Kopstuk van Al Fatah vermoord door eigen Palestijnse strijdmacht (NSF)

De leidende Fatah-factie van de Palestijnse Autoriteit verloor zaterdag een van haar vooraanstaande functionarissen tijdens schermutselingen tussen de PA-veiligheidstroepen en de lokale bevolking in de buitenwijk Balata al-Balad van Sichem (Nablus), volgens een rapport dat is gepubliceerd op de Arabisch-talige Sama News-website.

Ten minste vier mensen raakten gewond bij de botsingen, waaronder Imad al-Din Abu al-Amid Dweikat, 54, de secretaris van de Fatah-‘beweging ‘in Balata al-Balad en nog twee burgers en twee leden van het veiligheidspersoneel.

Dweikat werd officieel gedood door een schotwond in de dij nadat hij was neergeschoten door veiligheidstroepen van de PA die naar verluidt in de buitenwijk opereerden en probeerden een winkel te sluiten vanwege coronavirusregels. Hij stierf kort na aankomst in het Rafida-ziekenhuis, volgens de nieuwssite.

Gouverneur-generaal van Nablus van de Palestijnse Autoriteit, generaal-majoor Ibrahim Ramadan, heeft de oprichting van een onderzoekscommissie aangekondigd om de dood van Dweikat te onderzoeken. “Iedereen moet verantwoordelijkheidsgevoel uitoefenen en we zullen onze eigen verantwoordelijkheid nemen om deze gebeurtenissen onmiddellijk te onderzoeken, op basis van instructies van Zijne Excellentie de President en de Premier”, zei hij in een persverklaring.

Balata al-Balad, tegenwoordig een buitenwijk van Nablus, ligt op slechts één kilometer (iets meer dan een halve mijl) ten oosten van het stadscentrum. Het was vroeger een eigen dorp en werd tijdens de illegale bezetting door Jordanië van 1948 tot 1967 bij de gemeente Nablus gevoegd, volgens Wikipedia.

Volgens ooggetuigenverslagen die door Sama News zijn geciteerd, “gingen tientallen burgers uit protest tegen de verwonding van twee Palestijnse burgers als gevolg van geweerschoten.” De gouverneur waarschuwde de demonstranten echter: “Laten we samenwerken om in het algemeen belang te zegevieren op een manier die burgerlijke vrede bereikt en opruiing vermijdt, vooral in deze uitzonderlijke omstandigheden.”

Plaatje hierboven: Nationale Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit (NSF), zowat 42.000 soldaten (in 2007), zijn berucht om hun gebruik van disproportioneel geweld en terreur jegens de eigen bevolking in de door de PA geleide Arabische semi-autonome gebieden (Area A en -B) in Judea & Samaria. De Palestijnse NSF, die in 1994 werd opgericht als onderdeel van de Oslo Akkoorden, werd opgeleid, bewapend en uitgerust door de VS en de Italiaanse Carabinieri.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Palestinian Authority Security Forces Kill Fatah Faction Secretary” van 25 juli 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelDe veiligheidssecretaris van Fatah werd in Balat Al-Balad, Nablus, gedood door veiligheidstroepen” (orig. مقتل أمين سر حركة فتح في بلاطة البلد بنابلس برصاص الأمن) van 25 juli 2020 op de site van SAFA News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.