Waarom heeft Canada niet één maar meerdere gedenktekens voor nazi-collaborateurs?

Plaatje hierboven: Oakville, Canada 25 oktober 2017. Oorlogsmonument voor 14de Waffen Grenadier Division van de SS op de Oekraïense begraafplaats St.Volodymyr in Oakville [beeldbron: The Guardian]

Zojuist vernomen dat er in Oakville een monument is ter nagedachtenis aan de 14th SS Division, een groep Oekraïense nazi’s. Hoe kon dit in hemelsnaam gebeuren?

Het nieuws dat Canada inderdaad een monument heeft ter herdenking van soldaten uit het Derde Rijk, is slechts de buitenste schil van een reeks schokkende feiten die een veel dieper probleem onthullen in de Canadese samenleving. Ten eerste heeft Canada niet één maar meerdere gedenktekens voor nazi-collaborateurs.

Het verhaal van hoe een monument voor nazi-collaborateurs in Canada terechtkwam – een natie die meer dan 45.000 mannen verloren die tegen de nazi’s vochten – is zowel donker als complex, met geopolitiek, historisch revisionisme, propaganda, antisemitisme en de stille voortzetting van een oorlog die voor de meeste mensen 75 jaar geleden eindigde .. maar nooit eindigde voor neonazi’s en bijgevolg nog veel minder voor de Joden zelves!

Het monument in kwestie is een cenotaaf ter ere van leden van de SS Galichina-afdeling van de Waffen-SS, de militaire tak van de nazi-partij, wiens lange lijst van oorlogsmisdaden de Holocaust omvat. De pilaar, die zich op een Oekraïense begraafplaats in Oakville, Ontario bevindt, werd ergens rond 21 juni beklad met grafitti met de woorden ‘Nazi oorlogsmonument’.

Al vroeg in het onderzoek classificeerde de politie het vandalisme als een ‘haatmisdrijf’, wat de SS betekent Leden zijn hier het slachtoffer van haat. In reactie op David Pugliese van de Ottawa Citizen verklaarde de woordvoerder van de regionale politie van Halton: ‘Dit incident gebeurde bij een monument en de graffiti leek een identificeerbare groep aan te vallen.’ Het feit dat de ‘identificeerbare groep’ in kwestie een SS-divisie is, leek er niet toe te doen.

Nadat het artikel van Pugliese grip kreeg, verontschuldigde de regionale politie van Halton zich en verklaarde dat het incident opnieuw is geclassificeerd als eenvoudig vandalisme. De politiechef voegde een bewonderenswaardige tweet toe en zei: “Het meest ongelukkige van dit alles is dat zo’n monument in de eerste plaats zou bestaan.”

Het is inderdaad jammer, want de SS Galichina (origineel in het Duits bekend als “14. Waffen-Grenadier-Division der SS [galizische Nr. 1]”) was een echte eenheid in de SS, die belangrijk genoeg werd geacht voor een persoonlijk bezoek van Heinrich Himmler (plaatje hierboven), Reichsführer van de Schutzstaffel (SS), Hitlers tweede bevelhebber en een van de belangrijkste architecten van de Holocaust.

Tijdens zijn toespraak om de Oekraïense SS-troepen te verzamelen, was Himmler poëtisch over hoe veel beter het ging in de Oekraïne met de uitroeiing van de Joden en mijmerde hij over de bereidheid van de SS-mannen om Polen en Joden af te slachten. Op de rekruteringsaffiches van SS Galichina stond trots Hitler:

Maar het echt ongelukkige is dat het monument van Oakville slechts een van de vele verheerlijkende nazi-collaborateurs en slagers van Joden is die verspreid liggen over heel Canada. Zo heeft de Canadese stad Edmonton een buste van Roman Shukhevych, die de leiding had over een nationalistisch bataljon dat diende als nazi-collaborateurs dat later veranderde in een Duits hulppolitiebataljon.

Deze eenheden namen deel aan dodelijk antisemitisch geweld en meedogenloze onderdrukking van tegenopstand. Ook bekend onder zijn pseudoniem Taras Chuprynka (1907-1950), was hij een Oekraïense nationalist, een van de commandanten van het Nachtigall Battalion, een hauptmann van het Duitse hulppolitiebataljon Schutzmannschaft 201.

