Officiële Palestijnse mediakanalen vieren jodenmoordenaars van bloedbad in Hebron 1929

Officiële mediakanalen van de Palestijnse Autoriteit (PA) en Fatah-instellingen vieren de bloedige erfenis van drie Arabieren die tijdens de pogroms van 1929 moorden pleegden tegen de Joodse gemeenschap van het toenmalige Brits Mandaat voor Palestina.

De pogroms resulteerden in de dood van meer dan 100 joden en de etnische zuivering van de oude joodse gemeenschap van Hebron.

Terwijl de meeste moordenaars die door de Britse autoriteiten waren gearresteerd levenslang kregen, werden er door de Britse bezetter van het Heilig Land drie Arabieren geëxecuteerd die vreselijk tekeer waren gegaan tegen de Joden en bijzonder gruwelijk waren.

Volgens de waakhondgroep Palestinian Media Watch markeert de PA de 90e verjaardag van de executie van Muhammad Jamjoum, Fuad Hijazi en Ataa Al-Zir door hen op verschillende mediaplatforms als helden te begroeten.

Op de officiële PA-televisie noemde een verslaggever hen ‘helden van Rode Dinsdag’ en hun verhaal een ‘eeuwig epos van heldendom’.

De drie mannen, zo meldden de rapporteurs, ‘vormde de liefde van het vaderland’ en ‘stierven als martelaren, en werden ‘een symbool en voorbeeld van opstandigheid en zelfopoffering, van heldendom en durf.’

Wafa, het officiële persbureau van de PA, citeerde brieven geschreven door de moordenaars waarin ze hun daden vierden, met één gezegde: “De dag van mijn ophanging moet een dag van geluk en vreugde zijn, en het is een plicht om te vieren en ons te verheugen op elk jaar op 17 juni.’

Het persbureau verwees ook naar een populair lied ter ere van de drie mannen, noemde hen ‘de drie helden’ en en legde de schuld voor de pogroms bij de joden zelves.

Voormalig PA-minister van Onderwijs en lid van het Centraal Comité van Fatah, Sabri Saidam, plaatste een afbeelding op zijn Facebook-pagina met tekst die verwijst naar ‘de verjaardag van de doden als martelaren van drie van de helden van de Palestijnse revolutie’.

De Fatah-commissie voor informatie en cultuur plaatste ook een afbeelding waarin de moordenaars ‘martelaren’ en ‘helden van de Palestijnse revolutie’ worden genoemd.


Bronnen:

♦ naar een artikelOfficial Palestinian Media Outlets Celebrate Killers of Jews in 1929 Massacres” van 20 juli 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik en Itamar Marcus “‘Brutal murderers’ of Jews in 1929 massacre glorified as PA heroes” van 20 juli 2020 en een artikelPA about Arabs who murdered Jews in 1929: ‘An example of defiance, self-sacrifice, heroism and daring‘” van 17 juni 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)