Arabische Apartheid: De stilte over zwarte slavernij en racisme in de Arabische wereld

Plaatje hierboven: Arabische islamitische slavenhandelaars verkochten hun ‘zwarte handelswaar’ op de locale markten. Vooraan rechts: misschien een voorouder van George Floyd? [beeldbron: The Times of Israel]  

De moord op George Floyd, gefaciliteerd door generaties van racistisch onrecht en politiegeweld, heeft ertoe geleid dat duizenden mensen de straten in de Verenigde Staten zijn binnengedrongen.

Terwijl het nieuws zich over de hele wereld verspreidde over de laatste negen minuten van Floyd, gaven solidariteitsmarsen uiting aan verontwaardiging dat het rijkste en machtigste land ter wereld zijn mensen op deze manier zou moeten blijven behandelen, van Berlijn tot Mexico-Stad.

Maar de aandacht is niet alleen gericht op de VS en haar misbruiken, de Black Lives Matter (BLM) -beweging heeft ook een bittere afrekening veroorzaakt in veel regio’s over de hele wereld, omdat ze nadenken over de gemeenschappelijkheid van zwarte strijd en enkele ongemakkelijke waarheden onder ogen zien in hun eigen achtertuinen, inclusief de Arabische wereld.

Anti-zwartheid is diep ingebed in Arabische landen en neemt vele vormen aan – van de gruwelijke mensenhandel van Afrikaanse migranten in Libië tot de uitbreiding van het colorisme door de bevordering van blanke schoonheidsnormen, tot het informele gebruik van het Arabische woord voor ‘slaaf’ ‘, voor dagelijkse micro-agressie.

Zwart en Palestijns
Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van misleide en onsmakelijke mediaberichten die weerklinken in de Arabische wereld, waar blackface vaak wordt gebruikt om goedkoop te lachen om vernederende stereotypen en vooroordelen. Veel te vaak werd het gesprek over racisme tegen zwarten ontkend en verdedigend ontvangen.

Deze zwijgcultuur is symptomatisch voor een gebrek aan bewustzijn van de geladen en gecompliceerde geschiedenis van slavernij, racisme en de gevolgen van raciale onverdraagzaamheid. Arabische gebruikers van sociale media spraken hun steun uit voor zwarte Amerikanen en wogen op het harde optreden tegen demonstranten in de VS.

Onder hen was de Palestijnse actrice en filmregisseur Maryam Abu Khaled met een sociale media-aanhang van meer dan 200.000 mensen die racisme in de Arabische wereld hebben geslagen in een recente video op Instagram. Je zal maar ‘zwart’ zijn in het racistische ‘Palestina’ ….

In de video die snel viraal ging, deelde Abu Khaled, een zwarte vrouw uit Jenin, verhalen over alledaags casual racisme onder de Arabieren, waaronder het horen van ouders die hun kinderen vertellen niet te lang in de zon te spelen, anders zullen ze ‘verbrand worden en beginnen eruit te zien als Maryam. Vervolgens vraagt ​​ze: “Weet je dat de dingen die je ‘als grapje’ zegt, de geest van de persoon voor je kunnen breken en hun zelfrespect kunnen vernietigen?”

Alvorens uit te leggen dat de Arabieren gewend zijn geraakt aan dit terloopse racisme en opgeroepen hebben tot meer zelfbewustzijn om de cyclus te doorbreken door deze ideeën niet door te geven aan kinderen, benadrukte Abu Khaled ook dat er verschillen en overeenkomsten zijn in rassenrelaties in Arabische en westerse gemeenschappen.

Arabisch racisme
Hoewel zwarte mensen in het Midden-Oosten niet door de politie worden vermoord, vormt racisme een diepgeworteld probleem in de regio is en wordt voortgezet door schijnbaar onschuldige opmerkingen die zeer schadelijk zijn.

Terwijl in de VS bijna dagelijks nieuwsberichten verschijnen over politie die wordt geroepen omdat zwarte Amerikanen niets anders doen dan zwart zijn, vertelde Afifa Latifi, een Tunesische doctoraatsstudent in Africanana Studies aan de Cornell University en mede-oprichter van het Voices for Tunisian Black Women-collectief, aan Majalla dat, hoewel zwarte mensen in de Arabische wereld niet met evenveel zinloos geweld tegen hen worden geconfronteerd, dat niet betekent dat hun ervaringen niet beter zijn:

Naast de microaggressies en virtuele haatdragende taal, zijn er verschillende gevallen van geweld die bewijzen dat we niet in een betere positie verkeren. Als je denkt aan de hachelijke situatie van zwarte vluchtelingen, zwarte migrerende werknemers en het Kafala-systeem als voorbeeld, de verschillende gevallen van politiegeweld in landen als Marokko, de veelvuldige misdaden tegen West-Afrikaanse studenten in Tunesië en de slavernij in Mauritanië, die alleen strafbaar gesteld in 2007, is het moeilijk om een ​​verschil in ervaringen te zien.

Slavernij bestaat nog steeds
Slavernij bestaat nog steeds in Mauritanië, hoewel het officieel bij wet verboden is. De regering van Mauritanië probeert al jaren de slavernij voor de buitenwereld te verbergen. De slavernij is sinds 1981 officieel afgeschaft, bijna een eeuw nadat het wereldwijd gebeurde. Maar activisten vechten nog steeds voor de bevrijding van tienduizenden zwarte Mauritaniërs die eigendom zijn van iemand anders. Slavernij bestaat nog steeds. Een documentaire van de VPRO:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yasmine El-Geressi “Racism in the Arab World: An Open Secret; A Region in Denial Reflects Ignorance of History” van 12 juni 2020 op de site van Majalla

♦ naar een artikel van Kersten Knipp “Debating racism in the Arab world; The Black Lives Matter protests have triggered discussions on racism toward Blacks in the Arab and Muslim world” van 6 juli 2020 op de site van Deutsche Welle (DW)

♦ naar een artikel van David Meir “The silence about black slavery in the Arab world” van 16 juni 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Arabische Apartheid: De stilte over zwarte slavernij en racisme in de Arabische wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.