericht lijkt uniek te zijn. Wanneer Anadolu over andere Franse schrijvers rapporteert, verwijst dit niet naar hun religie, zoals opmerken of ze ‘christelijk’ zijn of niet. MEE leek het bezoek ook te ondermijnen en beweerde dat de ‘door de VN erkende regering [in Tripoli] een bezoek van de Franse schrijver Bernard-Henri Levi, een voorvechter van de NAVO-interventie van 2011, die het regime van Muammar Gaddafi ten val bracht, heeft afgewezen. Wiens aanzien is gedaald sinds de opstand.”

Dit rapport beweerde dat hij ooit een rol had gespeeld bij het adviseren van de Franse president Nicholas Sarkozy over de interventie van 2011. Middle East Eye zei: ‘Levy vloog zaterdag (5 juli ’20)  in een privéjet naar de door de regering beheerde derde stad Misrata in Libië en vertelde een pro-regering televisiezender dat hij een opdracht had voor The Wall Street Journal.’

Levy werd tijdens het bezoek bespot op sociale media. Emadeddin Badi merkte op dat Levy zijn gebruikelijke losgeknoopte overhemd droeg en dat zijn bezoek een ‘PR-fiasco’ was voor de GNA. De Libische waarnemer beweerde dat de veiligheidstroepen in Tarhuna het vuur op het konvooi van Levy openden. Anderen merkten op dat hij was gekomen om de ‘ondergang die hij hielp brengen’ te zien.

Levy wordt vaak genoemd door zijn initialen BHL op sociale media. Sommigen vestigden zich zelfs op de plek waar zijn konvooi naar verluidt in de problemen zou komen. ‘Had u een Libisch visum toen u naar Libië kwam?’ vroeg een commentator. Ze wezen er ook op dat hij tijdens de COVID-19-crisis geen masker droeg.

Sociale media van het Libische Nationale Leger beschuldigden de GNA van een doofpotaffaire over wie toestemming gaf voor het bezoek. BHL tweette dat hij op 25 juli in Tarhuna was, waar massagraven zijn gevonden. Volgens de tweet werden 47 lichamen gevonden. “Ze leden het martelaarschap van pro-Haftar-troepen. Sorry, mijn woede,” tweette hij.

LNA-hoofd Khalifa Haftar wordt ondersteund door Egypte, de VAE, Rusland, Saoedi-Arabië, Griekenland en naar verluidt Frankrijk. De GNA heeft Haftar beschuldigd van oorlogsmisdaden, terwijl pro-Haftar-accounts de GNA beschuldigen van ‘terroristen’. De Franse website Orient XXI schreef zondag een artikel over de ‘mislukte terugkeer’ van BHL. Het beweerde dat hij in een privéjet was geland en vertrok na een dag waarop het bezoek in controverse was ontsierd. Het bezoek blijft een mysterie, aldus de website.

Hij beweerde dat de burgemeester van Misrata niet op de hoogte was gesteld van de reis en dat de presidentiële raad en de GNA beweerden hiervoor geen toestemming te hebben gegeven. “De militaire actoren in Misrata die hem zouden ontmoeten, weigerden”, aldus het rapport. Het konvooi waarin hij reed, werd geblokkeerd terwijl een man er ‘Joodse hond’ naar schreeuwde.  “Als het doel van BHL’s bezoek was om het imago van Frankrijk in West-Libië te herstellen na [Franse] steun voor Haftar, is het een compleet fiasco.”


Bronnen:

♦ naar een artikelBernard-Henri Levy called ‘Jewish dog’ during visit to Libya” van 29 juli 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Bernard-Henri Levy called ‘Jewish dog’ during visit to Libya” van 27 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelUproar in Libya as French writer Bernard-Henri Levy visits” van 26 juli 2020 op de site van Middle East Eye (MEE)

 

Een gedachte over “Bernard-Henri Levy werd ‘Joodse hond’ genoemd tijdens een bezoek aan Libië

  1. Levi lacht zich natuurlijk kapot om dit stelletje primitievelingen.
    Hun “zorgen” wil een mens hebben!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.