Jabotinsky kijkt 80 jaar na zijn dood in de spiegel van de werkelijkheid

Tachtig jaar geleden – op 3 augustus 1940 – stopte het stormachtige hart met slaan van Ze’ev Jabotinsky, zionistische leider, oprichter van de revisionistische beweging en Betar Youth Organization.

Nadat decennia van zijn leer tot in de marge van het publieke discours is gepusht, krijgt Jabotinsky vandaag eindelijk een passende plaats in de geschiedenis. Zijn ideologie is langzaam maar zeker het publieke bewustzijn binnengesijpeld en wordt gewaardeerd om zijn verdiensten. De joodse en zionistische wereld staat voor een zeer belangrijke periode.

Vandaag zien zowel politiek rechts als links de onvermijdelijke implementatie van het proces van het toepassen van de Israëlische soevereiniteit op Joodse gemeenschappen in alle delen van het Land van Israël. Deze belangrijke stap komt met duidelijke steun en erkenning van ’s werelds grootste democratische supermacht – de Verenigde Staten van Amerika.

Voor eens en voor altijd wordt de onzekerheid weggenomen over de toekomst van de joodse gemeenschappen in Judea en Samaria en worden de hoofdprincipes van het hedendaagse zionisme bevestigd. In de jaren dertig deelde Jabotinsky zijn droom van een Arabisch-Joodse overeenkomst over het land Israël.

Zijn respectvolle houding tegenover de Arabieren komt tot uiting in deze opmerking:

Maar misschien is er geen oorlog nodig. Misschien zult u, de kinderen van Ismaël, de zoon van Abraham, onze patriarch, de bewering van het volk van Israël steunen … dat een dakloze natie mag terugkeren en zich in haar oude koninkrijk vestigen.

Hij kende de kracht van de koppigheid van de Arabische naties en de oprechte wens om te voldoen aan de ambities van het Joodse volk voor de oprichting van een Joodse staat in het Land van Israël, opende hij een deur naar een liberale benadering van ‘compensatie’ terwijl Het verstrekken van ‘een bekende mate van onafhankelijkheid.’

Nu zijn we hier in het jaar 2020 en talloze voorstellen om de kloof tussen de Arabieren en de Israëli’s te overbruggen, zijn besproken, voorgesteld, geprobeerd en onder dwang gevoerd. Pogingen om vrede en creatieve oplossingen voor beide partijen te brengen, werden al in de vorige eeuw aangeboden.

Er was de Balfour-verklaring van 1917, die werd beantwoord door een volledige weigering van de Arabische wereld, die in de daaropvolgende jaren ernstig geweld en oproer tegen Joden gebruikte. Het Verdelingsplan van de Verenigde Naties van 29 november 1947 werd ook volledig verworpen door de Arabische wereld en na de stemming werden vijandige acties gestart tegen Joden, zowel in Arabische landen als in het Land van Israël.

Vanaf de Zesdaagse Oorlog van 1967 tot vandaag zijn talloze plannen en initiatieven gelanceerd en mislukt. Te midden van internationale krantenkoppen en veel tamtam werden overeenkomsten beproefd en getest. Ze omvatten: de Conferentie van Madrid, de Oslo-akkoorden, het Hebron-protocol, het Wye River Memorandum, het Sharm El Sheikh Memorandum, de Camp David Summit, de Taba Summit, het Arab Peace Initiative, de Road Map for Peace, het French Peace Initiative en het Kerry Initiative.

Tussen deze initiatieven door zijn plannen als het uittredingsplan en het convergentieplan uitgeprobeerd en helaas niet gelukt, wat heeft geleid tot felle debatten, maatschappelijke scheuringen, terrorisme en militaire operaties. Onze generatie had het voorrecht geboren te zijn in een onafhankelijk land, met taal, cultuur, een sterke militaire, robuuste economie, uitmuntende educatie en hightech expertise.

We hebben niet ervaren wat onze ouders en grootouders in ballingschap hebben gedaan. We hebben niet gestreden om ons Joodse erfgoed vast te houden of het verlangen te voelen om terug te keren naar ons huis – het Land van Israël.

America’s Deal of the Century wordt nu overwogen en is vanuit verschillende invalshoeken besproken. Maar tachtig jaar na het overlijden van Jabotinsky is het tijd om niet meer achterover te leunen. De principes van de zionistische beweging omvatten de eenheid van het Joodse volk, de band met het historische thuisland Eretz Yisrael en de centrale plaats van de staat Israël en Jeruzalem, de hoofdstad, in het leven van de natie.

Het zionisme roept op tot Aliyah vanuit alle landen naar Israël en de effectieve integratie van alle immigranten in Israël als een joods-zionistische en democratische staat. Het land beslechten is een uitdrukking van zionistische vervulling. Naar mijn mening kan de Deal of the Century, nog een van de ontelbare plannen om hier een genormaliseerd leven te proberen leiden, een zeldzame kans zijn om onze gelederen te verenigen.

Voor het eerst sinds de oprichting van Israël konden onze grenzen worden gestold en Jeruzalem worden erkend als onze eeuwige en historische hoofdstad, terwijl het zionisme werd vervuld door onze soevereiniteit in het hart van onze natie, Judea en Samaria, te implementeren.

Even lijkt Jabotinsky enigszins betrokken te zijn bij deze lopende procedure.

Als we achterover leunen en kijken hoe anderen schreeuwen en we niet ingrijpen … de naties van de wereld zullen ons niet in overweging nemen, onze buren zullen hun hoofd tegen ons opheffen, en elk stuk van goedheid dat we hebben en toekomstige goedheid die we in onze wereld zouden hebben, zal in de handen van anderen vallen en alleen wij zullen teleurgesteld zijn.

En wij? Vandaag, tachtig jaar na zijn overlijden, is het onze taak om te handelen voor de vervulling.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Hagoel “Jabotinsky in the mirror of reality; The father of Revisionist Zionism knew what we keep relearning: Applying sovereignty to Jews in all parts of the Land of Israel is inevitabl” van 26 juli 2020 op de site van The Times of Israel