Shukhevych was tevens een militaire leider van het Oekraïense Opstandige Leger (UPA) en een van de organisatoren van het Halych-Volhyn-bloedbad in Oost-Galicië dat Joden vermoordde en systematisch 70.000 tot 100.000 Polen afslachtte.

Plaatje hierboven: Het borstbeeld van Oekraïense nazi-collaborateur Roman Shukhevych in het Canadese Edmonton wordt om de haverklap beklad [beeldbron: Progress Report]

Nazi-slachters welkom
Maar wie heeft al deze monumenten gebouwd? Niet minder dan de nazi-collaborateurs zelves, die Canada na het einde van WOII met open armen heeft opgenomen.

Het meest beruchte geval van nazi’s die succesvolle naoorlogse carrières in de Nieuwe Wereld lanceren, is Operatie Paperclip, toen de Amerikaanse regering in het geheim nazi-wetenschappers en ingenieurs overhaalde die hielpen bij het pionieren van het Amerikaanse raketprogramma.

Maar Operatie Paperclip is alleen bekend vanwege de impact; De waarheid is dat de Verenigde Staten en Canada duizenden bewakers van het concentratiekamp, ​​SS-strijders en andere nazi-medewerkers uit Oekraïne en andere landen zoals Letland, die een eigen SS-divisie hadden, ophielden, een die het vandaag eert met parades.

In tegenstelling tot de joden die ze hadden gemarteld en vermoord, moesten deze daders van de Holocaust zich vestigen, gezinnen stichten, in vrede werken, leven en sterven. Onderweg veranderden ze zichzelf in ‘slachtoffers van het communisme’ en ‘vrijheidsstrijders’ om hun bloedige verleden wit te wassen. Af en toe hoor je wat over hen – enkele van de laatst overgebleven nazi’s in de Verenigde Staten waren Oekraïeners – maar de meesten bleven ongemoeid en vrij in Noord-Amerika leven.

Er zijn verschillende theorieën over waarom de Amerikaanse en Canadese regering deze moordenaars verwelkomden. Sommigen zeggen dat het komt omdat ze de strijd tegen de USSR in de Koude Oorlog hebben helpen leiden; Inderdaad, vrijgegeven CIA-materialen geven dit toe. Anderen wijzen erop dat ze werden gebruikt als stakingsbrekers om de weerstand van arbeidersbewegingen te verzwakken.

Hieronder staat echter een veel eenvoudigere verklaring: Amerikaanse en Canadese elites lieten daders van de holocaust toe om dezelfde reden dat ze asiel aan Joodse vluchtelingen op de MS St.Louis ontkenden, die wanhopig probeerden te ontsnappen aan de holocaust, maar werden vervolgens afgewezen in elke aanloophaven.

Als het gaat om de recente opschudding over het Oakville-monument, was B’nai Brith Canada aanvankelijk verdeeld over hoe te reageren op deze publieke verering van nazi-collaborateurs in Canada. In eerste instantie verkoos de Joodse organisatie om te zwijgen. In reactie op het onderzoek van The Nation zei de groep echter:

Er is geen plaats voor monumenten in onze samenleving die militaire eenheden, politieke organisaties of individuen verheerlijken die in de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s hebben samengewerkt. B’nai Brith Canada roept op tot het verwijderen van dergelijke monumenten en tot uitgebreide onderwijsinspanningen om de historische gegevens van de betrokken personen en organisaties nauwkeurig weer te geven.

De enige grote Joodse organisatie die het huidige schandaal ronduit afkeurt en aanpakt, is het Simon Wiesenthal Center.


Bronnen:

♦ naar een artikelNazi Collaborators Should Not Be Honoured in Canada: B’nai Brith and Canadian Polish Congress” van 27 juli 2020 op de site van B’nai Brith Canada

♦ naar een artikel van Lev Golinkin “Canada’s Nazi Monument; Why does Canada have not one but several memorials to Nazi collaborators?” van 21 juli 2020 op de site van The Nation

♦ naar een artikelPolice Backtrack on ‘Hate Crime’ Against Ukrainian Monument” van 20 juli 2020 op de site van Canadian Jewish Record (CJR)

Een gedachte over “Waarom heeft Canada niet één maar meerdere gedenktekens voor nazi-collaborateurs?

  1. “None is Too Many”.

    Het Canadeese antwoord om Joden die voor het Nazi regime vluchten, binnen te laten

    Dit is het antwoord op het ‘waarom…..ze waren zelf Nazi collaborateurs!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.